DL: Plavalni bazen v Češči vasi: Plavali bomo februarja, če ne …

8.9.2022 | 14:40

Pogled na školjko bazena, sredi katere trenutno še stoji dvigalo, in  jekleno konstrukcijo, ki tehta kar 500 ton (Foto: I. Vidmar)

Pogled na školjko bazena, sredi katere trenutno še stoji dvigalo, in jekleno konstrukcijo, ki tehta kar 500 ton (Foto: I. Vidmar)

Pavle Jenič

Pavle Jenič

Če ne bo v gradnjo posegla še kakšna epidemija ali nova vojna, bo novomeški plavalni bazen v Češči vasi končan do božiča in za plavalce odprt februarja prihodnje leto – Epidemija in vojna sta bazen podražila za skoraj pol milijona evrov

Gradnja novomeškega javnega plavalnega bazena v Češči vasi gre počasi h koncu in vse kaže, da bodo gradbinci med Novomeščani tako težko pričakovani objekt zapustili tik pred božičem, januarja naj bi pridobili še vse potrebne papirje, tako da bi bazen lahko prve plavalce sprejel februarja.

Trenutno delavci novomeškega gradbenega podjetja CGP končujejo tribune in še zadnja betonska dela, vgrajujejo strojne napeljave od vodovoda in odtokov do napeljave elektrike, polagajo mavčne plošče, h koncu gredo tudi dela na ostrešju. Sredi meseca bo temu sledila montaža peščenih filtrov in bazenske opreme, konec meseca pa montaža steklenih sten. Jeseni bo bazen dobil še jekleno školjko, do konca leta pa bodo opravljena tudi še vsa zaključna dela in nameščena vsa oprema.

Pavle Jenič, podsekretar za investicije na novomeški občini, ki bedi nad gradnjo, je optimističen: »Gradnja bo, kot kaže, končana v roku, razen če ne bo vmes posegla še kakšna vojna ali epidemija. Epidemija covida in v nadaljevanju še vojna v Ukrajini sta nam povzročili precej težav, saj so cene nekaterih gradbenih materialov poletele v nebo. Predvsem se je več kot za dvakrat podražilo jeklo, ki ga bo v objekt vgrajenega kar 900 ton, 400 ton v betonu, 500 ton pa bo tehtala jeklena konstrukcija. Precej so se podražili tudi drugi materiali, predvsem les in beton, zaradi česar bo bazen po pogajanjih z izvajalci dražji za 490 tisoč evrov. Končanje gradnje bi se lahko zamaknilo, če bi prišlo do zamud pri dobavi opreme ali pomanjkanja določenih materialov, a upamo, da se to ne bo zgodilo.«

V objektu, ki stoji severovzhodno od velodroma, bodo poleg pokritega 25-metrskega plavalnega bazena še manjši bazen za ogrevanje, savna, prostor za vadbo na suhem in manjši gostinski lokal. Pogodbena vrednost gradnje bazena je sprva znašala 5,6 milijona evrov, a se je, kot rečeno, cena zvišala za 490 tisoč evrov. Poleg pokritega bazena je v sklopu športnega centra v Češči vasi predviden tudi 50-metrski odprt bazen.

Novo mesto ter s tem Dolenjska in Bela krajina tako dobivata objekt, ki ga ta del države že dolgo pogreša, saj razen predvsem učenju plavanja namenjenega 16-metrskega bazena na Osnovni šoli Grm in ob ureditvi igralnice v hotelu Šport na Otočcu ukinjenega prav toliko dolgega hotelskega bazena že vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko so odstranili leseni bazen v reki Krki na Loki, tu ni objekta, namenjenega športnemu plavanju. Novomeški plavalci so sicer še vse do srede osemdesetih let za vadbo s pridom izkoriščali 50-metrski plavalni bazen v Dolenjskih Toplicah, kamor je sredi aprila in v začetku maja prihajala na priprave tudi jugoslovanska plavalna reprezentanca, a je ta bazen s prenovo postal za tekmovalno plavanje neuporaben. Bazen v Češči vasi je tako po desetletjih prva resna priložnost, da se v Novem mestu razvije tekmovalno plavanje.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 4. avgusta 2022

I. Vidmar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

9.9.2022+1     + (1)     – (0)     Oceni miha 

že že februarja, samo katerega leta?

15.9.2022Oceni Majk 

bomo plavali, ko bo prišel račun za elektriko, plin, vodo?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava