5-urni nočni maraton besed v brežiški knjižnici

25.4.2017 | 09:30

5-urni nočni maraton besed v brežiški knjižnici

»Knjige so zame živa bitja. Organizem, ki diha. Čudežni organizem, ki utriplje. Knjige so prijatelji, s katerimi živim in ki me spremljajo takorekoč vse življenje. Vsaka noč je zame noč knjige. Noč potovanja. Pustolovščine. Upanja. Brezkončnosti.« Tako se je zapisalo pesniku, kolumnistu in pisatelju Marku Tomašu v poslanici ob letošnji noči knjige. S temi besedami pa smo v brežiški knjižnici nagovorili udeležence delavnice ustvarjalnega pisanja, s katero smo soustvarili letošnji nadvse pester program praznika knjig, ki obsega več dogodkov, kot je dni v letu. Zares sijajno je, da se povezujemo s toliko srčnimi in zavzetimi organizatorji, prireditelji ter bralci in obiskovalci.

Mark Twain je v zgodovino zapisan kot prvi pisatelj, ki je roman natipkal na pisalni stroj. Navkljub tehnologiji, ki nam je dandanes na voljo, smo udeleženci na delavnici ustvarjalnega pisanja z Natašo Jenuš v roke prijeli svinčnike in misli popisali na papir oziroma jih izrazili ustno.

Nataša nas je sprva nagovorila z igrivimi izzivi. Pozabavali smo se z začetnimi in s končnimi črkami besed, s koreni besed, vsak pa je tvoril tudi narobe pravljico. Pri pisanju slednje smo izhajali iz ene pravljice oziroma smo jih uporabili več ter jih preoblikovali. Ob tem smo nekaj besed namenili avtorskim besedilom in objavam ter pridali vztrajnost, ki je pomembna za dosego izjemnih rezultatov. Pa še lepa čednost in vrlina je »za povrh'«.

Bolj ko je noč šepetala svojo moč, bolj sproščeni in ustvarjalni smo bili. Potrdili smo rek, da nas različnost bogati. Le dovoliti si jo moramo. Iz istih napotkov smo tvorili najrazličnejše zgodbe, vanje pa vpletli različne resnične, povsem izmišljene dogodke, osebe …

Nočni termin za obisk in druženje v knjižnici smo izkoristili v polni meri. Ustvarjalnost pa bomo maratonsko širili še naprej. V dneve, tedne, mesece … ob letu obsorej pa … kdove, kaj takrat pripravimo za vas.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

_t (1)
_t (2)
_t (3)
_t (4)
_t (5)
_t (6)
_t (7)
_t (8)
_t (9)
_t

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava