FOTO: Karavana starodobnikov ponovno v Žuničih

11.7.2024 | 13:30

Ker se je organizatorjem tradicionalnega srečanja lastnikov starodobnih vozil zadnje srečanje v muzeju na prostem - Šokčevem dvoru v Žuničih - zdelo prijetno in pristno, so se odločili, da nas ponovno obiščejo.

FOTO: Karavana starodobnikov ponovno v Žuničih

Letos smo jih pričakali z zvoki tamburic Adlešiških tamburašev (ena redkih slovenskih skupin, ki neguje igranje na Farkaš sistem …), sledila je predstavitev zavarovanega območja, zgodovine, kulture in domačih obrti s prikazom ter ogledom domačije, ki sta jo kot vedno izvedla Tončka in Boris. Gostje so si z zanimanjem ogledali tudi prodajno razstavo v rokodelskem centru ter slikarsko razstavo Alojza Sedovnika. Z dobro založeno stojnico se je predstavilo tudi Lončarstvo Skol. Pred odhodom pa še tipična belokranjska malica – “bravina s sladkim zeljem”.

Že 27. srečanja v Beli krajini se je udeležilo 112 sodelujočih, ki so prišli s 55 vozili, ki so stara vsaj 30 let. Nekatera seveda veliko, veliko več …

Vozniki s svojimi vozili so se zbrali v Kanižarici, na prostoru nekdanjega rudnika rjavega premoga. Nato je sledila panoramska vožnja do vasi Žuniči, s sprejemom, kulturnim programom in pogostitvijo. Sledil je povratek v Kanižarico, kjer je pred Gostiščem Štajdohar potekala spretnostna vožnja za Prvenstvo SVS v spretnostni in točnostni vožnji.

Poleg predsednika društva Francija Mravinca – Mravota smo se potrudili narediti prijeten dogodek stari sošolci in prijatelji: Cvijo, Buco in Gabrijel … in seveda nepogrešljivi prijatelji Krajinskega parka Kolpa, ki sodelujejo z ekipo zavoda že vrsto let – v prvi vrsti članice kulinarične sekcije Pečkarke KUD Božo Račič Adlešiči.

Na srečanju je hkrati potekala dobrodelna prireditev za Društvo Viljem Julijan - za pomoč otrokom z redkimi boleznimi, za 5-letno deklico Karolino, ki ima smrtonosno redko genetsko bolezen Cockayne sindrom – tip B. Zanjo so zbirali sredstva za razvoj genskega zdravljenja, s katerim bi ji lahko rešili življenje (https://viljem-julijan.si/karolina/).

Sicer pa je v Žuničih v nadaljevanju ob priložnosti pomembne obletnice društva potekala velika gasilska parada, ki ji je sledila še večja gasilska veselica. Čestitke prizadevnim članom majhnega PGD Žuniči za brezhibno izvedeno prireditev.

Boris Grabrijan

Galerija

_sstarodobniki (1)
_sstarodobniki (10)
_sstarodobniki (2)
_sstarodobniki (3)
_sstarodobniki (4)
_sstarodobniki (5)
_sstarodobniki (6)
_sstarodobniki (7)
_sstarodobniki (8)
_sstarodobniki (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava