DL: Rdeči križ Metlika - Čut za človeka največ šteje

26.3.2023 | 13:15

Zalka Klemenčič: »Na mesec na naša vrata potrka od 100 do 120 ljudi, ki potrebujejo hrano.«

Zalka Klemenčič: »Na mesec na naša vrata potrka od 100 do 120 ljudi, ki potrebujejo hrano.«

Tistih, ki jih je življenje potisnilo ob rob, je vse več – V mreži metliškega RK okoli 300 prizadevnih prostovoljcev – Programi za vse generacije – Tudi svetovalnica za odvisnike

Območno združenje Rdečega križa (RK) Metlika ima evidentiranih 2.020 krvodajalcev, od tega 1.200 aktivnih, kar je 8 odstotkov občanov. Letno se v treh rednih in izredni akciji odzove do 600 krvodajalcev, veliko pa jih gre na odvzem na transfuzijski oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto.

Sledi svojega poslanstva prostovoljci RK puščajo tudi pri drugih humanitarnih dejanjih, predvsem pri pomoči najbolj ogroženim, s svetovanjem pri premostitvi življenjskih težav in v različnih programih za vse generacije. V metliški mreži RK deluje 13 krajevnih organizacij, v katerih je okoli 300 prostovoljcev, vključno z mladimi v krožkih RK na treh osnovnih šolah. »Poleg finančnih sredstev potrebujemo za svojo dejavnost predvsem ljudi. Prostovoljci so tista gonilna sila, ki je vključena v načrtovanje in delo na različnih področjih, in kar morda največ šteje, oni so tisti, ki na svojem območju najbolj poznajo soseda, sokrajana, da smo lahko bližje ljudem, ki so potrebni pomoči,« pravi Zalka Klemenčič, sekretarka Območnega združenja RK Metlika.

»Vse leto smo občanom vsak mesec zagotavljali materialno pomoč v hrani, obutvi in oblačilih, finančno pomoč pa na podlagi prejetih prošenj, v akcijah Šolar (šolske potrebščine) in Drobtinica (šolska prehrana) ter pri plačilu letovanja otrok na Debelem rtiču. Poleg tega smo iz sklada Stopimo skupaj finančno pomagali za prepotrebne terapije otrokom s posebnimi potrebami, pri nakupu avtomobila za otroke s posebnimi potrebami, pomagali smo pri ureditvi bivalnih prostorov. V letu 2022 smo med naše prejemnike razdelili 40.192 kg hrane in 11.056 evrov finančne pomoči,« našteva Zalka Klemenčič. »Smo, kot pravijo, gospodarsko rastoča družba, a so kljub temu med nami ljudje, ki se brez pomoči ne bodo prebili skozi mesec. V tej skupini so poleg socialno šibkih tudi upokojenci,« dodaja.

Vse leto so izvajali številne programe za mlade in starejše ter preventivne zdravstvene programe. Obiskovali so starejše, se družili z oskrbovanci doma starejših, decembra so 20 občanov razveseljevali z dostavo brezplačnih toplih obrokov (lani jih je bilo deset), obdarili otroke in starejše, poskrbeli za letovanje otrok na Debelem rtiču in taborjenje v kampu Podzemelj, organizirali tekmovanje ekip prve pomoči, izpeljali akciji Drobtinica in Šolar ter številne preventivne zdravstvene akcije, kot so meritve tlaka, sladkorja, holesterola in pregledi dojk. Občane so izobraževali o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorja AED, organizirali krvodajalske akcije, dobrodelni koncert, akcijo zbiranja materialne in finančne pomoči za begunce iz Ukrajine in še marsikaj drugega. V naštetih programih in akcijah je bilo vključenih 435 otrok in do 1.080 odraslih, pravi Zalka Klemenčič.

Tudi vrata svetovalnice Srečanje, ki v koordinaciji RK deluje že peto leto, občina pa sofinancira program, so bila lani brezplačno odprta za vse, ki iščejo pomoč ob različnih oblikah zasvojenosti. Uporabnike, ki v program vstopajo prostovoljno in anonimno, tudi letos čakajo vsako drugo in četrto sredo v mesecu med 9. in 14. uro.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 19.  januarja 2023

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava