DL: ''Brežiško morje'' - Za veslače in reševalce

9.12.2023 | 11:50

Kaj za danes in jutri komu sporoča tabla na bregu ''brežiškega morja''? (Foto: M. L.)

Kaj za danes in jutri komu sporoča tabla na bregu ''brežiškega morja''? (Foto: M. L.)

Napovedanega vodnega poligona še ni - Občina pripravlja gradbeno dovoljenje - Gasilci bi namesto v Solkanu vadili v Brežicah

Športna zveza Brežice je nedavno napovedala dogodek ob dnevu slovenskega športa, ki ga je potem zaradi neugodnega vremena odpovedala. Izvedli bi ga na »brežiškem morju«, se pravi na mirni vodi, saj napovedanega športno-rekreacijskega središča s kajakaško stezo na divji vodi tam še ni.

Da bo ob jezeru, ki je nastalo z zajezitvijo reke Save ob hidroelektrarni Brežice, zaživelo večnamensko športno-rekreacijsko središče, pred volitvami vsakič znova napovedujejo lokalni politični kandidati, a se ureditev, ki predvideva umetno kajakaško stezo in prostor za usposabljanja gasilcev in civilne zaščite, odmika. Kot pravijo na Občini Brežice, trenutno za območje urejanja vodijo izdelavo projektne dokumentacije. Ta je, kot pravijo, »trenutno v fazi dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja.« V nadaljevanju, pravijo na občini, bodo za projekt še z drugimi deležniki iskali evropski denar.

Gasilci težko čakajo napovedano ureditev, pravi Gašper Janežič, predsednik komisije za reševanje na vodi in iz vode pri Gasilski zvezi Slovenije in gasilski regijski poveljnik za Posavje. Kajakaška steza, predvidena pri umetnem jezeru ob HE Brežice, bo po njegovih besedah omogočala dobro vadbo za reševanje na divjih vodah in za trening potapljačev.

V Posavju delujejo reševalci na vodi in iz vode v poklicnem gasilcem centru Krško in v Prostovoljnem gasilskem društvu Sevnica. Usposabljanja za omenjeno reševanje so po Janežičevih besedah vse bolj pomembna, saj morajo zaradi ujm gasilci posredovati v vse bolj zahtevnih okoliščinah. Čim več društev naj bi imelo reševalce za reševanje na vodi in iz vode, čeprav tega zakon ne zahteva,« pravi Janežič. Ker je za omenjene reševalce vse več dela, z urejanjem večnamenskega vodnega parka na brežiškem jezeru po Janežičevih besedah ne gre odlašati. »Takega vadbišča zdaj ni na našem območju, zato se naše ekipe zdaj usposabljajo na Igu in v Solkanu.«

Kako na napovedani vodni center gledajo nekateri drugi? V Športnem društvu Kajak Kanu Brežice pravijo, da vadijo drugje, tudi na brzicah bližnje Krke, in da shajajo tudi brez omenjene napovedane umetne kajakaške steze.

Članek je bil objavljen v oktobrski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava