DL: Pesmi, ki nagnejo k srcu

25.3.2023 | 10:45

Smiljan Trobiš (Foto: L. M.)

Smiljan Trobiš (Foto: L. M.)

Novomeški literat Smiljan Trobiš izdal novo pesniško zbirko z naslovom Ni potrebno iti daleč – Pesmi za premišljanje

V začetku letošnjega leta je pri ljubljanski Založbi ART 32 Kulturno društvo Severina Šalija izdalo novo samostojno pesniško zbirko novomeškega pesnika Smiljana Trobiša z naslovom Ni potrebno iti daleč.

Tudi v tej knjigi Trobiš pesniški navdih išče v globinah svoje duše, v duhovnih iskanjih, v presežnem, v veri – jasno je, da neomajno zaupa v Boga.

Dr. Stanislav Matičič, ki je v zbirki prispeval spremno besedo, pravi, da bo vsakogar, ki Trobiša pozna, nova pesniška zbirka presenetila in začudila. »Pred nami je zelo zahtevno branje, vendar je to branje premišljanje, ki izpolnjuje, ki nasiti, ki nosi sad. Branje, ki da vedeti, ki dovoljuje spoznanje,« pravi. Pohvali Trobiševo metaforiko pa poseben ritem pripovedovanja. Pesnik nastopi osebno, a tudi realno, samokritično, konkretno, tako da kako površno branje ne pride v poštev.

Priznana slovenska pesnica in pisateljica Berta Golob pa pravi, da je prijazno in sporočilno prebirati Trobiševe pesmi. »Tu te pobožajo, tam zmrazijo, opominjajoč, da … Imajo živo moč nagniti k srcu, v notrino. Tam smo pa vsi doma in vsi bratje,« pove.

Sliko za naslovnico nove Trobiševe knjige, s katero je prišel že prek številke 30, je prispeval novomeški likovni ustvarjalec Janko Orač.

Smiljan Trobiš, ki živi in ustvarja v Novem mestu in je prejemnik Trdinove nagrade Mestne občine Novo mesto za dosežke na literarnem in kulturnem področju, je zelo plodovit pisec. Izdal je že več pesniških zbirk, več knjig meditacij, sodeloval je v veliko publikacijah z likovnimi umetniki. Več njegovih knjig je objavljenih tudi na spletni strani www.smiljantrobis.si in so dostopne brezplačno. Izdal je tudi več zvočnih knjig. Gotovo nastaja že kaka nova, saj Trobiš trdno verjame, da poezija lahko izboljša ta svet, ga naredi lepšega in bolj človeškega.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 12.  januarja 2023

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava