Slovenski kulturni praznik v Krki v znamenju glasbe za godala

8.2.2024 | 14:00

Slovenski kulturni praznik v Krki v znamenju glasbe za godala
Slovenski kulturni praznik v Krki v znamenju glasbe za godala

V Krki smo ob slovenskem kulturnem prazniku za zaposlene priredili koncert Komornega godalnega orkestra Cantabile. Zasedbi, ki združuje vrhunske akademske glasbenike in profesorje, so se kot solistke na odru Dvorane Krka pridružile še sopranistka Mojca Bitenc, violinistka Patricija Avšič in violončelistka Klara Avšič.

Kultura v našem podjetju zavzema posebno mesto, saj se zavedamo, da pomembno izboljšuje kakovost življenja. Z bogato ponudbo kulturnih dejavnosti nadaljujemo tudi v jubilejnem letu 2024, ko praznujemo 70 let delovanja. Prešernov dan že več let zaznamujemo s posebnimi dogodki, Krkine kulturne večere, kot je bil sinočnji, pa organiziramo večkrat na leto. Tudi vse ostale prireditve, ki jih prirejamo ob obletnicah in drugih priložnostih, obogatimo s kulturnim programom. Da je kultura res del nas, potrjuje Kulturno umetniško društvo Krka, v katerem krkašice in krkaši sodelujejo že več kot 50 let.

Na letošnji prireditvi, s katero smo počastili slovenski kulturni praznik, smo prisluhnili vrhunskemu Komornemu godalnemu orkestru Cantabile. Kot solistke so se predstavile kar tri mlade virtuozinje – sopranistka Mojca Bitenc, violinistka Patricija Avšič in violončelistka Klara Avšič. Na odru Dvorane Krke smo slišali klasična dela, ki so jih ustvarili domači in tuji avtorji, kot so Bizet, Vivaldi, Strauss, Puccini. Glasbeniki so nas navdušili tudi z izvedbo Avsenikove legendarne skladbe Na Golici.

Komorni godalni orkester Cantabile deluje od leta 2021. Združuje vrhunske akademske glasbenike in profesorje, ki so tudi osrednji izvajalci v Simfoničnem orkestru Cantabile, ki deluje že več kot 10 let. Pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika in koncertnega mojstra Mateja Avšiča poustvarjajo klasična dela od baroka do današnjega časa. Predstavljajo se na glasbenih festivalih, samostojnih koncertih, so gostje na koncertih drugih izvajalcev in na različnih dogodkih.

Sopranistka Mojca Bitenc je diplomantka Medicinske fakultete in Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, a je pri odločanju med obema poklicema prevladala ljubezen do glasbe in petja. Za svojo umetniško delovanje je prejela vidne nagrade na mednarodnih pevskih tekmovanjih, kot solistka pa sodeluje z različnimi orkestri in zbori doma in v tujini. Violinistka Patricija Avšič je prejemnica številnih nagrad na violinskih tekmovanjih. Kot solistka je nastopila z različnimi orkestri, med drugim s filharmoničnim orkestrom Baden-Badna, filharmoničnim orkestrom Južne Češke in komornim orkestrom iz Budimpešte. Violončelistka Klara Avšič študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Kot solistka je že večkrat nastopila z različnimi orkestri, v lanskem letu tudi z orkestrom Slovenske filharmonije.

Krka d.d.

Galerija

_zzvecer (1)
_zzvecer (2)
_zzvecer (3)
_zzvecer (4)
_zzvecer (5)
_zzvecer (6)
_zzvecer (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava