DL: Najlepši zvonik v Novem mestu je ...

29.11.2022 | 12:00

Na zvoniku je obnovljena tudi ura, z okna pa visita slovenska in evropska zastava. (Foto: L. M.)

Na zvoniku je obnovljena tudi ura, z okna pa visita slovenska in evropska zastava. (Foto: L. M.)

Blagoslov nove pridobitve je opravil generalni vikar novomeške škofije  Peter Kokotec (v sredini), na levi šmihelski župnik Igor Stepan in na  desni kaplan Janez Meglen. (Foto: L. M.)

Blagoslov nove pridobitve je opravil generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec (v sredini), na levi šmihelski župnik Igor Stepan in na desni kaplan Janez Meglen. (Foto: L. M.)

Šmihelska cerkev je s prenovljenim zvonikom in fasado zasijala v novi,  svetli podobi. Zdaj čaka na obnovo še preostali del fasade cerkve.  (Foto: L. M.)

Šmihelska cerkev je s prenovljenim zvonikom in fasado zasijala v novi, svetli podobi. Zdaj čaka na obnovo še preostali del fasade cerkve. (Foto: L. M.)

Ob župnijskem dnevu Župnije Novo mesto - Šmihel so na nedeljski slovesni maši blagoslovili obnovitvena dela na župnijski cerkvi, med katerimi prevladuje prenovljen zvonik. V svoji veličastni podobi budi pozornost mimoidočih in menda je zdaj najlepši zvonik v Novem mestu.

Mašo je v družbi domačega župnika Igorja Stepana in kaplana Janeza Meglena daroval generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec, ki je blagoslovil nove pridobitve. Ta je v pridigi poudaril, na kaj vse nas mora opomniti znamenje zvonika, ki govori o veri naših prednikov in ki ga prenašamo iz roda v rod, »zato da bo po teh znamenjih rastla naša vera«.

Obnova 31 metrov visokega cerkvenega zvonika je bila dolgoletna želja šmihelskih faranov. Kot pove župnik Igor Stepan, so se dela v soglasju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Novo mesto začela spomladi, v nekaj mesecih pa so jih končali.

Vsi izbrani obrtniki so odlično opravili svoje delo, je povedal. Vrh zvonika krasi obnovljena ura, ki je nekaj posebnega daleč naokrog, saj jo še vedno premikajo mehanski zobniki in vzvodi, poganjajo pa uteži in veliko nihalo v notranjosti. Zanimivo je tudi, da so v kroglo zvonika – tako kot križ so jo pozlatili – vstavili posebej izdelan bakren valj, vanj pa dali besedilo z osnovnimi podatki o tem času in naložbi ter evrske kovance s slovenski simboli. »Da bodo prihodnji rodovi vedeli, kako je bilo v letu Gospodovem 2022,« pravi Stepan.

Župnik pove, da je bilo nepozabno, ko so ob postavitvi krogle in križa na vrhu zvonika z delavci ponosno zapeli slovensko himno, zadonela pa je tudi harmonika. Z zvonika danes ponosno plapolata slovenska in evropska zastava.

Prejšnji zvonik je bil star kar 82 let – predniki so ga postavili leta 1940, torej tik pred začetkom druge svetovne vojne. Križ na njem je bil celo prestreljen, kar veliko pove o takratnih časih.

Na pročelju cerkve so ob novi fasadi očistili tudi kip Kristusa Kralja, sicer pa so ob obnovi zvonika pri župnišču hkrati obnovili še streho ter fasado garaže in stanovanjskih prostorov za kaplana.

Šmihelski župnik Igor Stepan se zahvaljuje vsem obrtnikom in drugim, ki so kakor koli pomagali pri velikem in zahtevnem projektu - tudi velikodušnim faranom, saj naložba, ocenjena na okoli 135 tisoč evrov, brez njihovih darov ne bi bila mogoča. Na slovesni maši je bil deležen pohval in zahval za pogum in vse delo, da župnija napreduje tudi na gospodarskem področju.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista 6. oktobra 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava