Machovi navdihnili Slatničane

18.8.2015 | 13:30

Machovi navdihnili Slatničane

O bogati dediščini se letos, ko naše Novo mesto obeležuje 650. obletnico ustanovitve, glasneje in pogosteje govori. Pomembne zgodbe iz preteklosti našega kraja pa se zavedamo tudi v Krajevni skupnosti Mali Slatnik. Minuli konec tedna smo ob našem krajevnem prazniku pripravili dve prijetni doživetji, ki ju povezuje zapuščina vizionarske družine Mach. Povezani v uradno registrirano Društvo Machova dediščina pod Gorjanci smo ob vznožju Machovega hriba in hladno osvežujočih izvirov, ki polnijo Slatniški potok, pripravili opazovanje nočnih metuljev in prvi pohod po Machovi poti.

Johan Mach, v filozofiji izobražen humanist in poznavalec naravoslovja, si najbrž leta 1862, ko je na Velikem Slatniku kupil graščino in se tja preselil s svojo družino, ni predstavljal, kako pomembno odločitev je sprejel, ko je začel gojiti sviloprejko, do takrat pri nas neznanega metulja, azijskega svilnatega prelca jamamaja. Z njim se je v naših krajih začelo in končalo gojenje jamamajev za svilarstvo. A po gozdovih v okolici Slatnika je še vedno mogoče videti metulja, ki se je od tod razširil po Evropi. Občudovali so ga lahko tudi vztrajni obiskovalci Noči metuljev, ki jo je vodil mag. Matjaž Jež, prof. biologije in velik metuljeljubec iz Slovenj Gradca.

Machovi so se v zgodovino vpisali tudi s sinom Ernstom Machom, znanstvenikom, fizikom in filozofom svetovnega formata. Po njem se imenuje Machovo število, ki ga običajno uporabljamo za opis hitrosti letal. Manj znano je, da je bil Ernst Mach učitelj velikega fizika Alberta Einsteina.

To je le nekaj drobcev iz bogate dediščine, ki se dotika naših krajev. Ponosni pa smo tudi na številne naravne danosti. Te je spoznalo tudi preko 250 pohodnikov na Machovi poti. Krožno pot, ki poteka od Malega Slatnika proti Velikemu Slatniku, je zastavil predsednik Društva Machova dediščina pod Gorjanci Marjan Hren, pri njeni ureditvi pa je prostovoljno sodelovalo nemajhno število krajanov. Na dan pohoda so bili pohodniki deležni celo jedi, ki bi se lahko našla tudi v Machovi kuhinji. V ljudskem izročilu se je ohranila receptura Machovih bramborakov, ki so jih vrle slatniške gospodinje spekle in ponudile na pohodniškem postanku pri Velikem studencu. Niti dežne kaplje, ki so se v popoldnevu usule z neba, niso mogle skaliti navdušenja ob prvem skupno izpeljanem pohodu. Lahko vam je žal, če vas ni bilo zraven, a zagotavljamo, da bomo še hodili …

Besedilo: I. N.
foto: M. Jež, V. Tekstor

Galerija

jamamaj
opazovanje metuljev 3
opazovanje metuljev
po machovi poti 2
po machovi poti 3

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

20.8.2015Oceni mach 

Oba dogodka smo lahko izpeljali tudi zato, ker ju je sofinancirala Mestna občina Novo mesto. Hvaležni smo za podporo!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava