VIDEO: OŠ Dragotina Ketteja: Ob dnevu šole podelili Kettejeve literarne nagrade

19.1.2022 | 10:20

Bogdanka in Jurček Zidar (fotografije še spodaj v fotogaleriji)

Bogdanka in Jurček Zidar (fotografije še spodaj v fotogaleriji)

19. januarja na OŠ Dragotina Ketteja vsako leto obeležujemo in praznujemo DAN ŠOLE. Pred 146. leti se je 19. januarja v Premu pri Ilirski Bistrici rodil naš pesnik in pisatelj Dragotin Kette. Prav on je v času svojega ustvarjanja pustil velik pečat tako v literaturi kot v Novem mestu. Ker se po njem imenuje naša šola, se vsako leto ta dan poklonimo našemu literarnemu velikanu. Ob njegovem prazniku smo na šoli še posebej kulturno ustvarjalni. Mogoče na našo ustvarjalnost vpliva tudi njegovo ime? Kdo ve!

Letos se je na šoli zgodila prav posebna čarovnija. Kettejeve pesmice in pravljice so oživele. Njegova literarna junaka Bogdanka in Jurček Zidar sta nas popeljala skozi pesnikovo življenje. Učiteljica Špela nam je s pomočjo pesmi pričarala zaljubljenega Ketteja in nas popeljala do vodnjaka na Glavnem trgu. Učenci pa so dobili poseben umetniški navdih in se pomerili v prvem Kettejevem literarnem natečaju. Tekmovali so v dveh kategorijah. Prva kategorija je bila deklamiranje poljubne poezije. V drugi kategoriji pa so se pomerili učenci, ki so poezijo napisali sami. Pri obeh kategorijah je bila naloga komisije težka, saj so se učenci zelo potrudili ter pokazali, kaj vse zmorejo in znajo. Komisija je izbrala najboljše tri v vsaki kategoriji ter podelila tudi posebno nagrado.

Lahko bi rekli, da bi bil Kette, če bi bil še živ, na učence zagotovo ponosen. A ker Ketteja žal več ni, smo na učence ponosni mi vsi.

Zapisali: Nives Lužar in Mateja Drobnič

Galerija

_Bogdanka in Jurcek Zidar
_Cetrti razred
_Kettejevi nagrajenci (2)
_Kettejevi nagrajenci
_Nagrajenca Peter, Leja
_Prvi in drugi razred

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava