Čistilna akcija: Onesnaževanje jam ogroža tudi pitno vodo

29.3.2023 | 14:45

Čistilna akcija: Onesnaževanje jam ogroža tudi pitno vodo
Čistilna akcija: Onesnaževanje jam ogroža tudi pitno vodo
Čistilna akcija: Onesnaževanje jam ogroža tudi pitno vodo

Marca in aprila, ko obeležujemo svetovne dneve gozdov, voda in Zemlje, marsikje potekajo čistilne akcije. Ob prehodu iz zime v pomlad namreč skopneli sneg razkrije odpadke, ki so se v naravo odlagali čez leto in jih je zato potrebno pobrati, preden jih vegetacija zopet zakrije.

Odpadke v jamah in breznih pa razkrijemo jamarji ob svojih raziskovanjih podzemlja. Tisto, kar »pade« v jame, je sicer očem skrito, a žal »ven pride« v potokih, podtalnici in izvirih pitne vode. Odpadki v jamah zaradi dobre prepustnosti kraške podlage predstavljajo veliko breme za podzemno okolje ter veliko nevarnost za širše onesnaženje kraških vodnih virov.

V Sloveniji je registriranih skoraj 15.000 jam, od tega je vsaka peta onesnažena. Prav zaradi nevarnosti onesnaženja vodnih virov potekajo čiščenja jam in brezen večinoma v okvirih jamarskih društev. Tudi v Jamarskem klubu Krka že vrsto let prostovoljno očistimo vsaj eno ali dve jami na leto.

Minulo nedeljo smo očistili k sreči sorazmerno malo onesnaženo jamo Kastrolca, ki se nahaja v Userski lozi pri, blizu otovskega viadukta. V jami so še ležali starejši odpadki, kot so stara kuhinjska posoda, plastična embalaža in vrečke, pločevinke in obutev. Vse odpadke smo morali izvleči iz jame in znositi do prvega avtomobila. Ker se dan še ni prevesil v popoldan, se je čiščenje nadaljevalo še na Griču nad Dobličami. Tam je vhod v onesnaženo Jamo na ovinku, v katero sta se jamarja Janez in Leopold po vrvi spustila v notranjost. Žalosten je bil njun pogled na odpadke, ki so ležali na dnu. Začela sta s pregledom jame, zbiranjem in ločevanjem odpadkov. Iz jame sta najprej potegnila veliko traktorsko zračnico. Nato so prišli na vrsto še vsi nevarni odpadki, kot so pločevinke barv in plastične embalaže olj. V dveh poškodovanih plastičnih posodah je bilo tudi odpadno motorno olje, ki je delno že izteklo v podzemlje. Tukaj je potrebno poudariti, da samo 1 liter odpadnega olja onesnaži milijon litrov pitne vode! Očiščena jama, ki je od izvira oddaljena le pičlih 1800 m zračne linije, se nahaja v zaledju vodnega vira Dobličice in nahajališča črne človeške ribice.

Nevarnost za belokranjske črne človeške ribice predstavljajo vse vrste onesnaževanja krhkega kraškega sveta, uporabe umetnih gnojil, pesticidov, težkih kovin in divjih odlagališč. Belokranjsko črno človeško ribico po merilih Rdečega seznama uvrščajo med kritične ogrožene vrste, kar pomeni, da sodi med najbolj ogrožene vretenčarje v svetovnem merilu.

Vsekakor odpadki ne sodijo v jame, ampak za to namenjena urejena odlagališča komunalnih podjetij. To je le eden od preventivnih ukrepov, da bo glavni vodni vir v občini Črnomelj ostal čist, saj alternative za izvir Dobličice ni.

Besedilo in fotografije: Jamarski klub Krka

Galerija

_zjamarji (1)
_zjamarji (10)
_zjamarji (2)
_zjamarji (3)
_zjamarji (4)
_zjamarji (5)
_zjamarji (6)
_zjamarji (7)
_zjamarji (8)
_zjamarji (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava