DL: Oderuška Nova Ljubljanska banka

21.2.2024 | 13:20

Foto: S. Š.

Foto: S. Š.

Ne morete si predstavljati, kako oderuško posluje Nova Ljubljanska banka. Želel sem dobiti drobiž za 100 evrov po 10 in 20 evrov. Na to sem v vrsti čakal več kot 15 minut, čeprav sta bili pred mano dve stranki. Skrajno neprijetno sem bil presenečen, ko mi je blagajničarka povedala, da mi bo zaračunala dvoodstotno provizijo, in mi svetovala, da naj grem po drobiž v kakšno trgovino.

To, da sem njihov komitent in da tudi z mojim denarjem brez obresti poslujejo, ga posojajo za mastne obresti, zanje ni pomembno. Tudi to ni pomembno, da jih je država (oziroma državljani) pred nekaj leti v času vlade Alenke Bratušek dokapitalizirala z nekaj milijardami evrov. Kasneje so banko prodali za približno trikrat nižjo ceno in Alenka Bratušek se je v javnosti trkala po prsih, da je rešila državo pred bankrotom. Še danes je ta gospa v vladi, čeprav ni bila izvoljena na zadnjih volitvah. Od take vlade ne moreš veliko pričakovati.

Sprašujem se, s čim bi banke dajale posojila za mastne obresti, če državljani ne bi hranili denarja pri njih. Kje je tu država, da dovoli tako ožemanje državljanov? Očitno so banke država v državi in si lahko vse dovolijo. Pri nekaj sto milijonih čistega dobička v Novi Ljubljanski banki bi bila ta lahko spoštljivejša do svojih komitentov in jim ne bi zaračunavala provizije pri menjavi za neke minimalne zneske (recimo do sto evrov). Tak odnos Nove Ljubljanske banke do komitentov je skrajno neposloven in nepošten.

Članek je bil objavljen v decembrski tiskani številki Dolenjskega lista

Marko Rudman, Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava