Pepela nikar v smeti! Raje z njim nad poledico, dober tudi kot gnojilo in čistilo

6.2.2023 | 12:30

Ko ga boste očistili, posujte še pepel po ledenem dovozu in preprečite nevarne padce. (Foto: arhiv DL)

Ko ga boste očistili, posujte še pepel po ledenem dovozu in preprečite nevarne padce. (Foto: arhiv DL)

Ali svoj dom v teh mrzlih dneh grejete na drva? Pepela nikar v celoti ne zavrzite, saj ga lahko denimo uporabite kot gnojilo. Naj poudarimo, da pepel vsebuje kar 13 izjemno koristnih elementov, ki jih rastline potrebujejo za uspešno rast.

Vedeti morate, da je pepel izjemno bazičen, zato si je treba ob stiku z njim preventivno zaščititi roke in obraz. Ne pozabite, da je najboljši pepel pridobljen iz trdega lesa, pepelu iz različnih drugih primesi pa se je dobro izogibati. Pri nekaterih gospodinjskih opravilih je pepel sicer zelo dobrodošel. Z njim boste denimo preprosto odstranili nalepke s črtno kodo s steklene ali druge posode. Odlično odstrani tudi lepilo in umazanijo z oken, vetrobranskega stekla ali kozarcev. Med drugim pomaga steklu povrniti sijaj.

Madeži na pohištvu

Pepel je lahko odlično čistilo za dom. Če so na lesenih površinah ostali madeži od mokrih kozarcev oziroma lise, jih lahko preprosto odstranite prav s pepelom. Uporabite pasto iz pepela. Vtrite, pustite nekaj minut, nato pa obrišite z mehko krpo in spolirajte.

Čisti nerjavno jeklo in steklo

Pepel je blago abraziven, zato je idealen za čiščenje nerjavne posode in mlečnega stekla. Pepelu dodajte nekaj kapljic vode in dobro premešajte, da nastane gladka pasta. Pasto nato nanesite na posodo in druge nerjavne predmete, ki jih želite očistiti, ter pustite delovati 15 minut. Izperite z mlačno vodo in po potrebi postopek ponovite. Po enakem postopku lahko očistite steklo.

Vpija oljne madeže na dovozu

Lesni pepel ima dober izsuševalni učinek, zato je uporaben za čiščenje oljnih madežev na dovozu ali v garaži. Posujte ga na madež, pustite učinkovati nekaj časa, nato pa pometite. Idealen je za odstranjevanje madežev na betonskih in asfaltnih površinah, uspešno bo očistil tudi trdovratne madeže z aluminijastih platišč. Pripravite pasto iz pepela in nekaj kapljic vode. Nanesite na platišče, počakajte nekaj minut ter izperite z obilico vode in detergenta.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava