Mariji Jeler priznanje Društva Šola zdravja

13.7.2020 | 13:50

Mariji Jeler priznanje Društva Šola zdravja

Enainosemdesetletna Sevničanka Marija Jeler je vadbo »1000 gibov« pripeljala v občino Sevnica leta 2017. Takrat je tudi ustanovila prvo skupino v svoji občini. Začetkov nastajanja skupine Šole zdravja Sevnica pa se spominja takole: Prve informacije o Šoli zdravja smo dobili na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Sevnica (U3), sredi marca 2017. Vaje 1000 gibov so nam predstavile vaditeljice iz Brežic na čelu z vodjo Ano Kupina in predsednico Šole zdravja Zdenko Katkič. Začele smo skromno (6 do 10 oseb), najprej samo ženske. Vadile smo skoraj pol leta dvakrat na teden. Danes v naši skupini "ŠZ Sevnica" vadi približno 50 članov pod vodstvom štirih vaditeljic-prostovoljk, ki so zelo natančne, zavezane k spoštovanju kodeksa etike in v mnogočem tudi moje mentorice. Prav zato jim gre javna zahvala.

Člani sevniške skupine se pogosto dejavno povezujejo z drugimi organizacijami - z osnovno šolo Sevnica, z otroškim vrtcem, sodelujejo na različnih dogodkih (Simbioza giba, Medgeneracijska srečanja), ob dnevu Gibanja za zdravo telo pa so se predstavili tudi v Osnovni šoli Krmelj. Ta hip pa so vse njihove skupne aktivnosti zaradi korona virusa ustavljene.

Marija Jeler je leta 2019 telovadbo "1000 gibov" prenesla še na tri lokacije v občini Sevnica. Na vprašanje o tem, kako se je lotila tega projekta in skorajda istočasno ustanovila kar tri nove skupine, je smeje povedala: "Leta 2019 smo našo dejavnost res razširili še na tri skupine: Boštanj, Krmelj in skupina Stari Trg v Sevnici. Kljub svojim 80 letom, sem se dela lotila z veseljem, saj so mi ob strani zvesto stale vse naše drage vaditeljice-prostovoljke. Povezuje nas ljubezen do zdravega načina življenja in spoštovanje vsakega posameznika v skupini. Za zgled sta mi Ana Kupina iz Brežic in Helena  Španovič iz Krškega, ki ju občudujem zaradi njunega prispevka k množični širitvi skupin in članov Šole zdravja v omenjenih občinah."

Marija Jeler je ustanovila tudi 17. podružnico Šole zdravja – Sevnica. Zdaj se lahko prijavljajo tudi na razpise Občine Sevnica, kar jim je prej bilo onemogočeno. Posebnost njihove podružnice je, da imajo svojo spletno stran preko katere obveščajo in svetujejo članom sevniških skupin. "Za to, da imamo svojo spletno stran, se moramo zahvaliti naši članici Romani Ivačič, ki je prava, vsestranska računalniška mojstrica« - pove Marija.

Na vprašanje kaj ji pomeni Priznanje prostovoljcem, članom Društva Šola zdravja za leto 2019, Marija vzhičeno odgovarja: »Priznanje mi pomeni veliko, pa ne v materialnem smislu, marveč bolj tiste lepe božajoče besede naših dragih prijateljev, s katerimi nam obrazložijo, zakaj smo si ga prislužili. Če človek velik del svojega življenja preživi za Šolo zdravja, tako kot jaz, potem sem srečna, da ljudje to tudi opazijo. Prav vsi člani vseh skupin so mi s svojo zavzetostjo , resnično segli globoko v srce.»

Marija mi v nadaljevanju zaupa, da ima v načrtu ustanoviti vsaj še eno ali dve skupini v Sevnici. Le še počakati mora, da se "situacija s korono normalizira".

Za konec naša nagrajenka vsem tistim, ki še niso prišli do Šole zdravja, priporoča naslednje:

»Šola zdravja je ena lepa, zdrava in koristna zgodba, saj nas poleg zdravilnih "1000 gibov" uči, da naša srca odpremo drug drugemu, da si svetujemo, da se imamo radi, da smo razigrani kot otroci in da se z vadbe vselej vračamo nasmejani in razgibani zavedajoč se, da smo naredili zares veliko za svoje zdravje. Življenje piše zgodbo zdravih in srečnih ljudi.«

Neda Galijaš

Galerija

Marija Jeler
Marija Jeler1
Marija Jeler2
Marija Jeler3

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava