Koristno in prijetno doživetje na Malti

9.4.2019 | 09:10

Koristno in prijetno doživetje na Malti

Dijaki 3. b Ekonomske šole Novo mesto, program ekonomski tehnik, smo bili izbrani za opravljanje obvezne delovne prakse v tujini. Veseli smo bili, da nam je bila dodeljena Malta.

Na odhod smo se pripravljali že v šoli, spoznali Malteške viteze, njihovo kulturo, kulinariko …

Potem pa še polet in iz zraka smo zagledali Malto. Na letališču nas je čakal Mario z malteške šole Easy Job Bridge in nas odpeljal do našega apartmaja.

Naslednji dan smo se odpravili v glavno mesto Malte - Valletto. V tamkajšnji šoli nas je sprejela Anna. Posredovala nam je pomembne informacije glede apartmajev, hišnega reda in nato smo se s kombijem odpeljali do naših delodajalcev. To so bili nepremičninska agencija Quicklets v mestu Mosta, hotel Bella Vista ter Green's supermarket. Bili smo toplo sprejeti in že naslednji dan začeli z delom.

Dijaki smo pridobili veliko izkušenj, saj smo opravljali različna dela. V nepremičninski agenciji smo dekleta pridobile veliko znanja glede oglaševanja in trženja nepremičnin, dekleti v hotelu sta razvijali svoje komunikacijske spretnosti, saj sta se morali vsakodnevno pogovarjati z gosti, fanta pa sta pridobila izkušnje z delom v skladišču in administraciji. Vsi smo tako svoje teoretično znanje, ki smo ga pridobili v preteklih treh letih v šoli, lahko izkoristili in preizkusili v praksi.

Imeli smo tudi veliko prostega časa. Največ ob koncu tedna. Takrat smo raziskovali Malto. Odšli smo na izlet v Popeye village, se vozili z dvonadstropnim avtobusom po južnem delu Malte, ogledali smo si malteški nacionalni akvarij ter se s trajektom odpeljali na otok Gozo. Čeprav nam vreme na otoku Gozo ni bilo najbolj naklonjeno, se nam je vsem najbolj vtisnil v spomin zaradi čudovitih plaž in visokih klifov.

Velikokrat smo po končanem delu odšli v nakupovalne centre, da smo se malo sprostili. Malta ima veliko manjših trgovin s spominki in nekaj večjih nakupovalnih centrov.

Ko se je praksa na Malti zaključila, smo srečni, zadovoljni in polni novih izkušenj ter poznanstev našim malteškim prijateljem pomahali v slovo.

Hvaležni smo za možnost, da smo preko Erazmusa+ lahko odšli na prakso v tako prijeten košček Evrope in vsem, ki bodo kdaj razmišljali, ali oditi na prakso v tujino ali ne, vzklikamo glasen JAAAAA!

Nina Selak, dijakinja 3. b EŠNM

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava