DL: Parlameter - Kdo največ govori, kdo je najbolj slišan?

14.10.2023 | 19:20

Anja Bah Žibert

Anja Bah Žibert

Kljub skoraj polovični odsotnosti Anja Bah Žibert najdejavnejša poslanka državnega zbora – Jožica Derganc pa, ravno obratno, med najbolj navzočimi in najmanj zgovornimi

Poslanske počitnice so bile priložnost, da potegnemo črto tudi pod dejavnost poslancev, ki so bili izvoljeni na našem območju. Kolikokrat so bili zraven pri glasovanjih, kolikokrat so se prijavili k besedi, koliko vprašanj in pobud so dali pa tudi koliko besed so izgovorili od 13. maja lani do začetka počitnic, je izmerilo spletno orodje Parlameter. Zanimive podatke nam daje.

Izbrali smo osem poslancev, ki prihajajo z območja, ki ga pokriva Dolenjski list, torej iz Dolenjske, Posavja in s Kočevskega. Med njimi je nedvomno prva zvezda v okraju Novo mesto 1 izvoljena Anja Bah Žibert (SDS), ki je med vsemi devetdesetimi poslanci s 180 zastavljenimi vprašanji in pobudami daleč najdejavnejša v tej prvini, saj ji na lestvici na drugem mestu s kar 131 vprašanji in pobudami kolikor toliko sledi le njena strankarska kolegica Jelka Godec. Noben drug poslanec ni prišel do številke sto, medtem ko kar sedem poslancev v tem sklicu državnega zbora ni zastavilo niti enega vprašanja in ni dalo niti ene pobude. Med njimi sta tudi novomeška poslanka Gibanja Svoboda Jožica Derganc in predsednik SDS Janez Janša.

Jožica Derganc

Jožica Derganc

Anja Bah Žibert je pri vrhu še v eni kategoriji, po odsotnosti na glasovanjih, saj se je udeležila le 55 odst. glasovanj, še manjkrat od nje (52 odst.) pa sta se glasovanj udeležila Anže Logar (SDS) in Janez Vrtovec (Levica). Bah Žibert v bran gre pri tem dodati, da je njen odstotek prisotnosti tako nizek predvsem zaradi bolniške odsotnosti zaradi težjega poteka bolezni in operacije lansko jesen, kar sedem mesecev pa je bila navzoča na več kot 90 odst. glasovanj, letos aprila in julija je bila celo stoodstotna. Kar se tiče prisotnosti na glasovanjih, je bil najbolj priden poslanec Svobode Robert Janev, ki se je edini udeležil vseh glasovanj.

Zgovorni Posavki

Zgovornost je pomembna vrlina poslancev. V tem oziru s 23 govori na sejo prednjači poslanka SD Meira Hot, z le enim govorom manj na sejo pa ji sledi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Z dvanajstimi govori na sejo je na visokem šestem mestu brežiška poslanka Nataša Avšič Bogovič (GS), v Krškem izvoljena Tamara Vonta (GS) pa je z devetimi govori na sejo deseta. Kar 22 poslancev si je privoščilo manj kot en govor na sejo, najmanj med vsemi se je k besedi priglašal nekdanji boksarski svetovni prvak Dejan Zavec (GS), novomeška poslanka Jožica Derganc pa je med najmanj govorečimi na četrtem mestu, a nekajkrat je le govorila. Kolikokrat in kaj je povedala, pa je tudi zapisano v Parlametru.

Nataša Avšič Bogovič

Nataša Avšič Bogovič

Kako dolgo so posamezni poslanci govorili, Parlameter ne kaže, šteje pa število izrečenih besed posameznega govorca. V tem je nesporni prvak poslanec Levice Miha Kordiš, ki je v tem mandatu izgovoril skoraj 300.000 besed, natančneje, 290.653. Od naših je v tem Anja Bah Žibert s 181.808 izrečenimi besedami osma najzgovornejša, Nataša Avšič Bogovič pa je s 148.367 besedami deseta. Na nasprotnem koncu lestvice zgovornosti je spet Dejan Zavec, ki je v štirinajstih mesecih v državnem zboru izgovoril neverjetnih 72 besed. Pri nekoliko spretnejših govorcih bi bila to lahko tudi ena sama poved. Od poslancev z našega konca se je med deseterico najbolj molčečih uvrstila le Jožica Derganc, ki je s 6.688 besedami sedma najmanj zgovorna poslanka.

Koga se sliši?

DL: Parlameter - Kdo največ govori, kdo je najbolj slišan?

Med tistimi, ki se jih največ sliši, je tudi Vida Čadonič Špelič (NSi). Poslanka pravi, da naj se poslanec oglasi, kadar ve, o čem govori. Njej so najbližja področja kmetijstva, prehrane in lokalne samouprave, teme, s katerimi se ukvarja praktično vso svojo poklicno pot. Je tudi predsednica odbora za kmetijstvo in je v tej funkciji vodila več kot trideset sej. »Na začetku smo vladi dajali predvsem opozorila v zvezi z blaženjem posledic draginje v kmetijstvu in opozarjali na pomen slovenske živinoreje kot samooskrbne panoge, podobno pozornost pa smo namenjali tudi pomenu namakanja v sadjarstvu in zelenjadarstvu, tako da smo imeli eno sejo tudi na terenu v mestni občini Krško, kjer smo si lahko ogledali, kako delujejo namakalni sistemi. Zadnji čas največ pozornosti posvečam zakonu o zaščiti živali. Vsa priporočila so namenjena vladi, naj resno jemlje slovensko kmetijstvo. Razočarana sem, ker ni bilo še nobenega odziva. Vendar tudi zavrnjenega ni bilo nič. Čakam. Moje mnenje, ki ga izražam v državnem zboru, je upoštevano tudi v stranki in poslanski skupini. Na področjih, na katerih sem doma, si ne pustim soliti pameti.«

Jožica Derganc (Svoboda) pravi, da je bolj kot za govorniškim odrom na sejah državnega zbora dejavna na sestankih delovnih teles. Je podpredsednica Odbora za notranje zadeve in članica Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti in Komisije za izobraževanje, znanost in mladino. »Na zadnji predpočitniški seji smo sprejeli zakon o dolgotrajni oskrbi, na komisijah pa smo med drugim obravnavali sovražni govor in primere prodaje novorojenčkov. Najbližje mi je področje vzgoje in izobraževanja pa tudi sociale in človekovih pravic in tu sem tudi najbolj dejavna.«

Članek je bil objavljen v avgustovski tiskani številki Dolenjskega lista

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava