Obisk učencev OŠ Brusnice: O zgodovini na Dan Rudolfa Maistra

24.11.2023 | 09:50

V spomin na obisk spominskega parka v Pogancih

V spomin na obisk spominskega parka v Pogancih

Spoznali so kdo, je bil Franc Uršič.

Spoznali so kdo, je bil Franc Uršič.

Skupinska v sončnem vremenu na Medvedjeku

Skupinska v sončnem vremenu na Medvedjeku

Na Dan Rudolfa Maistra, 23. 11., je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske, v sodelovanju z OZSČ Novo mesto, izvedlo predstavitev dogodkov v času osamosvajanja Republike Slovenije. Dogodka se je udeležilo 45 učencev 8. in 9. razreda OŠ Brusnice.

Popotovanje se je pričelo v spominskem parku v Pogancih. Udeležence je pozdravil Anton Klobčaver, predsednik OZVVS Dolenjske. Albin Gutman, vojni poveljnik Teritorialne obrambe Dolenjske, jim je opisal takratne razmere in dogajanja na političnem in vojaškem področju. Seznanil jih je tudi z dogajanji v Pogancih samih in kaj se je nato dogajalo s tu zaustavljeno kolono bojnih vozil BOV-3 od Medvedjeka do Krakovskega gozda. Tu je 27. junija prišlo do prve izmenjave strelov med pripadniki JLA in TO. Na ta dan se je uradno začela vojna za samostojno Slovenijo.

V Vojašnici Franca Uršiča so si ogledali spominsko sobo Teritorialne obrambe in muzejsko zbirko Teritorialna obramba in naborniška vojska. Spoznali so okoliščine ob nastanku Teritorialne obrambe in njeno vlogo v procesu osamosvajanja. Hkrati pa sta jim predstavnika Uprave za obrambo Novo mesto predstavila poklic vojaka ter naloge, ki jih imajo slednji danes.

Po okrepčilni malici in toplem čaju je sledil še obisk Medvedjeka. Na avtobusu je potekal krajši kviz, kjer jim je predsednik OZSČ Novo mesto, postavljal vprašanja o vsebinah, ki so predhodno jih slišali. Bil je uspešen in »sladek«, saj so bili pravilni odgovori nagrajeni s čokolado. Pri spomeniku na Medvedjeku, jih je z dogajanji na tem mestu seznanil Marjan Grabnar, ki je takrat opravljal naloge načelnika operativnega odseka v 2. pokrajinskem štabu TO. Sledila je še obnova slišanega in nekaj vprašanj učencev.

Ob lepem sončnem vremenu se je s skupinsko fotografijo zaključil tudi s spominom na zgodovinski dan, ko je general Mister v Mariboru, 23. novembra 1918 razorožil zeleno gardo ter prevzel poveljevanje na območju Štajerske in Koroške. Sledila so še dejanja njegovih borcev, ki so z orožjem dosegli, da je to postal tudi del takratne države Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Besedilo in foto: Vasko Maraš

Galerija

_01_Predstavitev dogodkov v Pogancih
_02_V spomin in morebitno branje o takratnih dogodkih je zapisano tudi v knjigah
_03_V spomin na obisk spomnskega parka v Pogancih
_04_Spoznali so, kdo je bil Franc Ursic
_05_V spominski sobi teritorialne obrambe
_06_Kaj se je zgodilo na Medvedjeku
_07_Spominska skupinska v soncnem vremenu

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava