DL: Nevarne poti - Zahtevajo urejen prevoz šolarjev

3.1.2024 | 10:50

Na Prilipah je urejeno postajališče le na desni strani ceste iz smeri  Brežic. Avtobus v brežiški smeri ustavi na nevarni cesti (na levi strani  fotografije). (Foto: M. L.)

Na Prilipah je urejeno postajališče le na desni strani ceste iz smeri Brežic. Avtobus v brežiški smeri ustavi na nevarni cesti (na levi strani fotografije). (Foto: M. L.)

Za osem šolarjev s Prilip ni ustreznega avtobusnega prevoza v šolo in nazaj, opozarjajo krajani – Starši jih peljejo sami – Avtobus na poti v Brežice ustavi na cesti – Ravnateljica Marija Lubšina Novak: Obstoječe šolsko vozilo ni rešitev

Krajani Prilip zahtevajo ureditev šolskega prevoza za otroke iz te vasi, so z nedavnim dopisom vaščani znova sporočili Osnovni šoli Brežice. Že več kot dvajset let se z Občino Brežice dogovarjajo za ureditev avtobusnega postajališča iz smeri Prilip proti Brežicam. Dokler ga ne bo, je treba najti drugo varno rešitev za prevoz otrok, pravijo vaščani.

Trenutno je v vasi osem osnovnošolskih otrok, pravi domačinka Natalija Dugandžija, mati petošolke in sedmošolke. Za prvo šolsko uro šolarji nimajo ustreznega prevoza, ker avtobus pelje v Brežice iz sosednje, približno kilometer oddaljene vasi Dvorce, zato bi otroci do Dvorc morali iti peš. A cesta od Prilip do Dvorc je brez pločnika, in ker je na njej veliko vozil, tudi zelo hitrih, je pešačenje tam izjemno nevarno. Otroke zato peljejo starši na poti v službo in to je vsaj v nekaterih primerih zjutraj prezgodaj za šolarje. Za drugo šolsko uro pelje avtobus skozi Prilipe v Brežice. Ker na Prilipah za to smer ni postajališča, avtobus ustavi na cesti, pravi Dugandžija. Na kraju samem smo se prepričali, da tam ni niti prehoda za pešce, za postajališče pa ni prostora, ker je ob desnem robu ceste varovalna ograja, pod njo pa pobočje, ki se strmo spušča v ribnik. Na tej strani ceste tudi ni nadstreška. Omenjeno »postajališče« na cesti je brez prometnih oznak.

Krajani Prilip se sklicujejo na Zakon o osnovni šoli, po katerem ima učenec pravico do brezplačnega prevoza, če je njegovo prebivališče od osnovne šole oddaljeno več kot štiri kilometre, in v tem primeru je oddaljeno pet kilometrov. Predlagajo, da šolarje v šolo vozi kombi, in sicer z dogovorjene varne točke v vasi. »Potrebujejo tudi varen prevoz iz šole domov ob 14. uri, ko ni zagotovljenega avtobusnega prevoza do Prilip, ampak le do Dvorc,« pravijo krajani.

Ali lahko Osnovna šola Brežice zagotovi prevoz omenjenih otrok in pod kakšnimi pogoji? Ravnateljica Marija Lubšina Novak nam je povedala, da šola ima osebno vozilo za lastne potrebe. »Namenjeno je predvsem dnevnemu prevozu obrokov hrane, malic in kosil, za učence, ki imajo pouk na drugi lokaciji. Vozilo ima šest sedežev za potnike in sedež za voznika in ni opremljeno v skladu s posebnimi pogoji, ki veljajo za vozila, ki prevažajo skupine otrok,« je povedala. Gre za opremo, kot sta tahograf in tablica za označitev vozila za prevoz skupine otrok. Vozilo, kot rečeno, ni opremljeno za prevoze otrok, namestitev opreme je možna. »Če bi na primer ustanovitelj zagotovil voznika, ki bi imel pogoje za prevoz otrok, bi po predpisih moral hkrati zagotoviti tudi spremljevalca. Potem zmanjkata dva sedeža za otroke,« je pojasnila ravnateljica Marija Lubšina Novak, ki ocenjuje, da omenjena rešitev ne bi bila ekonomična. O tem je odgovarjala tudi na nedavni seji sveta staršev. Tam je eden od staršev povedal, da že vrsto let vaščani Prilip vprašujejo na Občino Brežice, kako zagotoviti varen prevoz otrok iz vasi do šole in nazaj, in da na občini odgovarjajo, da iščejo rešitev. Član sveta je na seji zato vprašal, ali bi lahko šola zagotovila prevoz s kombijem.

Članek je bil objavljen v novembrski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

3.1.2024Oceni primoz 

Zakon o osnovni šoli je omenjen. Kaj pa je z ostalimi zakoni in podzakonskimi predpisi na tem področju ( https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-vzgojo-in-izobrazevanje/zakonodaja/ )

3.1.2024Oceni primoz 

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja 82. člen Iz sredstev lokalne skupnosti se v skladu z normativi in standardi zagotavljajo: - sredstva za prevoze učencev osnovne šole v skladu s 56. členom zakona o osnovni šoli, razen za prevoze učencev s posebnimi potrebami ob pouka prostih dnevih, *** "ekonomična" ni omenjena

3.1.2024Oceni primoz 

Pogledati je potrebno tudi novice ustreznega ministrstva. Npr. Izvajanje varstva učencev ( https://www.gov.si/novice/2023-02-27-izvajanje-varstva-ucencev/ ) *** "ekonomična" tudi tu ni omenjena

3.1.2024Oceni primoz 

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja omenja (82. člen) sredstva lokalne skupnosti. Pogledamo torej Zakon o lokalni samoupravi ( http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO307 ) 21. člen Občina samostojno opravlja lokalne zadeve javnega pomena “(izvirne naloge)“, ki jih določi s splošnim aktom občine ali so določene z zakonom. Občina za zadovoljevanje potreb svojih prebivalcev opravlja zlasti naslednje naloge: - pospešuje vzgojno izobraževalno, informacijsko, dokumentacijsko, društveno, in drugo, dejavnost na svojem območju; - gradi, vzdržuje in ureja lokalne javne ceste, javne poti, rekreacijske in druge javne površine v skladu z zakonom ureja promet v občini ter opravlja naloge občinskega redarstva - ...;

3.1.2024Oceni primoz 

Brez eUprave ne gre ( https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/izobrazevanje-kultura/osnovna-sola/brezplacen-prevoz-v-osnovno-solo.html ) Ne glede na oddaljenost prebivališča od osnovne šole, imajo pravico do brezplačnega prevoza: • učenci ostalih razredov osnovne šole, če pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je na poti v šolo ogrožena njihova varnost

3.1.2024Oceni primoz 

Ne veste kdo je "pristojni organ za preventivo v cestnem prometu"? Naj vam pomagam? To je Agencija za varnost prometa (AVP) ( https://www.avp-rs.si/ ). PS pojem "cestni promet" ne vključuje samo državne ceste.

3.1.2024Oceni primoz 

AVP je tudi skrbnik spletne platforme Načrti šolskih poti. Želite primer dobre prakse? Klik na https://solskepoti.avp-spv.si/ in izberite občino Semič. Pod stolpcom Načrt se pokaže oznaka - (minus). No, to je primer slabe prakse.

3.1.2024Oceni primoz 

K izboljšanju, v primeru neodzivnosti ostalih deležnikov, pomaga ustrezna prijava na Inšpektorat za javni sektor ( https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/inspektorat-za-javni-sektor/ )

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava