NOB 1941–1945; ''Če komu kaj ni všeč, tega ne sme izbrisati ali spreminjati''

22.3.2023 | 13:15

NOB 1941–1945; ''Če komu kaj ni všeč, tega ne sme izbrisati ali spreminjati''
NOB 1941–1945; ''Če komu kaj ni všeč, tega ne sme izbrisati ali spreminjati''

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je pripravila premično razstavo za promocijo zgodovinskega pomena slovenskega narodnoosvobodilnega boja, ki bo na razpolago vsem lokalnim združenjem zveze borcev v Sloveniji. V organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto in Knjižnice Mirana Jarca je razstava na ogled tudi v Novem mestu.

Avtor razstave je zgodovinar dr. Martin Premk, recenzirala jo je zgodovinarka dr. Nevenka Troha. Na panojih je predstavljen bogat fotografski arhiv Muzeja novejše zgodovine Slovenije na temo NOB.

Razstavo je odprl dr. Martin Premk, ki je v nagovoru povedal, da se zgodovina druge svetovne vojne še vedno izrablja za politične namene. So določene politične sile ali politiki, ki tragedije iz preteklosti izrabljajo za širjenje sovraštva med ljudmi, dovzetnimi za laži o drugi svetovni vojni.

»Ljudje so se potem pripravljeni skregati, celo stepsti med sabo zaradi tega, ker slišijo, kaj se je dogajalo med drugo svetovno vojno. Ko pa jih potem vprašaš, naj povedo vsaj osnovna dejstva, kdo je bil med drugo svetovno vojno na kateri strani, koliko je bilo enih in drugih in kdo so bili poveljniki, tega pa ljudje že ne vedo več,« je nadaljeval dr. Premk.

Razstava na kratko predstavlja najpomembnejše dogodke med letoma 1941 in 1945. Razstava predstavi slovensko partizansko vojsko in OF ter belo gardo in slovensko domobranstvo s številkami in dejstvi, številne fotografije iz NOB (hrani jih Muzej novejše zgodovine) pa še niso bile objavljene.

»Upam, da bo razstava, ki potuje po Sloveniji, predvsem mlade in tudi vse ostale seznanila z osnovnimi dejstvi druge svetovne vojne in vsaj malo presekala vse sovražnosti, ki se širijo in so povezane z njeno zlorabo. So zadeve, ki nam iz zgodovine niso všeč in na njih se lahko učimo, da jih ne ponavljamo. Če pa komu kaj ni všeč, tega ne sme izbrisati ali spreminjati, češ da to ni bilo tako, kot je bilo, ker njemu ni všeč. Namen razstave je, da ne spreobračamo resnice in s to razstavo želimo to tudi jasno povedati. Samo partizani kot narodnoosvobodilna vojska, ki se je borila proti okupatorju, je bila mednarodno priznana zavezniška vojska. Vse ostale strani pri nas so bile del fašističnih in nacističnih sil. Bela garda je bila del italijanske vojske, kot so bili domobranci del nemške vojske in SS,« je povedal dr. Premk in zaključil z mislijo, »da se resnice o drugi svetovni vojni ne bi smelo izkoriščati za širjenje sovraštva in upam, da bo vsaka taka razstava pripomogla k temu, da se bo to sovraštvo med ljudmi enkrat prenehalo«.

Mag. Dušan Černe je pozdravil prisotne v imenu Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto, ki je vsem ravnateljem osnovnih in srednjih šol v Mestni Občini Novo mesto poslalo vabilo na ogled razstave, ki bo za javnost odprta v prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca od 21. marca do 3. aprila 2023. V kulturnem programu sta sodelovali recitatorki Terezija Potočar Korošec ter Luna Goršek iz 8. razreda OŠ Center in Anja Janežič iz 9. razreda OŠ Dolenjske Toplice

Za Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto Darko Pucelj
Fotografije: arhiv združenja

Galerija

_zNOB (01)
_zNOB (02)
_zNOB (03)
_zNOB (04)
_zNOB (05)
_zNOB (06)
_zNOB (07)
_zNOB (08)
_zNOB (09)
_zNOB (10)
_zNOB (11)
_zNOB (12)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava