DL: Portret tedna - Lea-Marija Colarič-Jakše

25.11.2023 | 15:30

DL: Portret tedna - Lea-Marija Colarič-Jakše

Izr. prof. dr. Lea-Marija Colarič - Jakše doživlja letošnji čas trgatve z nostalgičnimi občutki. Tradicionalno vinogradniško opravilo sovpada z začetkom študijskega leta in kot dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto ima pred tem skorajšnjim začetkom veliko organizacijskega in akademskega dela na šoli, ki je postala javna in letos vpisuje drugo generacijo študentov v redni študijski program. Tako je v trgatvi manj, kot bi želela, a je pri njej z mislijo, saj je trgatev najlepši čas v letu zanjo in za družino.

Vinogradništvu, vinarstvu, turizmu in v razvoju podeželja se posveča strastno z vsem bitjem in žitjem zasebno, strokovno in znanstveno. Leta 1999 je postala prva cvičkova princesa. »V Dolenjskem listu sem zasledila oglas za cvičkovo princeso. Že prej sem nastopala in vodila prireditve, te stvari so mi bile blizu in s tem oglasom se mi je še bolj razprl svet,« pravi Lea-Marija, ki je svoj prepričljiv nastop na avdiciji v Ždinji vasi pri Novem mestu okronala s krono prve cvičkove princese. Potem so na njeno pobudo ustanovili Klub cvičkovih princes in cvičkov dvor, ki združuje princese, kralje in ambasadorje cvička. Leta 2019 prejeti naziv ambasadorka cvička jo je še spodbudil za delo v Društvu vinogradnikov Kostanjevica na Krki in širše. Od leta 2000 soustvarja tradicionalni Teden cvička in strokovne monografije, od katerih jih je kar nekaj uredila; zdaj je članica uredniškega odbora.

Sodelovala je pri pripravi Pravilnika o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja – cviček PTP, ki je bil podpisan prav na njeni turistični kmetiji. »Pravilnik točno določa, kakšen je cviček. Ampak nekateri zdaj menijo, da naj bo cviček bolj svež in mladosten, s sadnimi notami v aromi ter piten in gladek po okusu. Potrebujemo dogovor, soglasje stroke. Gre pa v najnovejših poskusih za nekoliko drugačnejši cviček, ni to povsem tisti, ki je določen v pravilniku,« pravi. Od leta 2014 pod okriljem Zveze društev vinogradnikov Dolenjske pripravlja vsakoletno Akademijo cvičkovega turizma. Tudi tako želi cviček povzdigniti »na piedestal slovenske vinske posebnosti« in ga trdno umestiti v turizem. Zato tudi spodbuja zidaniški turizem in je ustanovila sekcijo vinskih svetovalcev – sommelierjev Vinorodne dežele Posavje. Je lokalna turistična vodnica po Kostanjevici na Krki ter širši Dolenjski in Beli krajini, pripravila je dve kostanjeviški občinski strategiji turističnega razvoja. Vse to dela kot poklon svoji rodni in edinstveni Kostanjevici na Krki. V njej je od malega doma – sprva na otoku Kostanjevice na Krki, pozneje pa tudi na turistični kmetiji v Jablancah. Pravi, da je ob skokih z mostu v reko Krko in plavanju okrog otoka, edinega naseljenega v Sloveniji, v družbi vrstnikov, preživljala nepozabna poletja – zato je Kostanjevica na Krki zanjo mesto, ki ga preprosto moraš ljubiti.

Sem se nepreklicno vrača, potem ko je leta 2007 magistrirala na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za turistične študije – Turistici ter pozneje doktorirala na Fakulteti za organizacijske študije v Novem mestu – vse to na temo menedžmenta v turizmu. S klicem doma v sebi je bila novinarka pri Našem glasu v Krškem, vodja domače turistične kmetije, vodja Turističnoinformacijskega centra Krško in Kostanjevica na Krki, svetovalka na Centru za podjetništvo in turizem Krško ter pozneje predavateljica, raziskovalka, predstojnica inštitutov, akademij in prodekanja na fakultetah.

V prepletu vsega omenjenega, s čimer nepomirljivo dejavna, a vseeno strpno dostopna Lea-Marija Colarič-Jakše vdahne neko posebno dušo in energijo domala vsakemu dnevu posebej, je med drugim leta 2019 postala osebnost meseca maja in osebnost leta po izboru gledalcev TV Vaš kanal ter nagrajenka na mnogih področjih. Letos ji je domača občina Kostanjevica na Krki ob občinskem prazniku podelila visoko priznanje – kostanjeviški srebrnik.

Omenjena priprava pravilnika o cvičku PTP je zaznamovala tudi Leo-Marijo Colarič - Jakše osebno, in to v lepem in srčnem pogledu. Pripravo cvička na ustoličenje med vini so ob predaji njene krone spremljali tudi takratni kmetijski minister Ciril Smrkolj, krški župan Franc Bogovič in sevniški župan Kristijan Janc. Minister in sevniški župan sta dala besedo, da bosta poročni priči Lei-Mariji in njenemu takrat že izbrancu Matjažu Jakšetu, če se bosta poročila, poročal pa, da bo Franc Bogovič. In vse to se je zares zgodilo. Lei-Mariji in Matjažu so se potem rodili Ajda - Lea, ki vstopa na Filozofski fakulteti v drugi letnik slovenistike, Urban - Urh, zdaj dijak četrtega letnika biotehniške gimnazije, ki želi nadaljevati vinogradniško tradicijo na domači kmetiji, in sedmošolka Zarja - Vita, velika ljubiteljica in skrbnica živali. Na kmetiji, na kateri imajo poleg vinogradov tudi še danes čez dvajset konj, krave in osličke, tako v veliko zadoščenje Lee-Marije in Matjaža še naprej iz roda v rod srce išče pot.

Članek je bil objavljen v septembrski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava