DL: Portret tedna - Marta Kelvišar

6.12.2023 | 14:40

DL: Portret tedna - Marta Kelvišar

Podgora je vas pri Prečni. Danes v vasi uradno živi 197 prebivalcev. Je nekaj posebnega, saj od tam prihajajo ljudje, ki znajo krepko preseči lokalne okvire. Iz Podgore je v svet odšel oziroma bolje rečeno stekel najboljši slovenski tekač na dolge proge vseh časov, Franci Červan, olimpijec, deseti v teku na deset kilometrov na olimpijskih igrah v Tokiu 1964. Iz Podgore se je v poslovni svet nekoliko pozneje podala Marta Kelvišar, direktorica podjetja Adria Dom, ki jo je združenje Manager pred dnevi razglasilo za menedžerko leta in jo s tem uvrstilo v krog najuglednejših slovenskih poslovnežev. Med drugim so člani tega elitnega kluba tudi predsednika uprave Krke Jože Colarič in pokojni Miloš Kovačič pa Metka Wachter iz Krke Kozmetike, Sonja Gole iz Adrie, Janez Škrabec iz Rika, Zoran Janković iz Mercatorja, Bruno Korelič iz Luke Koper pa Metod Dragonja iz Leka in še bi lahko naštevali. Imenitna družba.

Ko so Marto Kelvišar pred devetimi leti poslali v Belo krajino, da bi tam sanirala in vodila tovarno mobilnih hišk, je bilo podjetje v precej žalostnem stanju. Niti za takratnih sto zaposlenih ni bilo dovolj dela, zato so bili lep del leta na čakanju. Čakalo jo je veliko dela, a izzivov se nikoli v življenju ni branila. Ko je prvič stopila pred delavce, jim je obljubila, da bo poskrbela, da bodo imeli delo za polni delovni čas. Nekateri so ji zaupali, da jim tako, kot je bilo, bolj ustreza, da so del leta doma, čeprav za to dobijo manjšo plačo. A se ni dala. Zagrizla je v delo, njenega entuziazma so se nalezli tudi sodelavci, in skupaj jim je uspelo. Dokazi so na dlani: 300 zaposlenih, povprečna 20-odstotna rast podjetja v zadnjih osmih letih, modernizacija poslovanja, visoka organizacijska kultura, inovacije, v devetih letih so prihodke s 17 milijonov evrov povečali na skoraj 57 milijonov, dodano vrednost na zaposlenega so s 30.000 evrov povečali na 80.000 evrov. Prišle so tudi nagrade. Marta Kelvišar je med drugim pred tremi leti dobila priznanje Gospodarske zbornice Slovenije, lani je podjetje Adria Dom dobilo prvo nagrado za najboljši digitalni projekt v Sloveniji in zlato nit za najboljšega zaposlovalca leta v skupini velikih podjetij, na kar je Kelvišarjeva še posebej ponosna, saj se zaveda, da se ključ uspeha podjetja skriva prav v odnosu do zaposlenih in vzdušju v delovnih prostorih.

»Ko sem bila še otrok, je bilo spoštovanje do starejših, tudi do staršev, samoumevno, po 'defaultu'. Danes si je treba spoštovanje zaslužiti v družini pa tudi v podjetju in družbi,« pravi Marta Kelvišar, ki je vrednote, ki so temelj njene poti do uspeha, dobila doma, v družini. Odraščala je na kmetiji s štirimi otroki. Že kot otrok se je navadila trdo delati. Z bratom sta se iz šole, ki sta jo obiskovala v pet kilometrov oddaljenem Bršljinu, velikokrat domov odpravila kar peš, ker so bile avtobusne povezave bolj slabe. Ko je avtobus peljal skozi Podgoro, sta ga opazovala že z njive. Kmečko življenje ji je dalo izjemno popotnico, spoštovanje do narave in dela. Tudi danes kljub napornemu delu v službi sama pridela večino zelenjave, nabira zelišča, dela marmelade na star način in celo kreme za obraz si pripravlja sama. Pravi, da v vsakem koščku kruha vidi ljubezen, ki je bila potrebna, da je prišel na mizo.

Njena prva zaposlitev je bila na traku v Novolesu med počitnicami pri šestnajstih letih. To je bila izkušnja, ki je ne bo pozabila vse življenje. Takrat se je zavedela, kaj želi delati v življenju. Po končani ekonomski šoli se je zaposlila in ekonomijo doštudirala ob delu. Ko je sodelovala pri prevzemu podjetja San Roller, je opravila še specializacijo za pooblaščeno ocenjevalko vrednosti podjetij. Delala je pri gasilcih in na Komunali ter v Cestnem podjetju, pri štiriindvajsetih je bila že vodja poslovne enote banke. Pravi, da se nič ne zgodi po naključju. Pred četrt stoletja sta k njej na banko iz Črnomlja prišla Silvo Grdešič in Jože Matekovič. Dejala sta, da ne moreta nikjer dobiti kredita za industrijsko cono v Kanižarici. Pri njej sta ga dobila in v tej industrijski coni danes stoji podjetje Adria Dom.

V življenju je zamenjala devet služb, a v skupini Adria je zaposlena že dve desetletji, zadnjih devet let v podjetju Adria Dom, kamor so jo nekoč poslali delat sanacijo, ki ji je več kot uspela. Njen recept je vedno dati več od sebe, kot od tebe pričakujejo, in pri tem uživati. Pravi, da je zelo zahtevna in da zanjo ni vse dobro, čemur bi pritrdili tudi njeni sodelavci. Zato marsikaj, kar bi nekdo dal narediti drugim, dela sama. Nima tajnice. Pravi, da je bolje imeti neposreden stik z ljudmi, se nekaj hitro dogovoriti, ne pa vsega delati prek posrednikov in s tem izgubljati čas. Adria Dom ji še vedno predstavlja izziv, še vedno vidi njene priložnosti, ki jih je treba izkoristiti. Srečno, Marta.

Članek je bil objavljen v oktobrski tiskani številki Dolenjskega lista

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava