DL: Tonijeva med najlepšimi

1.12.2023 | 12:30

DL: Tonijeva med najlepšimi

Nedeljski dnevnik je objavil nabor 400 najlepših pesmi narodnozabavne glasbe. Na 58. mestu je tudi skladba belokranjskega Ansambla Tonija Verderberja Kruh ponoči spi. Leta 2009 je izšla na zlatem albumu Gospodična in marsikateremu poslušalcu je še danes ena njihovih najlepših.

Besedilo je napisal Ivan Sivec, ki je pod tem naslovom izdal tudi zbirko 24 črtic iz svoje mladosti. V njih je obujal spomine na čas zgodnjega otroštva, ko je ob večerih večkrat zaprosil mamo, da naj mu odreže kos kruha. Ker je bila pri hiši revščina, mu je mama pogosto rekla: »Ne morem, dragi sine, ker kruh ponoči spi.«

In kako se Toni spominja sodelovanja z gospodom Sivcem? »Že ko sem besedilo prvič prebral, mi je v ušesih odzvanjala melodija. Ko sem prebral še knjigo, pa sem začel dojemati globino te zgodbe. Spomnim se tudi odziva občinstva, ki je prvič slišalo to pesem. Takrat in še danes se marsikomu orosi oko, še zlasti pa je čustveno med rojaki v Kanadi in Ameriki. Da je pesem na lestvici najlepših, sem zelo ponosen,« je povedal Toni, ki zadnje čase z ansamblom veliko sodeluje na dobrodelnih koncertih za pomoč prizadetim v ujmah. Vmes pa nastajajo nove pesmi, ki se bodo pridružile letos izdani skladbi Večna zvezda ji žari, narejeni v spomin na izjemno besedilopisko Faniko Požek.

Članek je bil objavljen v oktobrski tiskani številki Dolenjskega lista

Foto: Simon Fugina

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

2.12.2023+3     + (3)     – (0)     Oceni FranciD 

Tonijev ansambel še vedno zveni lepo v stilu narodne glasbe, prijetno za ušesa in dušo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava