Društvo Šola zdravja po treh letih z vseslovenskim srečanjem - v Vinici

11.8.2023 | 10:00

Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice

Šmarješke Toplice

Šmarješke Toplice

Šmarješke Toplice

Šmarješke Toplice

Društvo Šola zdravja po treh letih z vseslovenskim srečanjem - v Vinici
Društvo Šola zdravja po treh letih z vseslovenskim srečanjem - v Vinici

Posebnost Društva Šola zdravja so srečanja vseh skupin, ki jih organizirajo že od leta 2009. Na njih se srečajo člani z vseh koncev Slovenije, saj njihov namen ni le druženje, izmenjava izkušenj, odkrivanje lepot Slovenije, spoznavanje sošolcev iz drugih krajev, širitev dobre volje, marveč tudi dodatna motivacija, da naredijo nekaj dobrega zase in za svoje zdravje.

Do leta 2020 so bila srečanja redna, saj je društvo letno organiziralo tudi do štiri vseslovenska srečanja po različnih krajih v Sloveniji.

V Piranu kjer so leta 2009 priredili prvo srečanje, so se naslednjih deset let nadaljevala tradicionalno (vsako zadnjo soboto, ob koncu avgusta ali začetku septembra). Potem je prišlo leto 2020, ko so pripravljali srečanje na Vrhniki in se je vse skupaj ustavilo zaradi pandemije Covida-19.

Po treh letih premora so se v Društvu Šola zdravja odločili, da bodo srečanja vseh skupin Šole zdravja ponovno obudili.

Tako se po tem zares dolgem obdobju pripravljajo na vseslovensko srečanje v Beli krajini, od koder prihaja nova predsednica društva Zdenka KAVČIČ, ki vas prijazno vabi v Vinico:

»Vseslovensko srečanje letos bo, in sicer v soboto, 2. septembra v Vinici, ob reki Kolpi. Izvedli ga bomo s sodelavci in seveda s pomočjo belokranjskih članov društva ter prostovoljcev. Prireditev se bo začela ob 10. uri s telovadbo »1000 gibov«. Nadaljevali bomo s kratkimi nagovori ter s kulturnim programom, kjer se bodo predstavili tudi belokranjski folkloristi in tamburaši. Na dogodku bodo različne dejavnosti Centra za krepitev zdravja, Gasilske zveze, Policije, ZIK Črnomelj, v katere se bodo udeleženci srečanja lahko vključili. Na stojnicah bo pestra ponudba belokranjskih rokodelcev. Verjamem, da je pred nami prijeten in nepozaben dogodek, na katerega ste vsi prisrčno vabljeni.«

Kronologija vseslovenskih srečanj (2009-2019) je objavljena na spletni strani društva tu.

Na kratko o Društvu Šola zdravja:

- kot društvo so se ustanovili leta 2009 in od takrat so aktivni po celotni Sloveniji;

- v okviru društva ta hip deluje 277 skupin, prisotni so v 97 občinah po Sloveniji in imajo 5116 članov; 

- njihov prepoznavni znak je oranžna barva in 30-minutno razgibavanje, ki poteka vsako jutro (razen ob nedeljah in praznikih) ob 7.30, na prostem, v bližini vašega doma v vseh letnih časih;

- člane društva razgibavajo usposobljeni prostovoljci s pomočjo strokovno izobraženega kadra; 

- leta 2011 so pridobili status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa (Ministrstvo za šolstvo in šport);

- od decembra 2014 so vpisani v vpisnik prostovoljskih organizacij (AJPES);

- novembra 2020 so pridobili status humanitarne organizacije na področju zdravstva (Ministrstvo za zdravje);

- z  redno vadbo »1000 gibov« krepijo telo in duha, širijo krog znancev, pridobivajo nove prijatelje in se prek društva vključujejo v lokalne dogodke.

- dobrodošle so vse generacije, tako ženske kot moški, tudi otroci lahko vadijo »1000 gibov«;

- vaje so preproste in primerne za vsakogar, izvajajo se stoje, začne se pri dlaneh, konča pri podplatih. V 30 minutah se razgibajo vsi sklepi in vse mišične skupine.

Pripravila Neda Galijaš

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava