DL: Občinske stavbe ne bodo prodajali, v centru nova stanovanja

3.11.2023 | 12:20

Župan Andrej Kastelic in Nataša Rupnik v avli stranskega vhoda v  pritličju stavbe, ki bo služila tudi kot prireditveni prostor. (Foto: L.  M.)

Župan Andrej Kastelic in Nataša Rupnik v avli stranskega vhoda v pritličju stavbe, ki bo služila tudi kot prireditveni prostor. (Foto: L. M.)

Nekdanja osnovna šola prenovljena in energetsko sanirana – Od 2,8 milijona evrov dobrih 618 tisočakov iz EU – Kmalu tja občinska uprava – V prihodnosti še krajevna knjižnica, kulturna dvorana in vinska klet – V centru nova stanovanja

Nekdanja osnovna šola na naslovu Trg 8 vse bolj postaja sodobno urejen prostor in pravzaprav center dogajanja v Mirni Peči. V njem že delujejo več kot uspešen Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, enota Polonca Vrtca Cepetavček ter ambulanta splošne medicine.

V muzeju pripravljajo stalno razstavo o Tonetu Pavčku.

A z energetsko sanacijo in obnovo stavbe, ki sta zdaj skoraj pri koncu, prihajajo v staro šolo še nove vsebine, tako da bodo z leti vsi prostori zasedeni, lepo urejeni in tudi funkcionalni ter v korist krajanov. To je bil po besedah prvega moža občine Andreja Kastelica tudi glavni cilj, ko so razmišljali o prihodnosti preurejanja šole.

Nataša Rupnik, vodja projekta energetske sanacije prostorov, sicer na občini višja svetovalka za družbene dejavnosti in investicije, pove, da so obnovitvena dela pri koncu.

Objekt, velik več kot tri tisoč kvadratnih metrov, bo v celoti energetsko prenovljen, razen že obnovljenih delov muzeja ter delno obstoječih prostorov telovadnice in vrtca. Preuredili so tudi del pritličja za dodatne potrebe muzeja in društev ter del nadstropja za potrebe občinske uprave, sejno sobo, arhiv in depo muzeja. Obnovili oz. notranje preuredili in posodobili so tudi enoto vrtca Polonca, ki po besedah župana zdaj lahko sprejme vse otroke.

KATERE PRIDOBITVE

Stara šola bo kmalu zapolnjena z različnimi vsebinami.

Poleg prenove prostorov je bila dodatno izolirana in obnovljena fasada, obnovljena izolacija in kritina strehe, izolacija in obnova tlakov, na novo so uredili vse električne in strojne napeljave ter opremo za ogrevanje, prezračevanje in za hlajenje, obnovili so razsvetljavo ter vzpostavili sistem centralnega nadzornega sistema.

»Glavni cilj energetske prenove objekta je večja energetska učinkovitost stavbe – prihranek energije bo najmanj tretjina obstoječe porabe letno – ter zmanjšanje emisij toplotnogrednih plinov,« pove Rupnikova.

Naložba je ocenjena na skoraj 2 milijona 819 tisoč evrov (z DDV). Občini Mirna Peč je uspelo iz kohezijskega sklada EU pridobili dobrih 618 tisoč evrov, preostalo pa bo šlo iz proračuna.

»Za urejanje prostorov muzeja smo načrtovali državna ali evropska sredstva, projekt smo večkrat predstavili tudi resornemu ministrstvu, vendar v tem času ni bilo tovrstnih razpisov,« pojasni Rupnikova.

OBČINARJI SE SELIJO

V nekdanjem šolskem hramu se bo v del nadstropja selila tudi občinska uprava. Tam bodo pisarna za župana, direktorico OU, sprejemna pisarna, sedem pisarn za zaposlene, prostor za sestanke, arhive občine, depo muzeja. Pridobitev bo velika sejna soba, urejena v prostorih nekdanje knjižnice, ki se jo bo dalo s pregrado uporabljati tudi za manjše kulturne prireditve in druge dogodke.

V 2. fazi bodo uredili krajevno knjižnico in kulturno dvorano.

Kot povesta in pokažeta Kastelic in Rupnikova, bo v pritličju ob stranskem vhodu v stavbo urejena tudi velika avla, ki bo ravno tako lahko služila kot zanimiv prireditveni in razstavni prostor, urejene bodo sanitarije ter večji prostor za potrebe društev pa tudi kurilnica in prostor za čistilke. Vsi prostori so res lepo urejeni; potrebna je le še oprema, manjka tudi ureditev zunanje okolice.

Rupnikova pove, da se je zaradi uskladitve projekta s predvideno gradnjo fotovoltaike na stavbi ter zaradi dodatnih, nepredvidenih del izvedba podaljšala za dva meseca. »Septembra je predviden razpis za izbor za izvajalca opreme in zunanje ureditve, tako da je selitev občinske uprave predvidena z letom 2024,« pojasni in doda, da je zato zamaknjena tudi postavitev stalne razstave o Mirnopeškem rojaku Tonetu Pavčku, ki so jo sicer načrtovali septembra ob 95. obletnici njegovega rojstva v sodelovanju z Dolenjskim muzejem. Razstavni prostor je že lepo viden in obetaven.

DVORANA, KNJIŽNICA

V prihodnosti, ko bo zagotovljen potreben denar, pa sledi na Trgu 8 še ureditev krajevne knjižnice, ki je v Mirni Peči nekoč že delovala, zdaj pa jih obiskuje bibliobus. Kot pove Rupnikova, je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto vključena v pripravo projektne dokumentacije, občina pa se bo trudila čim več sredstev pridobiti z resornega ministrstva oz. EU-skladov. »A država za tovrstne projekte nima veliko posluha. Denar za obnovo prostorov ter pozneje materialne stroške objekta in delavcev knjižnice bo morala v celoti pokriti občina,« razloži.

Mirnopeški vinogradniki pa se veselijo, če bodo nekdanje garderobe in zaklonišče spremenili v vinsko klet oz. degustacijski prostor, kar bi lepo dopolnilo muzejsko ponudbo.

KAJ BO V CENTRU?

Sprememba se obeta še pri zdajšnji telovadnici, ki bo nekoč postala kulturna dvorana. Nadomestila bo zdajšnji kulturni dom.

Župan Andrej Kastelic namreč pove, da občina po selitvi občinske uprave zdajšnjih prostorov občine ne bo prodala, kot je bilo nekoč slišati v javnosti, ampak želi v centru zgraditi nižje stanovanjske bloke in varovana stanovanja, »skratka, želimo vzpostaviti tudi neki vrtec za starejše, saj bo v domove za starejše težko priti. Zato bomo takoj po selitvi začeli iskati investitorje; seveda bo to lahko tudi država s Stanovanjskim skladom RS. Bomo pa v OPPN postavili pogoje, da se bo novogradnja morala skladati z obstoječimi stavbami v prostoru.«

Župan še doda, da je občina za vse te načrte pred časom kupila nepremičnine in zemljišče KZ, da bo center Mirne Peči res lahko zaživel in mu bodo z različnimi vsebinami dali neko dušo. Skupaj je tu lastnica okoli enega hektarja površin.

Članek je bil objavljen v avgustovski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava