Evropski teden mobilnosti Novo mesto

19.9.2023 | 08:00

Torek, 19. september 2023

Jutranja telovadba s Šolo zdravja ob 8.00 na Glavnem trgu

Novomeške skupine društva Šola zdravja bodo izvedle jutranjo telovadbo na Glavnem trgu, nato pa se bodo odpravili še na sprehod po Kettejevem drevoredu v Bršljin in ob Krki na Loko.

Potopisno predavanje »Kolesarsko popotovanje po Srednji Ameriki« ob 18.00 v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

Knjižnica Mirana Jarca v Evropskem tednu mobilnosti vabi na potopisno predavanje Aleša Juvanca, ki je svoje kolesarsko popotovanje začel v Mehiki, v Cancunu, in kolesaril po vseh osmih državah celinskega dela Srednje Amerike. V mesecu in pol je prekolesaril 2.786 km, na poti pa so ga spremljale številne dogodivščine. Ob koralnem grebenu je plaval z želvami, si ogledoval majevske templje in bil okraden. Pot je zaključil v Panami, v Ciudad de Panama, kjer je moral na letališču pustiti kolo.

Sreda, 20. september 2023

Javno vodstvo po novem mostu v Irči vasi ob 17.00 pri novem mostu v Irči vasi

Vodja projekta Ivan Maloča in vodja gradnje Danilo Malnar bosta izvedla zanimivo vodstvo po novem, 130-metrskem visečem mostu v Irči vasi in predstavila zanimivosti iz faze načrtovanja mostu in gradnje. Predstavila bosta posebnosti mostu, ki je po arhitekturi med edinstvenimi, saj obstajajo le trije daljši na ta način grajeni mostovi na svetu.

Četrtek, 21. september 2023

Delavnica za starejše o pomenu gibanja in uporabi GoNm koles ob 9.30 pred Turistično-informacijskim centrom Novo mesto

V sodelovanju z Društvom Vezalka bomo izvedli brezplačno delavnico o pomenu gibanja za starejše, jim predstavili sistem izposoje mestnih koles GoNM, pokazali zabavne video vsebine na temo trajnostne mobilnosti, ki smo jih pripravili lani v sklopu ETM, ter jih popeljali na sprehod po Glavnem trgu. Starejšim bomo predstavili tudi delovanje Turističnega informacijskega sistema Novo mesto, kjer bo vodnica starejšim predstavila poti, po katerih se lahko odpravijo peš ali s kolesom. Na tak način jih bomo predstavili raznolike možnosti trajnostne mobilnosti v našem okolju. Povzpeli se bomo tudi na razgledno ploščad na Kapitlju, dogodek pa zaključili z zdravim in toplim prigrizkom.

Prijave: do torka, 19. septembra 2023, po e-pošti na radonevara@gmail.com ali na telefon 040 469 283

Pohod po Machovi učni poti ob 9.00 pri Amigo baru v Malem Slatniku

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije, podružnici za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto bodo izvedli pohod po Machovi učni poti, ki je dolga približno 10 kilometrov, je krožna in dobro označena, poteka pa pretežno po naravnem terenu, precej po gozdu, ki nam poleti nudi prijetno senco in svežino. Pot je primerna za vsakogar, jo je pa možno tudi skrajšati, saj ima označenih kar nekaj bližnjic za povratek do startnega mesta.

50-kilometrsko kolesarjenje ob 16.00 na Glavnem trgu pred rotovžem

Ob Evropskem tednu mobilnosti se bomo s Pohodniškim društvom Novo mesto zapeljali po medkrajevnih kolesarskih poteh, ki povezujejo Novo mesto in okoliška manjša lokalna središča. Trasa je večji del asfaltna, deloma pa lep utrjen makadam, tako da je primerna za gorska, treking, in gravel kolesa. Od zbornega mesta se bomo preko Kandijskega mostu odpravili proti večnamenski poti ob Levičnikovi cesti in nadaljevali v smeri vasi Krka. Tam bomo v vasi zavili levo in preko polj in skozi gozd nadaljevali po novi asfaltni poti do Žihovega sela in naprej po lokalnih cestah do Otočca in Dobruške vasi ter nazaj proti Novem mestu. Pot nas bo nato po kolesarskih stezah vodila mimo Qlandie v Bršljin in naprej v Cegelnico in proti novi viseči brvi pri Irči vasi. Tam bomo pot nadaljevali proti Grobljam, kjer se bomo prvič srečali z makadamom. Do Straže se bomo nato večji del peljali po makadamskih poljskih poteh, reko Krko pa bomo preko lesene brvi zopet prečkali pri nekdanjem Novolesu. Proti Novemu mestu se bomo kratek čas peljali po regionalni cesti, nato pa v Volavčah zavili na novo kolesarsko pot do prej omenjene nove brvi v Irči vasi. Pot nas zopet ne bo peljala preko nje, ampak se bomo odpravili naprej po novi rekreacijski poti po Portovalu, zavili levo preko brvi na Loko, mimo igrišč in preko nove Kandijske brvi nazaj na izhodišče na Glavnem trgu.

Za udeležbo je potrebno tehnično brezhibno gorsko, treking, gravel, kolo, obvezna čelada, rezervna zračnica, osnovno orodje ter hrana in pijača. Skupaj je predvidenih prekolesarjenih 50 km, drobiž višincev in 2-3 ure s postanki, povratek je predviden med 18. in 19. uro.

Prijave: Blaž Meznarčič (031 290 993)

Pohod v Mrzlo dolino in Park mladosti ob 17.00 na Loki pri teniških igriščih

Pohodniško društvo Novo mesto vabi na pohod, ki bo potekal ob avtobusni postaji na Drsko, skozi naselje do OŠ Drska, v Mrzlo dolino in nato na hrib nad šolo. Na razglednem delu bodo poskrbeli za počitek, razgled in igre. Nadaljevali bodo mimo športne dvorane Leona Štuklja in naprej v Park mladosti, kjer bo počitek z malico. Sledila bo le še vrnitev skozi naselje Drska na izhodišče, kjer bomo zaključili naše pohodniško druženje ob 19.30.

Potrebovali boste športna oblačila, dobro obutev - primerno  za hojo po makadamu, travi. V nahrbtniku imejte pijačo in skromno malico.

Pohod je brezplačen.

Prijave: do torka, 19. septembra 2023, po e-pošti na majda@tomas.si in ajda.hudoklin@gmail.com ali na telefon 041 577 822 in 031 463 144

Petek, 22. september 2023

Peš v šolo v zgodnjih jutranjih urah iz Šentjerneja in Dolenjskih Toplic

V sodelovanju z Društvom Vezalka in Šolskim centrom Novo mesto se bodo srednješolci v zgodnjih jutranjih urah odpravili peš v šolo, na poti pa se bodo ustavili tudi na prizorišču Dneva brez avtomobila, na Glavnem trgu.

Dan brez avtomobila od 9. do 12. ure na Glavnem trgu

Sporočilo o velikem pomenu trajnostne mobilnosti bomo med otroci in vrtičkarji širili tudi na tradicionalnem Dnevu brez avtomobila, kjer bomo nagovorili tudi ostale generacije občanov. Dan brez avtomobila je vsako leto odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost.