DL: Razstava o talentu in srčnosti - Ernest Sečen

2.3.2024 | 18:30

Ob zaključku razstave, ki jo je pripravila Ankica Krivec (desno), sta  Ernest Sečen (v sredini) in Dobovčan Ivo Veble - Vadnal, vneti  karikaturist s pravkar izdano knjigo karikatur, osvežila tudi nekaj  zabavnih spominov. (Foto: M. L.)

Ob zaključku razstave, ki jo je pripravila Ankica Krivec (desno), sta Ernest Sečen (v sredini) in Dobovčan Ivo Veble - Vadnal, vneti karikaturist s pravkar izdano knjigo karikatur, osvežila tudi nekaj zabavnih spominov. (Foto: M. L.)

Kot vodja tehnologije v brežiški tovarni Adria Caravan je Ernest Sečen  (v sredini) 13. oktobra 1992 skupaj s kolegoma tehnologoma takole  pospremil zadnjo prikolico, narejeno v tej tovarni. Slika ni  najostrejša, so pa pomembne številke na njej. Z rdečo piše, katera po  vrsti je bila izdelana v Brežicah (54.670), in datum, ko je zadnja  prikolica zapustila tovarniško halo (13. 10. 1992 – nesrečni trinajsti  ...). V tovarniški hali je danes trgovski center Intermarket. Na tem  mestu, na katerem je nastala slika, je zdaj Merkur. (Foto: osebni arhiv  E. S.)

Kot vodja tehnologije v brežiški tovarni Adria Caravan je Ernest Sečen (v sredini) 13. oktobra 1992 skupaj s kolegoma tehnologoma takole pospremil zadnjo prikolico, narejeno v tej tovarni. Slika ni najostrejša, so pa pomembne številke na njej. Z rdečo piše, katera po vrsti je bila izdelana v Brežicah (54.670), in datum, ko je zadnja prikolica zapustila tovarniško halo (13. 10. 1992 – nesrečni trinajsti ...). V tovarniški hali je danes trgovski center Intermarket. Na tem mestu, na katerem je nastala slika, je zdaj Merkur. (Foto: osebni arhiv E. S.)

»Na tokratni razstavi predstavljam našega vsestranskega občana in sokrajana Ernesta Sečna, doma z Mosteca,« je zapisala Ankica Krivec iz Dobove k svoji razstavi, ki jo je ob koncu leta uredila v cerkvi v Dobovi. Razstav je do zdaj pripravila v cerkvi sicer že okoli štirideset, in to na različne teme.

Zakaj je omenjeno lansko razstavo posvetila Ernestu Sečnu, je bilo samoumevno vprašanje Ankici Krivec tisto dopoldne, ko je zaključevala to razstavo in ji je Ernest pomagal postaviti že novo, to, ki je v cerkvi zdaj, praznično, božično-novoletno. In je rekla: »Veste, kaj, povsod poslušamo: Slovenija ima talent, pa oni nekje tam imajo talent. Jaz rečem: Dobova ima tudi talent! In ko bo konec novoletne razstave, pride na vrsto razstava ob kulturnem prazniku. In spet bo posvečena enemu naših občanov. Tudi on je doma z Mosteca, tako kot Ernest. To je Andrej Pinterič. On je velik umetnik. Saj vam pravim: Dobova ima talent.«

Tehnik in umetnik

»Ernest Sečen se že od majhnih nog zelo uspešno udejstvuje na veliko področjih, za kar je prejel več priznanj. Tudi po tistem, ko se je kot novinar Dnevnika leta 2016 upokojil, je še vedno zelo dejaven. Veliko dela z najmlajšimi (v športnem klubu) pa tudi s starejšimi v brežiški skupini Šole za zdravje in še kje. Precejšnji del svoje življenjske dobe je posvetil tudi kulturi, zlasti na glasbenem, likovnem in na dramskem področju,« je na razstavne pole, ki jih je razporedila v vitrini v cerkveni veži, zapisala Ankica Krivec.

Rodil se je materi Zofiji in očetu Ernestu 27. marca 1954; vse otroštvo in mlada leta je preživel na naslovu Mostec 33. Po osnovni šoli v Dobovi je uspešno končal izobraževanje na Srednji poklicni šoli Krško, Srednji strojni tehnični šoli Zagreb in Fakulteti za organizacijske vede Kranj, ob tem, vmes in pozneje, je obiskoval vrsto tečajev in seminarjev z različnih področij – od računalništva in jezikov do masaže. Mnogi se ga spomnijo tudi kot inštruktorja vožnje in prometnih predpisov v avtošoli. V tovarni IMV Adria Caravan Brežice, v kateri je bil zaposlen, je od navadnega delavca napredoval do vodje proizvodnje in namestnika direktorja. Že kot »iemvejevec« je pisal za tovarniško glasilo Kurir, tem novinarskim začetkom je sledilo novo, obsežnejše, poklicno delo v novinarstvu. Med drugim je pisal za časnik Republika, od leta 1998 do omenjene upokojitve leta 2016 je polnil Dnevnikove stolpce. Omenjena dobovska razstava je postregla z zanimivimi podatki: do konca oktobra 2023 je imel 9.221 objav, od teh 2.444 daljših člankov, 2.270 krajših člankov, 1.869 vestičk, 47 portretov, 45 intervjujev, 35 komentarjev, 38 reportaž, 9 glos, 2.443 fotografij, sedem lastnoročno narejenih zemljevidov ter 15 karikatur. To so podatki na razstavi, ki jih sicer hrani njegov osebni arhiv, ki si ga ureja izjemno natančno in pregledno.

Jurij Levičnik, portretna karikatura (Avtor: Ernest Sečen)

Jurij Levičnik, portretna karikatura (Avtor: Ernest Sečen)

Cliff Richard, risba (Avtor: Ernest Sečen)

Cliff Richard, risba (Avtor: Ernest Sečen)

Kljub taki tehnično dodelani natančnosti je po duši tudi umetnik. Končal je nižjo glasbeno šolo v Brežicah, dovolj, da ob harmoniki poseže po klaviaturah, kitari in po njemu tako ljubi eksotično panovi piščali. Ob taki naklonjenosti glasbeni umetnosti pa velja omeniti, da veliko vsega skriva njegova grafična skicirka, iz katere je Ankica Krivec izbrala za razstavo petnajst risb, med njimi njegova avtoportreta in, npr., portretno risbo Jurija Levičnika, direktorja IMV Novo mesto.

Vse njegove knjige

Za znanje, ki ga ima, kar je očitno, je vrtal v knjige, ki jim ima v domači knjižnici okoli 1.200. Bolj kot z branjem knjig se zadnja leta ukvarja s pisanjem teh. Do zdaj je napisal šest knjig in drugih publikacij, zdaj ima »v delu« kar dvanajst novih knjig, od teh šest strokovnih, štiri zgodovinske in dva romana. Tako nekako uresničuje svoje zgodnje načrte, ki so se mu najbrž porajali, ko je že kot osnovnošolec in najstnik prebiral knjige s področja filozofije in psihologije.

Kot zavzet rekreativni športnik je sodeloval na delavskih športnih igrah, smučal na Trnovskem in kolesaril na Pohorskem maratonu, tekmoval v tenisu, še zmeraj igra namizni tenis. Tekmoval je kot član karate kluba Brežice in Strelskega kluba Brežice; vrsto let je bil predsednik, za kar so se mu člani kluba pred leti zahvalili s ganljivimi besedami pohvale o njegovem strokovnem delu in srčni kulturi.

Razstava o Ernestu Sečnu, če povzamemo besede Ankice Krivec, je tako sporočala: Dobova ima talent. In: Dobova (Sečnov Mostec je v dobovskem okrožju) ima srce.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava