90 let Jelke Pintar

28.3.2023 | 14:15

Slavljenka s hčerko in vnuki   (od leve proti desni: Miha, Ana, Vesna, Jelka, Nina in Rudi)

Slavljenka s hčerko in vnuki (od leve proti desni: Miha, Ana, Vesna, Jelka, Nina in Rudi)

Jelka in bivše sodelavke, učiteljice na OŠ Šmihel

Jelka in bivše sodelavke, učiteljice na OŠ Šmihel

Jelka Pintar je praznovala visok življenjski jubilej, 90. rojstni dan. Prav na njen rojstni dan so jo obiskali predstavniki Mestne občine Novo mesto, Krajevne skupnosti, Rdečega križa in Zveze borcev. Zaželeli so ji zdravja in dobrega počutja.

Rodila se je 10. marca 1933 v Dupljah na Gorenjskem mami Tonici in očetu Lojzetu Nečimer. Imela je še štiri leta mlajšo sestro Majdo. Do Jelkinega osmega leta starosti so živeli v Dupljah, leta 1941, ko se je začela vojna, so družino pregnali v Srbijo v mesto Valjevo, kjer so ostali pol leta. Stara mama v Mokronogu je uspela doseči vrnitev v Slovenijo v Mokronog. Po kapitulaciji Italije leta 1943 je oče Lojze odšel med partizane. Leta 1945 po koncu vojne se je družina preselila v Celje, kjer je oče dobil službo okrajnega šolskega nadzornika, tam so ostali štiri leta. Tam je Jelka tudi obiskovala nižjo gimnazijo in jo uspešno dokončala. Po končanem študiju je z delom učiteljice pričela v OŠ Zreče, kjer je poučevala štiri leta, srce pa jo je vleklo nazaj na Dolenjsko. Prišli so v Šmihel pri Novem mestu. Oče je bil upravitelj v šoli in tudi v šoli so stanovali. Poročila se je leta 1964 z Rudijem Pintarjem iz Novega mesta. Živela sta v stanovanjskem bloku na Jerebovi ulici, kjer Jelka živi še danes. Mož je bil direktor hotela Metropol, Jelka pa učiteljica, od leta 1955 je poučevala v OŠ Šmihel v Novem mestu. Upokojila se je leta 1987. V zakonu sta se jima rodila sin Borut in hčerka Vesna. Mož ji je umrl leta 2003, danes živi sama in poskrbi zase. Osrečujejo jo štirje vnuki: vnuka Rudi in Miha ter vnukinji Nina in Ana. Rada rešuje križanke in bere, gleda televizijo in posluša radio Krka, da ve, kaj se dogaja na Dolenjskem.

V soboto, 18. marca, so Jelki domači pripravili praznovanje v gostilni Štefan na Malem Slatniku. Na praznovanje je slavljenka povabila sorodnike in prijatelje. Prisotni sta bili tudi dve njeni učenki Marinka Mihelčič in Milanka Lange, ki ju je poučevala v osnovni šoli Zreče, ter šest bivših sodelavk z OŠ Šmihel, in sicer Anica Bukovec, Anica Burger, Ana Smolič, Fani Primc, Bogomila Cibic in Helena Murgelj. Program, ki ga je vodila hčerka Vesna, je bil zelo pester in bogat. Vnukinja Ana pleše pri mažoretah v Trebnjem in Nacionalnem mažoretnem ansamblu Slovenije, zato sta se s prijateljico Tino z mažoretno palico predstavili z dvema plesnima točkama. Vnukinja Nina že več let poje v skupini Aint harmony in je zapela kar nekaj evergrinov, zaigrala je tudi četrtošolka Neža na klavir, pa tudi harmonika, ki jo je v rokah spretno sukal družinski prijatelj Jože Jakše, ni manjkala. Za Jelko sta vnukinji pripravili tudi križanko, ki jo je Jelka uspešno rešila in si prislužila medaljo. S svojim bratrancem Srečkom Nečimrom je tudi zaplesala, saj je vedno rada plesala. Vsem prisotnim se je slavljenka zahvalila z zapisano Pavčkovo pesmijo in zahvalo, saj je bila neizmerno hvaležna, da smo z njo praznovali 90. rojstni dan.

Želimo ji še veliko zdravja in moči ter da še naprej ostane taka optimistka.

Draga Jelka, hvala za vse, kar ste mi dali kot mentorica mladi učiteljici.

Helena Murgelj

Galerija

_zpintar (1)
_zpintar (2)
_zpintar (3)
_zpintar (4)
_zpintar (5)
_zpintar (6)
_zpintar (7)
_zpintar (8)
_zpintar (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava