Gozdni regrat ali krompirjevka - izjemen vir vitaminov in antioksidantov
24.5.2023 | 13:40
![Navadno smrdljivko ali krompirjevko pogosto najdemo v gozdovih ali na gozdnih jasah, kjer raste predvsem bukov ali mešani gozd.](/media/objave/slike/v/lokalno.si/2023/05/24/krompijevka__1_.jpg)
Navadno smrdljivko ali krompirjevko pogosto najdemo v gozdovih ali na gozdnih jasah, kjer raste predvsem bukov ali mešani gozd.
Tokrat vam v naboru divjih rastlin predstavljamo še eno, ki jo zagotovo pogosto srečujete med sprehodi v naravi. To je smrdljivka, krompirjevka ali gozdni regrat, ki je še kako okusna kulinarična dobrota.
Zagotovo ste že med sprehodom po bližnjem travniku ali gozdu naleteli na regratu podobno rastlino, ki se od pravega regrata, ki ga nabiramo za solato, razlikuje zgolj po nekoliko bolj nazobčanih listih in po nekoliko siromašnejših cvetovih. To je smrdljivka, Aposeris foetida, ki se je je na slovenskih tleh pogosto prijelo ime tudi krompirjevka ali gozdni regrat. Kromirjevka preprosto zato, ker ko liste utrgamo, zadišijo po kuhanem krompirju, gozdni regrat pa zaradi same oblike. Spoznajmo jo.
CVETOVI KROMPIRJEVKE - nabiramo jih od marca do avgusta in uporabljamo podobno kot regratove cvetove. nepogrešljivi so v solatah, juhah, namazih ...
V družbi mešanih gozdov
Navadno smrdljivko ali krompirjevko pogosto najdemo v gozdovih ali na gozdnih jasah, kjer raste predvsem bukov ali mešani gozd. Obožuje senco, za svojo uspešno rast pa potrebuje tudi primerno vlažnost, da lahko raste in se bohoti vse od sredine marca pa do sredine avgusta. V nasprotju s sorodnim regratom ima to posebnost, da so njeni listi sorazmerno mehki in precej manj grenki, uporabni pa tudi potem, ko rastlina odcveti. Nabiramo jo vse od začetka pomladi, ko požene, se pravi od sredine marca. Začnemo z nabiranjem listkov, kasneje pa lahko uživamo tudi popke, stebla in cvetove. Odlični so v spomladanskih solatah, prav tako pa čudovit okras na kanapejih, tortah in še kje. Smrdljivko uporabljamo zgolj svežo. Je ne sušimo in ne zamrzujemo. Popke lahko sicer vlagamo v kis in jih uporabljamo kot dodatek k mesnim jedem.
Kar 50-krat več vitamina C kot solata
V eni izmed raziskav, ki so jih izvedli na Univerzi v Ljubljani, je smrdljivka v primerjavi z zelenjavo iz trgovine izjemen vir askorbinske kisline (vitamina C), tokoferola (vitamina E) in karotenoidov (antioksidantov). Raziskave so pokazale, da je smrdljivka vsebovala od 57 do 101 miligramov vitamina C na 100 gramov rastline, medtem ko solata v istem času zgolj 1,1 miligrama vitamina C na 100 gramov.
M. K.; Svet24
Foto: Dreamstime
Vaša fotka: Spet vlak v Straži
Jožko: Vlak je v Straži skoraj vsak delovni...
Titov kuhar, ki je očaral tudi z ajdovimi...
FranciD: Mojster Ivačič, s kakšnim spoštovan...
DL: Ali angleškim turistom tudi govorijo v...
FranciD: DOBRO VPRAŠANJE!
DL: Poslanka Jožica Derganc - Verjela, da...
FranciD: Seveda se da kaj spremenit na bolje:...
Župan Gregor Macedoni prejel priznanje za...
true truic: priznanje iz Pekla.....priznanje...
DL: Martin Strel se je poročil
čet, 25.7.2024
Slovo od skrivalnic: Anže Kuplenik odkrito o ljubezni in partnerju
pet, 26.7.2024
Uporaben: Rman je zel, s katerim je Ahil zdravil svoje vojake
tor, 23.7.2024
Lucija Selak: O frajtonarici, Avsenikih in strahu pred kačami
sre, 24.7.2024
Nuša Derenda bo šla prvič na dopust za 14 dni
tor, 23.7.2024