DL: Ne počuti se več varnega - Okradli so ga, medtem ko je spal

1.3.2023 | 14:30

Torbica, ki so jo ukradli, je bila na nočni omarici poleg postelje. (Foto: osebni arhiv)

Torbica, ki so jo ukradli, je bila na nočni omarici poleg postelje. (Foto: osebni arhiv)

42-letniku iz hotelske sobe ponoči ukradli torbico z dokumenti in denarjem – Storilca ni slišal, saj je trdno spal – Dogodek ga je pretresel, ljudi poziva, da naj bodo previdni

Božično-novoletni prazniki so se za 42-letnika (ime in priimek hranimo v uredništvu) spremenili v moro. Dogodek, ki se mu je zgodil, ga je duševno sesul, občutka varnosti ni več, počuti se nemočnega in ogroženega. Ljudem zato polaga na srce, da naj bodo previdni in naj po najboljših močeh poskrbijo za svojo varnost in varnost najbližjih.

Zgodilo se je nekaj dni pred božičem. V sredo se je s službene poti v Avstriji vračal v rodno Banjaluko v Bosno in Hercegovino, da bi preživel praznike z družino. Utrujen od vožnje se je odločil, da bo prespal v Novem mestu in naslednji dan spočit nadaljeval pot. Ustavil se je v Hotelu pri Belokranjcu, dobro ga je poznal, saj je bil nekoč njegov sosed. »Po večerji sem odšel v sobo in po dveh urah trdno zaspal. Okoli pol šeste zjutraj me je zbudila budilka in takrat sem zgrožen ugotovil, da sem ostal brez osebne torbice, v kateri so bili vsi moji dokumenti, bančne kartice, denar in ključi avtomobila. Nekdo je prišel v sobo in me okradel, medtem ko sem spal! To je bil grozen občutek. Zbudil se nisem, ker sem bil zelo utrujen. Ne vem, kaj bi lahko bilo, če bi se medtem po naključju zbudil,« je še vedno ves pretresen pripovedoval teden dni po dogodku. Ve, da je ključ dal v ključavnico in zaprl vrata, kaže pa, da sobe ni zaklenil.

Poklical je policijo in banko, da je preklical vse bančne kartice. K sreči jih nepridiprav v tem kratkem času še ni uporabil v nobeni trgovini. Avtomobila sicer niso odpeljali, bil je na parkirišču, a ni mogel vanj, da bi prišel do drugih svojih stvari. »Ostal sem brez vseh dokumentov in denarja. Še isti dan sem šel na veleposlaništvo BiH, da jim povem, da sem ostal brez dokumentov. Lastnik hotela mi je ponudil, da lahko pri njih brez plačila ostanem toliko časa, da vse uredim, za kar sem mu zelo hvaležen, pomagali so mi tudi na Novi Ljubljanski banki, da sem lahko dvignil nekaj denarja z računa,« je opisoval 42-letnik.

Naključje je hotelo, da je v naslednjih dneh obiskal bližnjo trgovino Mercator, v kateri je nekdo pustil potni list in avtomobilske ključe, za katere se je izkazalo, da so njegovi. Tako je lahko vseeno v petek za nekaj dni z znancem odpotoval k družini, se nato naslednji teden vrnil v Novo mesto, da je uredil še vse preostale zadeve, in se s svojim avtomobilom odpeljal na praznovanje novega leta. »Ni mi za denar, ki so mi ga ukradli, ne za stroške, ki sem jih imel, da sem dobil nove dokumente. Ne morem in ne morem pa v sebi najti tistega občutka varnosti, ki sem ga imel. Vse skupaj me je stalo ogromno živcev,« je še dejal.

TAKŠNEGA PRIMERA ŠE NISO IMELI

V Hotelu pri Belokranjcu takšnega neljubega dogodka še niso imeli. V zadnjih dveh letih so jim sicer dvakrat poskušali vlomiti v gostišče, a obakrat brez uspeha. Drugič je bilo prav tistega večera, ko je, kot je povedal lastnik Aljoša Vrbetič, nekdo poskušal priti v restavracijo skozi okno, ki je bilo odprto na preklop, a so namero preprečili hladilniki, postavljeni ob oknu. Zjutraj so našli prevrnjene stvari okrog hotela, iz ene od sob, ki je bila odklenjena, ker je niso oddajali, pa so odnesli pokvarjeno televizijo in izpraznili minibar. »Vrata hotela so sicer vedno zaklenjena, ta večer pa očitno nekdo ni zaklenil za sabo,« je pojasnil Vrbetič in dodal, da v veliki skrbi za varnost vsega žal ne moreš predvideti.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista 5.  januarja 2023

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava