Noč knjige - podnevi 23. aprila

26.4.2014 | 10:40

Noč knjige - podnevi 23. aprila

Bralci knjig smo ob dnevu knjige še posebno radostni. Veselili smo se ga tudi člani obeh bralnih krožkov, Ric-ov in upokojenski in literati seniorji pri Društvu upokojencev. Pridružili smo se veliki mednarodni akciji NOČ knjige in si privoščili ta dogodek podnevi. To je bila tudi počastitev 15-letnega širjenja bralnega virusa. Leta 1999 se je mentorica krožka Marjana Štern usposobila za to delo in bralci se lahko družijo sedaj že v treh bralnih krožkih Beremo z Manco Košir. V knjižnici in v knjigarni Goga so noči namenjene knjigi stalnica. Ta večer pa je bil še posebno bogat z imenitnimi gosti kar na več krajih.

Mi smo to jutro začeli v parku Rastoča knjiga ob Knjižnici. Zbralo se nas je veliko. Najprej smo prisluhnili dr. Janezu Gabrijelčiču, ko nam je z navdušenjem razložil namen in pomen rastoče knjige. Rastejo že v mnogih krajih Slovenije in širijo poslanstvo: Naj ne mine dan, da ne bi naredil kaj dobrega zase,z a druge in kraj, v katerem živiš. S svojim žarom avtor te ideje prepriča vsakega in dobro je, da širi v tem času tako pozitivno misel.

Nato smo nadaljevali po literarnih poteh Novega mesta. S svojim znanjem o kulturi nas je zavzeta kulturnica Staša Vovk vodila po ulicah in mimo hiš pomembnih mož Novega mesta. Članice bralnih krožkov pa smo z recitacijami spomnile na: Trdino, Šalija, Podbevška, Prešerna, Ketteja, Vaštetovo, Linharta.

Ob spominski tabli prve uprizoritve njegovega Matiček se ženi smo izvedeli, da so bili amaterski igralci uradniki, ki so za svojo pogumno delo –igranje tega dela, bili kaznovani s premestitvijo v odročne kraje. Kultura vedno zahteva svoj davek že od nekdaj. Toda prav ona nam daje veselje in bogati naše življenja. Seveda smo se ustavili tudi on nekdanji gimnaziji, kjer so svoje šolanje v Novem mestu opravili tudi Vodnik, Jenko, zato tudi Jenkova ulica.

Svoj obhod smo zaključili v klubski sobi društva upokojencev. Tu smo prisluhnili našim literatom seniorjem: Rii Bačar, Tereziji Balaževič, Ivanu Hrovatiču, Ivanki Mestnik, Anici Mušič, Rezki Povše in Maksu Starcu. Zanimive zgodbe njihovega otroštva in sedanjosti smo komentirali tudi poslušalci in se veselili njihovih knjig v nastajanju, že branih ali prispevkov v Snovanjih,kjer so njihova dela objavljena. Izkušnje in skupni mladostni spomini so kar vreli iz vseh prisotnih, kar je za pogovor o knjigah značilno in to nas druži..

Čas pa je delal svoje … Ugotovili smo, da je okus po knjigi vabljiv in ga bomo še ponovili in zanj namenili več časa - morda res celo noč.

Knjiga je za nas dobro lepilo, ki druži ljudi, ki imajo radi besedo in v tem uživajo. To je res dobro družba.

Lizika Vardijan, animatorka RIC-ovega bralnega krožka

Galerija

nock001
nock002
nock003
nock004
nock005
nock006
nock007
nock008
nock009

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava