Škocjanski krapi, Navihani sulci, Podgurski pobci osupnili vse

14.3.2013 | 12:30

Škocjanski krapi, Navihani sulci, Podgurski pobci osupnili vse
Škocjanski krapi, Navihani sulci, Podgurski pobci osupnili vse

Osnovnošolci Škocjana, Novega mesta, Koprivnice in Krmelja so 12.3.2013 na tretjem regijskem tekmovanju v Obujanju slovenske kulinarične dediščine na Domačiji Novak, v Sadinji vasi pri Žužemberku, postavili novo raven celotnemu projektu, dvignili standard in podali izziv vsem prihajajočim etapam. V izjemnem, domačem okolju, ki ti enostavno vlije navdih, pri Novakovih v Sadinji vasi, na Domačiji, kjer se riba počuti domače in je domače vse, kar se znajde na krožnikih, pod njimi in ob njih, so, po nekaterih mnenjih še kuharsko neizkušene roke otrok, prekosile same sebe in osupnile gledalce ter žirante.

S prefinjenim čutom za ribje meso: do sekunde natančno odmerjenim časom peke ali kuhe, sestavin, ki so sovpadale po avtohtonih standardih in že zdavnaj pozabljene kombinacije, postrežene na vizuelno dovršen način, nežno začinjene, zrele za v kuhinje velikih Chefov...

Žlikrofi, pira, žganci, zaroštan močnik ali ajdova kaša, vse s tehtno razlago in podlago o avtohtonosti, vzrokih priprave v času naših prababic in z okusom, ki so te popeljali v nebesa.

Velik angažma mentorjev, ki so le z nasmeškom in ponosom opazovali svoje mlade kuharje, bo krojil prihodnost kulinarike naše dežele v ponos vsem nam!

S pomočjo Borisa in Miriam Novak na njihovi Domačiji, je dogodek presegel meje pričakovanja nas vseh in ker so v finalu 3 mesta rezervirana za skupine, ki jih nikakor ne moremo pustiti doma, smo se tokrat odločili, da napredujejo 4 tekmovalne skupine:

• Škocjanski krapi, OŠ Frana Metelka Škocjan, s krapovim paprikašem in škocjanskimi žganci

• Knapec, OŠ Krmelj, s filejem postrvi na špinačni posteljici in zaroštanim močnikom

• Navihani sulci, OŠ Frana Metelka Škocjan, s pečenim sulcem in ajdovo kašo z zelenjavo

• Podgurski pobci, OŠ Grm Novo mesto, s pečeno postrvjo in dolenjskimi žlikrofi

Strokovno žirijo, ki je ves čas bdela nad kuharskimi prijemi, gospodarnostjo uporabe sestavin, čistočo in redom na kuharski površini, postavljala zapletena vprašanja ustvarjalcem jedi in se do potankosti posvetila okusu, obliki in poreklu posamezne jedi, so sestavljali:

• Boris Novak, lastnik Domačije Novak

• Stane Omerzu, ribič in zunanji sodelavec ministrstva za kmetijstvo odd. za ribištvo in ribogojstvo

• Jacques Gros, direktor občinske uprave Žužemberk

• Anka Peljhan, organizator

Miriam Novak, lastnica Domačije, je s prefinjenim čutom za estetiko bdela nad dovršenostjo vsakega posameznega krožnika in podajala nujno potreben del znanja razvijajočim se kuharjem, ki je v kulinariki nepogrešljiv del celote. Tekmovanje si je ogledal tudi župan Občine Žužemberk in s ponosom čestital vsem akterjem.

Obujanje spominov otroci nadgrajujejo tudi z dedki ali pradedki. Avto je od nekdaj krojil - včasih - tudi kulinarična doživetja in nedvomno je eden izmed glavnih akterjev tistega časa bil Fiat, nekdanji Fičo ... Zgodbice, povezane s tem simpatičnim sopotnikom, otroci pišejo z dodano bujno domišljijo. Potegujejo se za nagrade, ki jih prispeva generalni uvoznik vozil Fiat, Alfa in Lancia, Avto Triglav. Zmagala bo tista zgodba in z njo povezana tekmovalna skupina, ki bo zbrala največ glasov.

Več na www.kuhnapato.si.

Anka Peljhan 

Galerija

Domačija Novak (2)
Domačija Novak (3)
Domačija Novak (4)
Domačija Novak (5)
Domačija Novak
Novak

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava