DL: 110-letnica sokolstva in Partizana v Sevnici - Vseslovenski sokolski zlet

14.1.2023 | 10:30

Bežigrajski sokoli veterani (Foto: P. P.)

Bežigrajski sokoli veterani (Foto: P. P.)

Predsednik Sokolske zveze Slovenije (SZS) Dušan Gerlovič, Boris Pirc, Sara Martinšek in Mirko Kragl (Foto: P. P.)

Predsednik Sokolske zveze Slovenije (SZS) Dušan Gerlovič, Boris Pirc, Sara Martinšek in Mirko Kragl (Foto: P. P.)

Vseslovenski sokolski zlet v Sevnici (Foto: P. P.)

Vseslovenski sokolski zlet v Sevnici (Foto: P. P.)

Danica Kozamernik (prva z leve) je že 75 let članica Partizana. (Foto: Pavel Perc)

Danica Kozamernik (prva z leve) je že 75 let članica Partizana. (Foto: Pavel Perc)

Nekaj gimnastičnih prvin (Foto: P. P.)

Nekaj gimnastičnih prvin (Foto: P. P.)

Telovadno društvo Sokol v Sevnici je bilo kot samostojno društvo ustanovljeno leta 1912, čeprav za zametek sokolske ideje v Sevnici štejejo leto 1906. Dve leti pozneje je brežiški Sokol ustanovil svoj odsek v Sevnici in to je tudi leto, ki ga štejejo za začetek organizirane športne dejavnosti v Sevnici.

Leta 1936 je Sevniško okrožje s sedežem v Sevnici vključevalo devet enot: osem društev v krajih Boštanj, Kozje, Radeče, Rajhenburg, Senovo, Sevnica in Zidani Most ter četo v Loki pri Zidanem Mostu z bratstvom na Razborju. Sevniški sokol je bil v začetku tridesetih let 20. stoletja eden prvih na območju celjske sokolske župe, ki je imela svoj zvočni kino. Športno društvo Partizan Sevnica zdaj nadaljuje delo in poslanstvo Sokolskega društva.

Predsednik Sokolske zveze Slovenije (SZS) Dušan Gerlovič je na predzadnjo novembrsko soboto v športni dvorani pri OŠ Sava Kladnika na vseslovenskem sokolskem zletu v Sevnici po navdihujočem govoru o pomenu sokolskega gibanja izročil »odlični organizatorki in izjemni strokovni delavki«, predsednici ŠD Partizan Sevnica Sari Martinšek, ter dolgoletnemu članu in vaditelju tega društva Mirku Kraglu srebrno plaketo SZS, ŠD Partizan Sevnica pa je dobilo ob visokem jubileju zlato plaketo SZS za izjemen prispevek k razvoju in promociji sokolskega gibanja in športa, k razvoju športa v družinah, k razvoju demokracije, spoštovanju ljudi in k razvoju Slovenije na splošno. Prav tako odličje je prejel tudi Boris Pirc iz Ljubljane, eden izmed začetnikov novodobnega sokolskega gibanja pri nas.

Sara Martinšek je ob odprtju sobotne slovesnosti ob 110-letnici ŠD Partizan Sevnica v sevniški športni dvorani pozdravila tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, poslanca Tomaža Lisca, sevniškega in metliškega župana ter Miroslava Cerarja, nekdaj vrhunskega telovadca in olimpionika. Po govoru župana Srečka Ocvirka so na oder povabili Aleksa Švelca. Pred dvema tednoma sta v Rimu Aleksu podelila prav posebno evropsko priznanje za ferplej Miroslav Cerar in nekdanji predsednik ŠD Partizan Sevnica, danes predsednik Evropske ju-jitsu zveze Robert Perc. Aleks Švelc, učenec OŠ Boštanj, ki trenira borilne veščine v sevniškem društvu IPPON, si je priznanje pridobil z dejanjem na slovenskem pokalu za mladince. Njegovemu tekmecu je namreč spodrsnilo – padel je, Aleks pa te prednosti za pridobitev pomembne točke v finalni borbi z nadaljevanjem akcije ni izkoristil.

Sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je prej spregovoril o pomenu športa in telesne aktivnosti za zdrav življenjski slog, je Švelcu podelil posebno priznanje. Ponovno sta mu čestitala tudi Cerar in Perc. Zbrane je pozdravila tudi domačinka Urška Klakočar Zupančič in se spomnila svojega odnosa do Partizana iz mladosti.

V Sevnici so nastopili tudi metliški sokoli in sokolice, ki so organizirano začeli delovati že leta 1907 pod okriljem novoustanovljenega društva Belokranjski sokol. Letos mineva 15 let od ponovne obuditve sokolstva v Metliki in delovanja Metliških sokolov. Najprivlačnejši dejavnik, ki je marsikaterega mladeniča pripeljal v sokolske vrste, je bila sokolska uniforma. In ravno to tradicijo edini pri nas ohranjajo Metliški sokoli. Poleg Metličanov so navdušili z nastopi tudi brežiški sokoli in bežigrajski sokoli.

Trenutno je v ŠD Partizan Sevnica včlanjenih več kot 480 članov. Tedensko se vadb udeleži okoli 400 vadečih; velika večina vadb v letu 2022 je brezplačna. Starejše članice – seniorke – že 40 let zvesto vadijo v treh različnih skupinah v Radečah in Sevnici pod taktirko inštruktorice aerobike in fitnesa ter trenerke gimnastike Estere Savić - Bizjak. Tokrat so se predstavile s skupinsko koreografijo. Danica Kozamernik je članica sevniškega Partizana že 75 let in za to zvestobo sokolstvu oz. Partizanu ji je čestital tudi Miroslav Cerar.

Moderatorki zelo razgibane dveurne prireditve, med katero se ni nihče dolgočasil, sta bili Katja Sevič in Eva Ševerkar.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 24.  novembra 2022

P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava