Dan brez zavržene hrane - odločitve mladih bodo krojile svet jutri

25.4.2024 | 10:20

Dan brez zavržene hrane - odločitve mladih bodo krojile svet jutri
Dan brez zavržene hrane - odločitve mladih bodo krojile svet jutri

Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, je v sodelovanju z EKO ŠOLO organizirala delavnico v sklopu slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga po sklepu vlade obeležujemo 24. aprila.

Torkova delavnica na Kmetijski šoli Grm je potekala v skladu s prednostno nalogo evropskega zelenega dogovora, ki si prizadeva za preoblikovanje našega načina življenja in gospodarstva v bolj trajnostno smer. Eden pomembnih vidikov tega dogovora je tudi prizadevanje za zmanjševanje količin zavržene hrane. Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, saj po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na svetovni ravni na leto zavržemo 30 odstotkov pridelane hrane. V Evropski uniji zavržemo kar 20 % vse hrane, ki je bila pridelana za namen prehrane ljudi. V Sloveniji vsako leto zavržemo okoli 140 tisoč ton hrane, s tem pa tudi več sto milijonov kubičnih metrov vode, denarja in porabljene energije. Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane, največ odpadne hrane pa nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 %. V luči tega podatka smo se na delavnici pogovarjali o pomembnih korakih za bolj trajnostno prihodnost. Skupaj smo razmislili o tem, kako lahko kot posamezniki prispevamo k zmanjšanju zavržene hrane. Preprosti koraki, kot so načrtovanje jedilnika, pravilno shranjevanje, uporaba ostankov hrane, lahko naredijo veliko razliko.

Srednješolci se zavedajo pomena trajnostnega in odgovornega ravnanja. Njihove odločitve in prizadevanja danes bodo krojila svet jutri, le skupaj pa lahko dosežemo velike stvari ter naredimo korak naprej k manjšim količinam zavržene hrane, k bolj trajnostni prihodnosti in zdravemu planetu.

Europe Direct Novo mesto, Razvojni center Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava