DL: Konservatorij za glasbo Jurija Slatkonje - Zdaj bodo tudi javno financirani

1.11.2022 | 11:00

Matej Burger

Matej Burger

Novomeškemu Konservatoriju za glasbo Jurija Slatkonje uspel vpis v razvid šolskega ministrstva, kar omogoča tudi javno sofinanciranje njihovih programov glasbenega izobraževanja

V novomeškem Konservatoriju za glasbo Jurija Slatkonje se je letos v njihove programe izobraževanja vpisalo več kot 150 otrok, kar je za skoraj polovico več kot lani, posebej zadovoljni pa so, da se jim je uspelo vpisati v razvid izvajalcev javnoveljavnih programov vzgoje in izobraževanja, kar jim omogoča sofinanciranje izobraževalnih programov iz javnih sredstev.

Potem ko je v Novem mestu že več let delovala orgelska šola, je bil ob ustanovitvi novomeške škofije ustanovljen tudi Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti Friderika Ireneja Barage in kot enota zavoda tudi Konservatorij za glasbo Jurija Slatkonje, ki tako deluje že enajst let. Sprva so imeli na konservatoriju tudi program srednje glasbene šole, zadnja leta pa izvajajo le programe osnovnega glasbenega izobraževanja oziroma program nekdanje nižje glasbene šole ter glasbeno pripravnico in glasbene urice za predšolske otroke, poučujejo pa klavir, orgle, pihala, trobila, tolkala, harmoniko in petje.

Kot je povedal pedagoško-umetniški vodja konservatorija Matej Burger, je Konservatorij Jurija Slatkonje tako postal del javnega glasbenega šolstva, ministrstvo pa jim je na začetku odobrilo sofinanciranje 35 učencev, a se bo ta številka pozneje še zvišala. V njihovem naboru poučevanja so dejansko vsa glasbila, največ otrok pa se je odločilo za klavir, ki se ga uči 30 učencev, 20 jih je vpisanih na kitaro, toliko je tudi pevcev. Izmed trobil so se dejansko vsi odločili za trobento, od nizkih trobil pa imajo le enega učenca na baritonu. Orgle se uči dvanajst učencev, ki so se pred tem že učili tudi klavir.

»V načrtu imamo tudi ustanovitev pevskih in inštrumentalnih komornih skupin, saj imamo za to dovolj velik nabor glasbil, a zaradi proticovidnih omejitev do tega še nismo prišli, pa tudi načrtov, da dolgoročno v svoj program vrnemo srednje glasbeno izobraževanje, nismo opustili, žal pa je med epidemijo prenehal delovati pevski zbor,« pravi Matej Burger.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 8. septembra 2022

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava