DL: Šola zdravja - Jutranja telovadba dan naredi lepši

11.7.2016 | 13:00

V Šmarjeških Toplicah vsako jutro telovadijo že šest let. (Foto: Dunja Gartner)

V Šmarjeških Toplicah vsako jutro telovadijo že šest let. (Foto: Dunja Gartner)

Trebanjska skupina Šole zdravja je ena najmlajših v Sloveniji, deluje od letošnjega februarja. (Foto: J. A.)

Trebanjska skupina Šole zdravja je ena najmlajših v Sloveniji, deluje od letošnjega februarja. (Foto: J. A.)

Vsak dan imamo priložnost, da kaj dobrega naredimo za svoje telo in duha. Temu motu v Sloveniji sledi okoli dva tisoč ljudi, ki se vsako jutro ob pol osmi uri (večina skupin ima prosto ob nedeljah in praznikih, nekatere tudi ob sobotah) srečujejo na telovadbi na prostem pod okriljem Šole zdravja.

Prva skupina v projektu je nastala leta 2006, tri leta kasneje je Šola zdravja postala društvo, danes pa ima po Sloveniji že 107 skupin. Tudi v naših koncih ima veliko članov, na Dolenjskem deluje deset skupin, v Beli krajini šest.

V TREBNJEM OD FEBRUARJA

Bilo je nekaj minut pred pol osmo. Na igrišču pri CIK v Trebnjem vidimo skupino žensk v športnih oblačilih, ki hodijo po atletski stezi. »Tukaj se srečujemo od februarja. Zaenkrat nas prihaja okoli deset, včasih celo 14, računamo, da se nam bo še kdo pridružil,« je povedala Marija Šušteršič, ki je tisto jutro vodila skupino, in omenila, da so jim na začetku hodile pomagat izkušenejše kolegice z Mirne, ki so vodile vadbo, zdaj pa so že samostojne. »Čakamo na izobraževanje, za zdaj delamo po knjigah in tisto, kar so nam pokazale Mirnčanke,« še doda voditeljica in prida, da še nimajo oranžnih majčk, ki so zaščitni znak Šole zdravja, a si jih bodo kmalu nadele.

Po ogrevanju pridejo na vrsto vaje, te so preproste, zmore jih čisto vsak. Imenujejo se 1.000 gibov, sestavil jih je dr. Nikolay Grishin, ki je v Slovenijo prišel leta 2002, takrat je opazil, da se ljudje premalo gibljejo in imajo slabe navade. Vse vaje se izvajajo stoje, v pol ure se razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pri podplatih. Tako se ohranjajo funkcionalne sposobnosti in se doseže boljšo gibljivost, okretnost telesa ter ravnovesje.

»V Trebnjem v Šolo zdravja prihajamo same upokojenke, naša povprečna starost je kar visoka, za zdaj še nimamo moških članov,« povejo zagnane telovadke, ki so vesele, da dan lahko začnejo na tak način. »Prej sem zjutraj včasih malo poležala, zdaj tega ne počnem več, vstanem zgodaj in lahko rečem, da imam od vsakega dneva veliko več kot prej,« je še povedala Šušteršičeva.

TEČEJO MED LOTOSI

V Šmarjeških Toplicah deluje najstarejša od dolenjskih skupin, ki je na pobudo tamkajšnjih term nastala leta 2010. Ta skupina se srečuje na makadamskem parkirišču pod termami, ko dežuje, pa zatočišče najdejo pod streho pri bungalovu s športnimi rekviziti. »Začeli smo skromno, prihajalo nas je po pet, včasih smo bili tu le trije, a smo vztrajali. Danes imamo 40 članov, ne pridemo vedno vsi, a čez 20 nas je skoraj vedno. Pogosto se nam pridružijo gostje iz term, ki za nas izvejo v tedenskem napovedniku zdravilišča,« je povedala Dunja Gartner, ki ni le voditeljica vadbe v Šmarjeških Toplicah, je tudi predstavnica dolenjskih skupin v upravnem odboru Šole zdravja.

Skupina iz Šmarjeških Toplic ima 12 vaditeljev, sogovornica omeni, da so ena najmlajših skupin, gledano na povprečno starost, saj se jim novi člani navadno pridružijo takoj po upokojitvi. »Gostje hotela so pa zelo navdušeni nad našo vadbo. Če pridejo na začetku svojega bivanja v Šmarjeških Toplicah, navadno z nami ostanejo do odhoda domov. Vsak dan, preden se razidemo, si s posebnim pozdravom zaželimo lep dan; zgodilo se je, da je bila neka gospa, gostja hotela, ob tem tako ganjena, da je kar zajokala," se spominja Gartnerjeva in izpostavi, da ima njihova skupina veliko srečo, da lahko telovadi v urejenem naravnem okolju, saj telovadijo v parku in tečejo med lotosi. »Naša skupina enkrat mesečno odide na pohod, vsak mesec ga organizira drug član,« še izvemo.

Glede društva sogovornica omeni, da izdajajo svojo revijo, članstvo pa se srečuje na regijskih in vseslovenskih srečanjih. Regijsko srečanje za Dolenjsko bo letos gostila Mirna. V prvih letih delovanja društva so kar tri vseslovenska srečanja potekala na Dolenjskem, dvakrat je bilo v Šmarjeških Toplicah, enkrat pa na Otočcu.

V Šoli zdravja so veseli vsakega novega člana in pomlad je res idealen čas za aktivnosti. Na spletni strani društva so objavljene vse lokacije, kjer poteka vadba.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 7. aprila 2016

Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava