DL: Nova tehnologija - Umetna inteligenca v kadrovskih procesih

4.12.2023 | 11:30

Domen Krč (Foto: R. N.)

Domen Krč (Foto: R. N.)

Umetna inteligenca je močno orodje, ki spreminja naše življenje – Najprej posega v delo digitalnih služb – V kadrovanju prinaša obsežne možnosti za optimizacijo procesov in izboljšanje kakovosti zaposlenih – Domen Krč: Umetna inteligenca ne bo nadomestila naših služb, jih pa bodo nadomestili tisti, ki jo znajo uporabljati

Umetna inteligenca vse bolj posega v naš vsakdan. Uporablja se v različnih panogah in je ena od ključnih tehnologij prihodnosti, ki bo bistveno vplivala na digitalno preobrazbo gospodarstva in družbe. Prebija se tudi v svet kadrovskih procesov in ravno to je bila osrednja tema predavanja, ki so ga pripravili v Centru za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje.

»Ko se spoprijemamo z izzivi in priložnostmi umetne inteligence, postaja jasno, da jo moramo poglobljeno spoznati, da jo bomo lahko razumeli in uporabljali. Tako bomo ohranili korak s prihodnostjo, ki se nam dogaja pred očmi. Ta inovacija, ki je proizvod dolgoletnega človeškega razvoja, je odlična priložnost za vseživljenjsko učenje, s katerim spoznamo novosti in se pri tem seznanimo, kdaj in kje nam lahko pomagajo, pa tudi kdaj niso učinkovite ali so celo škodljive. S tovrstnimi strokovnimi dogodki na eni strani tako ozavestimo pomen nenehnega učenja, na drugi pa izboljšamo svojo samozavest in dvignemo kompetence,« je povedala direktorica CIK Trebnje Patricija Pavlič.

Pri umetni inteligenci ne gre za enkraten trend, gre za novo tehnologijo, ki bo ostala z nami, je poudaril Domen Krč iz podjetja Era Novum Partners. Po njegovih besedah je umetna inteligenca kot duhec, ki je ušel iz steklenice. »Ne moremo je več spraviti nazaj. Lahko pa se naučimo živeti z njo, kar prinaša nove izzive,« pravi.

Marsikdo niha med začudenjem nad možnostmi orodij umetne inteligence in strahom pred tveganji. »Na začetku je bila skrb, da bo umetna inteligenca najprej vzela delo nižje kvalificiranim delavcem, pa se je zgodilo ravno obratno. Umetna inteligenca najprej posega v delo digitalnih služb,« poudarja Krč, ki je prejšnji četrtek v Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje vodil delavnico na temo umetne inteligence v kadrovskih procesih.

Umetna inteligenca po njegovem mnenju v kadrovanju prinaša obsežne možnosti za optimizacijo procesov in izboljšanje kakovosti zaposlenih. »Predvsem pri poenostavitvi del, ki danes vzamejo kar nekaj časa, to so recimo branje življenjepisov, analiza in pisanje novih oglasov za delo. Pri vsem, kar se tiče analize tekstov in pisanja novih, nam umetna inteligenca lahko bistveno pomaga, da postopek pohitri in smo pri delu učinkovitejši,« je prepričan Krč.

Čeprav umetna inteligenca deluje in se obnaša podobno kot ljudje, pa vseeno ne more nadomestiti človeške presoje. Denimo pri odločanju o zaposlitvi ali v medosebnih odnosih ima človeški dejavnik še vedno pomembno vlogo. Le ljudje smo sposobni empatije in lahko prepoznamo in ocenimo vidike, kot so čustva, vrednote, etika in moralnost, kar je za zdaj iz njenega dosega. »Umetna inteligenca ne bo nadomestila naših služb, jih bodo pa nadomestili tisti, ki jo znajo uporabljati,« je še dodal Domen Krč. Predstavil je tudi uporabo orodja ChatGPT in poudaril: več ukazov mu damo, boljši odgovor bomo dobili.

Napotkom je pozorno prisluhnil tudi ravnatelj Osnovne šole Veliki Gaber mag. Gregor Udovč, ki za pisanje govorov ali posebnih pisem že uporablja orodje ChatGPT. Tudi otroke pri pisanju seminarskih nalog usmerjajo, da uporabljajo novo tehnologijo. »Orodje ChatGPT je podobno brskalniku Google. Mislim, da je koristno, da so otroci seznanjeni s tem. Družba se danes zelo hitro razvija, in če nismo v stiku s tehnologijo in z drugimi znanji, ki nam jih življenje na novo ponuja, potem počasi zaostanemo,« meni Udovč.

Članek je bil objavljen v septembrski tiskani številki Dolenjskega lista

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava