V Dolenjskih Toplicah telovadili z dr. Grishinom

15.6.2014 | 14:50

V Dolenjskih Toplicah telovadili z dr. Grishinom
dr. Grishin obkrožen z deklicami OŠ Dolenjske Toplice

dr. Grishin obkrožen z deklicami OŠ Dolenjske Toplice

Skupinska fotografija organizatorjev Srečanja iz podružnice Šole zdravja Dolenjske Toplice

Skupinska fotografija organizatorjev Srečanja iz podružnice Šole zdravja Dolenjske Toplice

V soboto, 14. junija 2014, so Dolenjske Toplice prvič gostile člane Društva Šola zdravja. Okrog 500 članov v prepoznavnih oranžnih majicah se je zbralo v prijetnem ambientu stoletnih smrek kjer imajo Terme Krka svoj prostor za piknike. Vsako leto se vse skupine Šole zdravja tri do štirikrat srečajo v različnih slovenskih krajih, Dolenjske Toplice so tokrat gostile drugo letošnje srečanje. Društvo trenutno šteje več kot 1800 članov, ki se združujejo v 70 skupinah.

Dobro razpoložene udeležence je s spodbudnimi besedami nagovorila Alenka Malenšek. podžupanja Dolenjskih Toplic, Nekaj besed o hitrem razvoju društva po vsej Sloveniji je povedala Zdenka Katkič, predsednica društva ŠZ, pridružil pa se ji je še Dušan Peterlin, vodja podružnice Šole zdravja v Dolenjskih Toplicah. Med drugim nam je predstavil uspešno organizacijsko ekipo tega srečanja. Besede hvale je vsem udeležencem namenil tudi idejni vodja in ustanovitelj Društva Šola zdravja Nikolay Grishin, dr. med.

Kot uvod v skupinsko telovadbo »1000 gibov« so se na plesišču ob prijetnih zvokih najprej zavrtele deklice iz OŠ Dolenjske Toplice. Potem se je reka ljudi v oranžno oblečenih majicah razlila po jasi in pod vodstvom dr. Grishina se je začelo resno razgibavanje vseh sklepov in mišic, od dlani do podplatov.

Šola zdravja je projekt, ki se hitro širi po vsej Sloveniji in ga finančno podpira Ministrstvo za zdravje. Zaradi gibanja v naravi in druženja v skupini se izboljšuje fizično in psihično počutje človeka, zaradi česar se pri ljudjeh zmanjšuje občutek osamljenosti, socialne izključenosti kot tudi depresije.

Po končani telovadbi so sledile različne aktivnosti po lastni izbiri. Največ zanimanja je bilo za obisk muzeja Kočevarjev staroselcev v Občicah pri Dolenjskih Toplicah in ogled zeliščarske kmetije priznanega zeliščarja Jožeta Majesa. Tudi za pohod do naturističnega kopališča Mali raj v Dolenji vasi se je odločilo veliko število udeležencev srečanja. Vreme je bilo idealno tudi za dvourni sprehod ob reki Krki. Organizirana sta bila tudi vodeni ogled po Dolenjskih Toplicah in obisk domače tržnice. Nekaj članov pa je komaj dočakalo kopanje v kopališču Terme Krka. Izbira je bila pestra in za vsakega se je našlo kaj zanimivega. Po teh aktivnostih je ob vrnitvi na jaso za kosila odlično poskrbelo gostišče Terme Krka s pestro ponudbo jedi.

Če se jutro začne z lepim, veselim in pozitivnim dogodkom, kot je jutranje razgibavanje v naravi, se na splošno obeta prijeten dan. Tako je tudi bilo. Dan v Dolenjskih Toplicah se je živahno zaključil z množičnim plesanjem sredi dneva na jasi sredi stoletnih smrek. Dokaz, da so člani društva Šola zdravja v zelo dobri kondiciji.

Več na naši spletni strani.

Neda Galijaš

Galerija

c-DSCF6613 (1)
c-DSCF6613 (2)
c-DSCF6613 (3)
c-DSCF6613 (4)
c-DSCF6613

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava