DL: Streha nad tribuno - Končno, po štiridesetih letih

29.10.2023 | 15:00

Taka bo nova podoba tribune stadiona Portoval z nadstrešnico.

Taka bo nova podoba tribune stadiona Portoval z nadstrešnico.

Podpisana pogodba za gradnjo nadstrešnice in delno obnovo tribune na novomeškem mestnem stadionu Portoval – Prostora za 1.000 gledalcev, ki jim bo na voljo 760 sedišč – Nogometaši so sicer veseli pridobitve, a pričakujejo še marsikaj

Novomeški župan Gregor Macedoni je s podjetjem CGP podpisal pogodbo za gradnjo nadstrešnice in prenovo tribune na mestnem stadionu Potoval. Pokrita tribuna je med drugim tudi pogoj za igranje tekem v prvi slovenski nogometni ligi, kamor se občasno uvrščajo tudi nogometaši novomeške Krke, obenem pa bo to dragocena pridobitev tudi za novomeško atletiko.

Naložbo v vrednosti dobrega milijona evrov bo v višini 100.000 evrov sofinanciralo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, 74.000 evrov bo prispevala Fundacija za šport, 50.000 evrov Nogometna zveza Slovenije, preostanek pa novomeška občina.

Na preurejeni in pokriti tribuni bo prostora za 1.000 gledalcev, ki jim bo na voljo 760 sedišč. Obstoječa tribuna bo na severni in južni strani razširjena, nad njo bo urejena nadstrešnica s prostorom za častne goste (VIP), novinarje in snemalce, urejeni bodo tudi novi pomožni prostori in sanitarije. Dela bodo predvidoma končana v šestih mesecih.

Kot je bilo rečeno ob podpisu pogodbe, Mestna občina Novo mesto z nadgradnjo tribune skladno s sprejeto strategijo športa izboljšuje športno infrastrukturo za nogomet in atletiko, mestni stadion pa bo po dolgih letih dobil novo podobo. Preureditev in razširitev tribune bo Nogometnemu klubu Krka omogočila zagotovitev zadostnega števila sedežev za izpolnjevanje pogojev nastopanja na najvišji ravni, Atletskemu klubu Krka pa izvedbo večjih atletskih tekmovanj in mitingov.

S tem Novo mesto dobiva, kar imajo mnoga, tudi precej manjša slovenska mesta že dolgo časa. Zgodba o pokritju dela tribune sega vse do leta 1985, ko so novomeški stadion prenavljali za Zlet bratstva in enotnosti in je bila v načrtu tudi streha nad tribuno, a je potem zanjo in še za marsikaj drugega v obdobju tako imenovane stabilizacije zmanjkalo denarja. Tudi prizadevanja, predvsem Nogometnega kluba Krka, po gradnji vzhodne tribune, pod katero je bila nekaj časa predvidena tudi gradnja plavalnega bazena, imajo že dolgo brado, a gradnja ta čas ni aktualna.

Predsednik Nogometnega kluba Krka Jože Berus je bil ob podpisu pogodbe zadovoljen: »Gre za pomemben premik in veseli nas, da je do tega končno prišlo. Vendar vsi problemi, ki jih imamo, kar se tiče stadiona, s tem še niso rešeni. Treba bo urediti še primeren vhod oziroma dostop za gledalce in gostinsko ponudbo. S kontejnerjem so rešena le stranišča, potrebovali pa bi še kaj več. Za igranje v prvi ligi bi bilo treba podaljšati igrišče za tri metre na obeh straneh. Pokritje in obnova tribune je šele začetek, ki pa daje upanje, da se bodo uredile tudi preostale stvari.«

Članek je bil objavljen v avgustovski tiskani številki Dolenjskega lista

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava