Mednarodni folklorni festival Slofolk 2011, Dom kulture Šentvid pri Stični

29.4.2011 | 20:00

Na pobudo Folklornega društva Kres iz Novega mesta so se folklorne skupine z območja Dolenjske in Posavja leta 2005 odločile, da bodo skupaj prirejale Mednarodni folklorni festival, ki naj druži in povezuje folklornike iz različnih evropskih držav. Táko sodelovanja omogoča seznanjanje s kulturami evropskih narodov in pomaga premagovati jezikovne pregrade. Festival so poimenovali SloFolk.

Letos bo festival, že sedmič po vrsti, potekal od 28. aprila do 2. maja v Novem mestu, Šentvidu pri Stični, Račni pri Grosupljem in v Artičah pri Brežicah. Festival pripravljajo in gostijo folklorne skupine FD Kres iz Novega mesta, KD Vidovo iz Šentvida, FS KUD France Prešeren iz Račne in KUD Oton Župančič iz Artič. SloFolk 2011 je vpisan v koledar mednarodne organizacije festivalov C.I.O.F.F.

To bo spet priložnost za spoznavanje ljudskega izročila različnih narodov – od plesov, pesmi in pristnih ljudskih glasbil do kostumov, v katerih se bodo skupine predstavile. Letos prihajajo iz

-Nemčije, Salzkotten - "Danzdeel Salzkotten"

-Slovaške, Prešov - "Folklore Ensemble TORYSA"

-Romunija, Brasov - "Poienita Folk Ensemble"

-Črne Gore, Nikšič - "Korak"

vsak dan pa bodo nastopile v drugem kraju na celovečernih koncertih s skupino gostiteljico oz domačo skupino. Videli jih bomo lahko tudi drugod po Dolenjski in Posavju, v domovih za starejše občane in v nakupovalnih središčih.

S celovečernimi koncerti se bodo predstavili:

- v četrtek, 28. aprila, ob 19. uri v KC Janeza Trdine v Novem mestu, kjer bo tudi odprtje festivala,

- v petek, 29. aprila, ob 20. uri v Domu kulture v Šentvidu pri Stični,

- v soboto, 30. aprila, ob 19. uri v Kulturnem domu v Račni pri Grosupljem,

- v nedeljo, 1. maja, ob 19. uri v Prosvetnem domu v Artičah, kjer bo slovesen zaključek festivala

Gostujoče skupine bo med drugim v četrtek, 28. aprila ob 11. uri sprejel župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič v atriju Gostišča na trgu na Glavnem trgu v Novem mestu.

Skupine bodo v času festivala nastanjene v Vojašnici Novo mesto, nekatere tudi pri družinah folklornikov iz skupin gostiteljic. Stroške festivala, prenočitev in prehrane gostujočih skupin, krijejo domače folklorne skupine s pomočjo podpornikov in darovalcev, del denarja prispeva tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Lep pozdrav,

SloFolk