DL: Čila in zdrava - Najstarejša Slovenka

23.12.2023 | 16:00

Julijana Zakrajšek z velikolaškim županom Matjažem Hočevarjem

Julijana Zakrajšek z velikolaškim županom Matjažem Hočevarjem

Dopolnila je 111 let – Čas si krajša s kvačkanjem, branjem in gledanjem televizije

Julijana Zakrajšek iz Opalkovega pri Velikih Laščah je, čila in tekoče zgovorna, kar je za to starost prej izjema kot pravilo, predvsem pa zdrava in vedno nasmejana, 28. oktobra v ožjem družinskem krogu praznovala 111 let.

Po podatkih Wikipedije je najstarejša živeča oseba v Sloveniji. Do upokojitve leta 1970 je delala kot strojna pletilja v Ljubljani. Leta 1975 se je vrnila v rojstno vas Opalkovo k sestri Ani in pri njej živela do leta 2006. Ko je Ana zbolela, sta se preselili k njeni hčerki v Podsmreko. Leta 2010 sta v kratkem obe umrli. Pranečaki Tone, Miro, Milena in Ana in njihove družine so ji dejali: Teta Uka, tako jo ljubkovalno kličejo, odslej boš naša.

Ni bila poročena, saj je, kot je dejala, v času, ko se je ljubezen porajala, to je bilo med drugo svetovno vojno, izbranec njenega srca padel na fronti. Veliko bere, zvečer gleda televizijo in se okoli 21. ure odpravi k počitku. Dan si seveda prilagodi svojim željam, najraje kvačka različna oblačila za domače, za katere je izjemna osebnost.

»Le spočit človek je zdrav človek,« je eden izmed njenih nasvetov. Zbudi se po osmi uri, se uredi in pripravi vedno enak zajtrk: belo kavo in kruh. Med tednom ji hrano vozijo iz velikolaške osnovne šole, hrana je odlična, a je je preveč, pravi. Ob koncu tedna zanjo skrbi nečak Toni z družino, pri katerem živi.

»Teta je pred kratkim ponoči padla in se poškodovala. A je še vedno trdoživa za svoja leta, le da je previdnejša. Krepijo jo tudi dobra volja, smeh in strpnost. Prepiri so veliki zajedavci našega zdravja, zato proč s to navado, enako tudi s cigaretami in čim manj alkohola. Pri Uki so nemara nekaj prispevali še geni, saj je tudi mama dočakala visoko starost, 89 let. Uka ni bila poročena, a si tega, da si ni ustvarila družine, ni posebej gnala k srcu, saj so imeli sestre in bratje veliko otrok, s katerimi je preživela mnoge lepe trenutke,« pripoveduje njen nečak Toni. Njen sorodstveni krog zdaj šteje 85 pra-, prapra- in praprapranečakov in nečakinj. Slavljenki, ki se je tudi tokrat sama odločila za gostilno na Škofljici, in ne v domačem okolju, so voščili v nedeljo. Na rojstni dan ji je roko stisnil tudi velikolaški župan Matjaž Hočevar z besedami: »Ponosni smo na vas.«

Članek je bil objavljen v novembrski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava