DL: Kulturni dom Črnomelj - Začetek obnove spomladi

7.2.2024 | 12:50

DL: Kulturni dom Črnomelj - Začetek obnove spomladi

Župan Kavšek pričakuje, da bo obnova Kulturnega doma stekla še pred osrednjo državno proslavo ob dnevu upora proti okupatorju, ki bo v Črnomlju

V nekdanji dvorani Sokolskega doma, ki je kasneje postal Kulturni dom, je ob lanski osrednji občinski proslavi župan Andrej Kavšek dejal, da imajo Črnomaljci izjemno čast, da so bili ravno v tej dvorani, v kateri je 19. februarja 1944 prvič zasedal Slovenski narodnoosvobodilni svet, postavljeni temelji nastajajoče državnosti. Na ta dan bi morala pravzaprav praznovati vsa država, je še oznanil v prazničnem nagovoru, ki ga je sklenil z besedami, da je to verjetno zadnja proslava te vrste v kulturnem hramu, kakršnega že dolgo poznamo, saj je v kratkem načrtovana njegova temeljita obnova.

Pa se je vse skupaj zavleklo za eno leto. »V tem času so mleli birokratski in drugi mlini. 2,7 milijona evrov je zagotovljenih iz evropskega mehanizma za okrevanje in odpornost, nekaj malega bosta primaknila ministrstvo za kulturo in tudi občina,« pove župan Kavšek.

Ob prenovi doma, ki je kot kulturni spomenik posebnega pomena v lasti države, upravlja pa ga ZIK Črnomelj, si želijo ohraniti spomeniške lastnosti stavbe. Podlaga za to je leta 2012 izdelan konservatorski načrt, ki podaja natančne usmeritve za ohranjanje in varovanje tega pomembnega objekta, notranjost, še posebej dvorano, pa bodo prilagodili zdajšnjemu času. »Sodoben funkcionalen prostor naj postane središče kulturnega dogajanja za vse Belokranjce,« si želi Kavšek. Podstrešje bodo med drugim oživili z galerijo, dvigalom in sanitarijami.

Stavba je bila kot Sokolski dom zgrajena leta 1926, z reliefom kiparja Jakoba Savinška na pročelju pa ima tudi trajne umetniške vrednote. Župan je vesel, da bo stavba stoto obletnico dočakala obnovljena, in tudi, da bo osrednja državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju aprila prihodnje leto ravno v Črnomlju, kjer so na osvobojenem ozemlju leta 1944 začele nastajati državne ustanove, od katerih so se mnoge v takšni ali drugačni obliki obdržale do danes. Kmalu bo znano tudi, na kateri lokaciji bo proslava. »Pri odločitvi za izbiro Črnomlja je poleg naših prizadevanj verjetno odtehtal tudi sklep občinskega sveta o razglasitvi leta 2024 za leto domovine, ne le v naši občini, ampak v vsej Beli krajini, ki ga bomo počastili s številnimi dogodki,« je še povedal Kavšek.

Članek je bil objavljen v decembrski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Glavonjić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

7.2.2024–4     + (7)     – (11)     Oceni Ivan Janez 

"Slovenski narodnoosvobodilni svet" je bil samo za fasado in v resnici ni odločal o ničemer. O vsem je odločalo stalinistično partizansko vodstvo v zidanicah nad Črnomljem, ki so pravi kraj za praznovanje, če vam je še do tega.

20.2.2024–1     + (7)     – (8)     Oceni miha 

Ti pa nekam veliko veš, a si pil z njimi v zidanci al kako to veš?

21.2.2024—     + (4)     – (4)     Oceni Ivan Janez 

To so pravi kraji za vaše praznovanje, vsi v Doblički Gori: Maleričeva zidanica - Sedež Centralnega komiteja KPS in krajevni odbor OF; občinska zidanica - Bivališče Borisa Kidriča in Franca Leskovška - Luke; Kidričeva zidanica; Plavčeva zidanica - sedež Centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije in Izvršilnega odbora Osvobodilne fronte.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava