DL: Dobrodelno - Mamica z otrokoma v nesreči ni sama

25.2.2023 | 18:50

V srčku sredi Šmarjete: družina Medved - Kodrič, na levi pa Aleš Lindič, pobudnik dobrodelnega dogodka

V srčku sredi Šmarjete: družina Medved - Kodrič, na levi pa Aleš Lindič, pobudnik dobrodelnega dogodka

Družina Medved - Kodrič, na levi pa Aleš Lindič, pobudnik dobrodelnega dogodka

Družina Medved - Kodrič, na levi pa Aleš Lindič, pobudnik dobrodelnega dogodka

Mladi harmonikarji so poskrbeli za prijetno vzdušje na Karlovškovem trgu.

Mladi harmonikarji so poskrbeli za prijetno vzdušje na Karlovškovem trgu.

Devetošolci so pridno pekli palačinke in ponujali piškote.

Devetošolci so pridno pekli palačinke in ponujali piškote.

Tek ob baklah okrog Šmarjete je bil videti prav romantičen.

Tek ob baklah okrog Šmarjete je bil videti prav romantičen.

Tek za dober namen

Tek za dober namen

Nastop najmlajših osnovnošolcev z Božičkovimi kapami je ogrel srca zbranih.

Nastop najmlajših osnovnošolcev z Božičkovimi kapami je ogrel srca zbranih.

Tekači so prejeli posebne spominske medalje.

Tekači so prejeli posebne spominske medalje.

Nasmeh na obrazu Aleša Lindiča, pobudnika akcije, pove vse.

Nasmeh na obrazu Aleša Lindiča, pobudnika akcije, pove vse.

Tako kot je lepo, če lahko srečo deliš s prijatelji, je čisto drugače tudi, če v nesreči ne ostaneš sam. Takšno izkušnjo ima družina Medved - Kodrič iz šmarješke občine, za katero so pripravili dobrodelni dogodek. Družina z dvema šoloobveznima otrokoma, s šestošolko Enjo in z drugošolcem Lanom, je pred kratkim ostala brez očeta in se znašla v hudi socialni stiski.

V Društvu rekreativcev, tekačev in pohodnikov Marathon Novo mesto so se po zaslugi njegovega predsednika Aleša Lindiča, profesorja športne vzgoje na OŠ Šmarjeta, ki je tudi razrednik enega izmed otrok omenjene družine, hitro zganili. V sodelovanju s šolo in z Zavodom za šport, kulturo in turizem Šmarješke Toplice so pripravili dobrodelno prireditev, zbrani denar pa namenili prizadeti družini.

Do konca dobrodelne prireditve so za družino Medved - Kodrič zbrali 3.200 evrov.

TEK, STOJNICE …

Na Karlovškovem trgu je bil najprej športni dogodek – tek z baklami okrog središča Šmarjete, tekači pa so se pomerili v tekmi na izpadanje in štafetnem teku (za šolarje). Sodelovalo je okoli dvesto tekačev, od otrok do starejših, vsi razpoloženi in zagnani, saj je imel njihov tek dobrodelno noto. Startnine ni bilo, so pa prispevke zbirali v skupni sklad za dober namen.

Dogajanje na trgu je bilo pestro tudi po športnem delu, ko so sledili koncert šolskega pevskega zbora, nastop plesalcev šole, nekaj skladb so zaigrali člani ansambla Začetek. Pestra je bila ponudba na božičnih stojnicah, devetošolci so pekli in prodajali palačinke, cesarski praženec in piškote. Del zaslužka bo šel za valeto, del za družino.

IZGUBA IN FINANČNA STISKA

Na teku ob baklah je sodelovalo okoli dvesto tekačev, vsi zagnani, saj je imel tek dobrodelno noto.

Na dogodku ni manjkala družina Medved - Kodrič, ki se v teh prazničnih dneh spoprijema s hudo in z nepričakovano izgubo moža in očeta pa tudi s težkim socialnim stanjem.

Mamica Klavdija Medved pove, da si je težko predstavljati, da se ti življenje lahko čez noč sesuje, kot se je njim. Hudo je za oba otroka in zanjo, ki mora kar naenkrat podpirati vse štiri vogale hiše in biti močna za vse. Otroka še zlasti v teh trenutkih potrebujeta varnost, trdnost, zavetje in ljubezen; trudi se, da jima to ob pomoči svojih bližnjih daje. Enja je prav na božični dan praznovala 12. rojstni dan, žal z žalostjo v srcu, prvič brez očka.

OBČINA POMAGALA

Težave pa so tudi materialne, saj je družina ostala le z mamičino delavsko plačo. Življenjski stroški so iz dneva v dan višji: plačati je treba najemnino za hišo in kmalu bi se radi preselili, si pa želijo ostati v šmarješki dolini, v kateri otroka hodita v šolo. Iz meseca v mesec je treba več odšteti tudi za hrano in energente, kje so oblačila in še kaj, kar bi mamica rada kupila otrokoma. K sreči sta skromna.

Klavdija Medved: »Vsem sem neizmerno hvaležna za pomoč.«

Župan Občine Šmarješke Toplice mag. Marjan Hribar pove, da bodo družini pomagali, kot občina lahko pomaga: z enkratno denarno pomočjo in objavo razpisa za iskanje novega doma na svoji spletni strani. Občina Šmarješke Toplice za zdaj kakega občinskega stanovanja nima na voljo, o tem pa razmišlja.

HVALEŽNA VSEM ZA VSE

Klavdija pove, da rada dela in živi od svojega dela in da si ni nikoli predstavljala, da bo zanjo kdo zbiral denar, a zgodilo se je ravno to. »Ni mi lahko, a vseeno sem hvaležna za darove in podporo vsem, ki so se nas spomnili v nesreči, predvsem pa Alešu Lindiču, razredniku naše Enje – za tenkočutnost in dobroto. Sem brez besed. On je zaslužen za organizacijo te akcije,« ganjena pove Klavdija Medved in omeni še drugo razredničarko Renato Trban ter Ireno Strazberger ter vodstvo šole, ki se je zelo angažiralo pri prireditvi.

Dobrotljivost in solidarnost sta še med nami, se je izkazalo na dobrodelnem dogodku v Šmarjeti.

Zahvalo nameni še Lions klubu Novo mesto, OŠ Šmarjeta, od koder jim je predsednica KORK Bela Cerkev Milena Činkole prinesla domov »skritega Božička« – kup sladkarij za otroke, ki so jih zbrali učenci s starši, pa Občini Šmarješke Toplice, svojemu delodajalcu, podjetju Adria Mobil, »in mnogim drugim dobrim ljudem, ki so nekateri tudi skriti in pomagajo na različne načine. Res sem presenečena, koliko solidarnosti je med nami, in vsem sem neizmerno hvaležna. Lep je občutek, da v težkih trenutkih in nesreči ne ostaneš sam,« pove mamica Klavdija, ki upa, da si bodo nekako opomogli in čim mirneje živeli naprej.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 29.  decembra 2022

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava