DL: Ne jutri, pojdite k zdravniku včeraj; Srečko živi s presajenimi jetri

5.12.2022 | 14:10

Srečko Cizl mora po presaditvi jeter upoštevati nekatere zdravstvene omejitve, ob tem pa živi kar najbolj običajno.

Srečko Cizl mora po presaditvi jeter upoštevati nekatere zdravstvene omejitve, ob tem pa živi kar najbolj običajno.

Triinštiridesetletni Srečko Cizl je prejemnik organa, in sicer jeter. Po poklicu je orodjar, pot pa ga je pripeljala med poklicne voznike. Vozil je tovornjak in kombi v Sloveniji in tujini. Nič posebnega, bi se reklo. To je trajalo osemnajst let.

Leta 2018, v avgustu, je zbolel. Začelo se je z žolčnimi kamni. Zaradi težav je odšel na urgenco. »Pregled z ultrazvokom je pokazal kamne in zdravniki so rekli, da je potrebna operacija. Že drugi dan po sprejemu sem šel na operacijo. Med operacijo je prišlo do poškodbe dvanajstnika in žolčevoda. Po dveh dneh so me poslali v Ljubljano v Klinični center,« se spominja. Pojavila se je tudi zlatenica, ki je povzročila dodatne težave. »Po operaciji sem imel speljane drenaže, da sem lahko preživel,« pravi Srečko, ki je bil po prvi operaciji kmalu na novem operativnem posegu.

Zdravje se mu ni izboljšalo, zato so se zdravniki odločili za transplantacijo jeter. »Moral sem opraviti kakšnih dvajset različnih zdravstvenih pregledov,« pravi Srečko. Ker so bili rezultati pregledov dobri, so ga julija 2022 uvrstili na čakalno listo za presaditev. In potem je v avgustu šel na transplantacijo. Bil je na vrhu čakalne liste, ker so mu zdravniki napovedali samo še pol leta življenja, in še to z drenažo. »Kdo je darovalec organa, ne vem. Vem samo, da je mlajši od mene in da je iz Slovenije,« pravi Srečko.

Vozi počasneje

Pri enainštiridesetih letih je prejel organ. Jetra presadijo menda do petinšestdesetega leta, pozneje ne več, je slišal. Avgusta letos je torej minilo dve leti od presaditve. »Zdaj jemljem zdravila proti zavrnitvi, proti osteoporozi in druga. Najprej sem jih imel trinajst vrst, zdaj sem na šestih,« našteje.

Skrbi za telesno kondicijo, priporočajo mu gibanje – nekatere vrste gibanja, npr. hojo in zmerno kolesarjenje, odsvetujejo dvigovanje bremena. Izbirati mora tudi jedilnik. »Še zmeraj sem na 'žolčni', 'jetrni' dieti. To pomeni čim manj slanega. Lahko jem solato, ampak mehko, lahko jem govedino, teletino, piščančje in puranje meso, bel kruh, star en dan, lahko jem tudi prekuhano repo in zelje. Lahko jem sadje, razen tistega, ki je na citronski bazi,« pravi o jedilniku.

Srečko Cizl ima za seboj skoraj dve desetletji vozniškega dela.

Srečko Cizl ima za seboj skoraj dve desetletji vozniškega dela.

Srečko je vajen življenjskega adrenalina. Je voznik, kot rečeno. Zunaj službe je v prostovoljnem gasilskem društvu Globoko gasilec, nižji gasilski častnik II. stopnje. Tudi v gasilstvu dela stvari, ki so povezane z njegovim poklicem orodjarja in voznika. Je namreč strojnik voznik.

V zdajšnjih novih okoliščinah je prisiljen, če bi rekli po vozniško, voziti počasneje in bolj umirjeno. Po štiri ure dela. Na njegovi poti namreč obstajajo priporočila in omejitve, ki jih mora upoštevati, kot že omenjeno. Zlasti se mora varovati morebitnih okužb. Uporabljati mora na primer svoj jedilni pribor tudi ob priložnostih, kot so, vzemimo za primer, zakuske po občnih zborih društev.

Vpišite se v register

Kot pravi, on po presaditvi jeter ne more biti darovalec krvi ali organov. Zato se obrača na tiste, ki lahko darujejo organe. »Apeliram na mlade, da se vpišejo v register darovalcev. Prej naj se glede tega vpisa posvetujejo z domačimi, naj jim povejo, da želijo postati darovalci, in če je potem mogoče, naj postanejo darovalci,« pravi Srečko Cizl.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 27. oktobra 2022

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava