FOTO: Kresovci v Egiptu

27.9.2017 | 13:40

FOTO: Kresovci v Egiptu
FOTO: Kresovci v Egiptu
FOTO: Kresovci v Egiptu

Člani Folklornega društva Kres si radi rečemo kar »kresovci«, kar je lahko mišljeno kot pripadnik FD Kres, lahko je to tisti, ki kuri kres ali pa tisti, ki rad kresne. Vendar so vse te sopomenke nekako povezane z vročino. Zato smo se kresovci letos z velikim veseljem odzvali na povabilo Egiptovsko slovenskega društva Snežinka v Kairu, ki ga je ustanovila hčer aleksandrijke iz Nove Gorice.

Kres da bi šel v Egipt? Društvo Snežinka? Sredi puščave? No, zakaj pa ne, smo si dejali in se spravili k delu. Konec koncev imamo nekaj skupnega – oni imajo tri velike piramide, mi pa imamo Triglav. Potrebno si je bilo organizirati prevoz, vodenje in pravilen itinerarij, saj se na tako pot ne podaš kar tako vsak dan in to s tako skupino. Pridobili smo kar nekaj sponzorjev (Krka d.d., Plastoform Šmarjeta d.o.o., Plastoform Blanca d.o.o., Gallus SM d.o.o., Total d.o.o., katerim se zahvaljujemo za pomoč), a še vedno je bilo potrebno razliko plačati. Nekaj je prispevalo društvo, ostalo pa smo prišparali v želji po doživetju nekaj novega. Energija in pričakovanje sta se iz dneva v dan stopnjevala, saj smo vedeli, da gremo v vroče kraje, kjer nam bo velik izziv, saj je Kairo več kot 20 milijonska prestolnica, kjer je življenje popolnoma drugačno. Kar so okusili tudi nekateri naši člani, ko so bili deležni poskusa ugrabitve, kraje, zapeljevanja in zavajanja.

Ko smo prispeli v hotel sredi noči, smo videli, da je resnično tako. Že toplo ozračje je to pokazalo ponoči, podnevi pa smo videli kupe smeti in umazanije ob cesti in na parkiriščih. Vroče in drugačno. A smo se kmalu naučili le-to ignorirati, saj smo ugledali mogočne tri piramide (Keopsovo, Kefrenovo in Mykerinovo), ki se že tisočletja bahajo nad Gizo v Kairu. Sledil je le še kratek obisk parfumerije in trgovine s papirusom, nato pa smo že potrebovali osvežitev in kosilo v hotelu, saj smo bili naročeni na sprejem pri veleposlanici Republike Slovenije, ga. Tanji Miškovi. In po protokolu pač ne smeš zamujati. Sprejem je bil tak, kot se za veleposlanico spodobi - ob zastavah in z delegacijo. In kot se za kresovce spodobi - s harmoniko, s pesmijo in z vriskanjem. Za domačine nenavadno, za zaposlene na veleposlaništvu iz Kaira pa balzam za dušo in ušesa, da so ponovno zaslišali zvok harmonike in slovenske pesmi. Že takoj so se med nami razpletle močne vezi in poznanstva; celo egipčanski butler in azijska kuharica sta zaplesala z nami. Ko smo se poslovili, smo celo pot do busa prepevali in peli, presenečeni domačini pa nas snemali s telefoni.

Nikakor nismo pozabili tudi na naše košarkarje, ki so v času našega potovanja osvojili zlato. Z velikim platnom ob bazenu in glasnim navijanjem so vsi gostje hotela zvedeli, da smo Slovenci dobili zlato medaljo. Naslednji dan je bil čas za oglede in priprave na celovečerni koncert. Ogledali smo si razgled Kaira iz stolpa in njihovo tržnico čisto od blizu, nato pa se odpravili v operno hišo Kairo, kjer smo imeli večerni koncert. Pregled scene, jakost odra, luči, ozvočenje … vse smo uredili tako kot mora biti - po tistem, ko je dvakrat vrglo glavno varovalko ven. In pričeli so prihajati prvi gostje. Kart ni bilo možno kupiti, vstop bil možen le z vabilom. Prihajali pa so člani Egiptovsko slovenskega društva Snežinka in diplomati ter veleposlaniki Izraela, Palestine, Slovaške, Nemčije, Litve, Finske, EU predstavniki, egiptovski poslovneži, kulturniki in egiptovski mediji, kateri so ob koncu pripravili tudi reportaže.

Ko smo vse čestitke, pohvale in zahvale naložili v potovalke, smo se odpravili na nočno vožnjo proti Hurgadi, kjer smo preživeli še zadnje dni našega popotovanja. Ogledali si skorajda vse. Puščavo prevozili po dolgem in po čez s štirikolesniki, kjer so se nekateri pokazali kot »rili strong men« in odlomili krmilo štirikolesnika, drugi kot pravi jahači kamel, nekateri so se odlično počutili v vlogi šejka s svojim haremom, spet ostali pa po lokalnih lekarnah iskali trdilec, nekateri pa se razkuževali s Coca-colo in ob osvajanju priletnih Ukrajink pokazali svojo moč v pitju vod(k)e. Plavali s pisanimi ribami med koralnimi grebeni in raziskovali templje, grobnice v dolini kraljev in obiskali Hačepsut. A kamorkoli smo se obrnili, je bila z nami harmonika, pesem in ples. Tako kot kresovci znamo. Vedno se zabavamo in skrbimo, da se naša pesem in ples slišita in vidita daleč naokoli, saj s tem najbolje poskrbimo za ohranjanje ljudske dediščine in širjenje narodnostne samozavesti.

Turistična agencija Oskar nam je z vodnikom Mitjo Lavtarjem dala najboljše, kar je možno. Dobro organizacijo, odlično vodenje, prilagodljivost vodnika, pomoč pri koriščenju Corisa, vedno nasmejan obraz in pozitiven pristop k reševanju še tako male težave. Zato velika (po)hvala in kapo (ups, klobuk) dol. Hvala tudi predsednici Egipčansko slovenskega društva Snežinka, ga. Salwi Hegazi za povabilo, hvala veleposlanici, ga. Tanji Miškovi za sprejem in pomoč, hvala vsem kresovcem za dobro družbo.

A. K.

Galerija

_uuu (01), _uuu__01_
_uuu (02), _uuu__02_
_uuu (03), _uuu__03_
_uuu (04), _uuu__04_
_uuu (05), _uuu__05_
_uuu (06), _uuu__06_
_uuu (07), _uuu__07_
_uuu (08), _uuu__08_
_uuu (09), _uuu__09_
_uuu (10), _uuu__10_
_uuu (11), _uuu__11_
_uuu (12), _uuu__12_
_uuu (13), _uuu__13_
_uuu (14), _uuu__14_
_uuu (15), _uuu__15_
_uuu (16), _uuu__16_
_uuu (17), _uuu__17_
_uuu (18), _uuu__18_
_uuu (19), _uuu__19_
_uuu (20), _uuu__20_
_uuu (21), _uuu__21_
_uuu (22), _uuu__22_
_uuu (23), _uuu__23_
_uuu (24), _uuu__24_
_uuu (25), _uuu__25_
_uuu (26), _uuu__26_
_uuu (27), _uuu__27_
_uuu (28), _uuu__28_
_uuu (29), _uuu__29_
_uuu (30), _uuu__30_
_uuu (31), _uuu__31_
_uuu (32), _uuu__32_
_uuu (33), _uuu__33_
_uuu (34), _uuu__34_
_uuu (35), _uuu__35_
_uuu (36), _uuu__36_
_uuu (37), _uuu__37_
_uuu (38), _uuu__38_
_uuu (39), _uuu__39_
_uuu (40), _uuu__40_
_uuu (41), _uuu__41_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava