DL: Lojze Podobnik: Nisem nori komunajzar

11.7.2017 | 12:10

Lojze Podobnik je ponosen na svojo že peto pesniško zbirko. (Foto: L. M.)

Lojze Podobnik je ponosen na svojo že peto pesniško zbirko. (Foto: L. M.)

Nova pesniška zbirka Šentjernejčana Lojzeta Podobnika Kaos - Gre za angažirano poezijo - Piše iz notranje potrebe - V načrtu tudi roman

Pred kratkim je v samozaložbi izšla nova pesniška zbirka Lojzeta Podobnika z naslovom Kaos. V desetih letih je to že njegova peta knjiga (Romov krik, Rajkove pesmi - v soavtorstvu z Rajkom Šajnovičem, Iskanje, Izigrane sanje), kar pomeni, da je Podobnik zelo ustvarjalen.

Kot pravi pesnik, je v njem notranja potreba, da kar naprej razmišlja in piše, in ni dneva, da ne bi zapisal kakega stavka, misli, verza, ki jih potem dolgo brusi in pili, »ko ima pesem neko sporočilo, pa jo zacementiram«. V zbirki Kaos, ki je nastajala približno tri leta, je zbral kar okrog sto pesmi, v katerih je kritičen do vseh anomaliji, ki danes iz človeka delajo sužnja, zasvojenega s potrošništvom. »Sovražim kapitalizem kot družbeni sistem, ker bo uničil človeka in naravo. Sem zagovornik socialne države, brezrazredne družbe in družbe enakih možnosti. Znam prisluhniti ljudem in to, kar govorijo, je snov za moje razmišljanje in pisanje,« pripoveduje o vzgibih svojega ustvarjanja in o sebi pove: »Nisem nek nori komunajzar, moja misel pa je res bolj rdeča, bolj levo kot desno usmerjena.« Prejšnjega sistema ne vidi kot totalitarnega, ampak kot družbo bolj enakopravnih ljudi, ko je bil človek bolj cenjen. In čeprav Podobnik v svojih pesmih ugotavlja, da je za vse zlo na svetu kriv človek, pa je vendar tudi optimist in verjame prav v človekovo pamet, da bo človek stvari spremenil na bolje. Zato Slovence celo poziva k spremembam v družbi, k uporu in samega sebe označuje kot »pesnika upora nove dobe in puntarja«, borca za človekovo dostojno življenje.

Temu, da je Lojze Podobnik zelo angažiran in družbeno kritičen, gotovo botruje dejstvo, da je po izobrazbi pravnik in da je vrsto let delal v slovenski policiji, zlasti z Romi. Zato tudi sedaj kot upokojenec ne more stati le križem rok in opazovati dogajanje v družbi. Preveč stvari gre po njegovem narobe. »Verzi so moje orožje, s katerim kričim in se borim, v poeziji iščem odgovore in se skušam dokopati do resnice. Brez sporočilnosti zame pesmi ni,« pravi Podobnik o zbirki Kaos.

Jožica Jožef Beg, ki je v knjigi, razdeljeni na pet poglavij, napisala spremno besedo, Podobnikove pesmi uvršča v t. i. angažirano poezijo. »Njegove pesmi v svobodnem verzu kažejo iskreno in natančno ogledalo družbenemu dogajanju ter odražajo njegov pogled na spremembe, do katerih je prišlo v našem prostoru v zadnjih dveh desetletjih,« med drugim pravi.

Podobnik, ki si je prve zabeležke bolj naskrivaj delal že kot gimnazijec, prve objave pesmi pa je imel v Stezicah in potem bolj resne v reviji Rast, ponosno pove, kako pomembna mu je bila spodbuda znanega novomeškega pesnika, prevajalca in urednika Severina Šalija. Kot fant mu je sramežljivo dal v branje svoje pesmi, Šali pa mu jih je celo pretipkal ter mu vlil poguma, naj vztraja naprej. Podobnik še danes hrani ta tipkopis.

Podobnik, ki se z raznimi zapisi oglaša tudi v medijih, med drugim tudi v Dolenjskem listu, ustvarja naprej. V predalu ima že kar nekaj pesmi, piše tudi kratke zgodbe, v načrtu pa ima tudi roman, kar bo seveda velik zalogaj, za katerega si bo treba vzeti čas.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 30. marca 2017

L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

11.7.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni zon 

S spoštovanjem, a vendarle ponižno sprašujem kaj je levica? S tem se petelini Janković, Rigelnik, Tuerk, vsa smetana ex režima. Je to levica? Vse možne bonitete, je to družba enakih možnosti? Dalje, pravite "sem zagovornik socialne države, brezrazredne družbe in družbe enakih možnosti", kaj vam ni jasno, da je to lesen šporget, da gre za t.i. divergentne cilje?

12.7.2017—     + (5)     – (5)     Oceni zoile 

smrt komunizmu in njihovim zločinom

12.7.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni razlika ! 

Razlikuj uzurpacijo besede komunizem in partijo, ki je enaka s fašizmom in nacizmom. Komunizma v osnovnem pomenu besede, za katerega se bori naš Lojze, nikoli ni bilo in v takšni družbi s to politiko, ga tudi nikoli ne bo. AMEN !

12.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Mojca 

takšno besedičenje dela druzbo še bolj prostaško

12.7.2017Oceni ive 

Res je, ga nikoli ni bilo in ga ne bo, ker je to le nerealna iluzija. Človek je pač drugačno bitje. njegovo preživetveno vodilo je: hitreje, višje močneje.... Zato ni mogoče, da bi bili vsi enako hitri, visoko in močni. To pa ustvarja razlike med nami. Če bi bili vsi enaki, bi še danes živeli v jamah.

12.7.2017Oceni dzony006 

Za "zon" Kaj je, prosim lepo "divergentni cilj" ??? Kaj se ne da v Sloveniji nič več razumljivo napisat, mislim v slovenščini? Je lepše, da zgleda bolj učeno, verjetno polovica bralcev ne vemo, KAJ TO JE !!! L. P

12.7.2017Oceni zon 

dzony006: se opravičujem, tudi sam sem proti tujkam, če obstaja domač izraz, divergenten pa je v splošni rabi v SLO. Divergenten=nasprotujoč si, cilji, ki jih navaja pisec si nasprotujejo in jih ni mogoče doseči hkrati.

12.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni razlika ! 

NE ive, ne bi živeli v jamah, nasprotno. Tako pa gre družba po poti zveri: požreti in biti požrt. Ne, ne bi blo treba tega !!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava