DL: Rdeči križ v letu 2023 - Vse več so na terenu

6.3.2024 | 09:50

Z darili so na Rdečem križu polepšali zadnje božično-novoletne praznike 92 otrokom.

Z darili so na Rdečem križu polepšali zadnje božično-novoletne praznike 92 otrokom.

Na območju novomeške območne enote Rdečega križa pakete s hrano dobiva že 712 družin – Med prostovoljci tudi mladi – Za pomoč pri plačilu položnic 14.329 evrov

Lansko leto nas je udarilo na različnih koncih od poplav do višanja življenjskih stroškov, vse več ljudi prestopa prag revščine, vse več jih potrebuje pomoč. Rdeči križ je pri tem pri nas še vedno organizacija, ki največ naredi na tem področju.

Črto pod lansko pomočjo je potegnila sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Barbara Ozimek: »V zadnjem letu smo okrepili delo na terenu, saj so zaposleni opravili kar 1.697 obiskov pri družinah ali posameznikih na domu. Vedno znova ugotavljamo, da ljudje sami težko prosijo za pomoč. Zato je pomembno, da stisko opazi vsaj nekdo drug, na primer sosed, sorodnik ali prijatelj, in nas obvesti, mi pa potem že navežemo stik in ugotovimo, kako lahko pomagamo. Lani smo razdelili 4.042 paketov s hrano, ki jo je prejemalo 712 družin mesečno. Donirano hrano prejema 160 uporabnikov, 69 samskih gospodinjstev in 91 družin oziroma skupaj 351 oseb. Finančno pomoč v obliki plačila položnic je prejelo 97 družin v višini 14.329 evrov, 179 otrok je v začetku šolskega leta prejelo bone za šolske potrebščine v vrednosti 12.520 evrov, vsak mesec 18 dijakov prejema štipendijo, ki jo prispevajo donatorji.«

Čedalje pomembnejši je tudi program za brezdomne in socialno izključene ljudi, ki ga izvaja območno združenje in tako prispeva k večji socialni vključenosti uporabnikov in širjenju socialne mreže. Povprečno mesečno vključujejo okoli 60 uporabnikov. Vsak teden izvajajo različne dejavnosti, kot so: joga, pohodi, ustvarjalne, računalniške in kuharske delavnice, kegljanje in podobno. Vsak delovnik trenutno k njim prihaja šest oseb na topli obrok. Lahko uporabijo tudi pralnico in kopalnico.

Prostovoljci so v decembru obiskali 4.027 starejših od 80 let in jim prinesli novoletno darilo – piškote, kavo in čaj. Obiskali in obdarili so tudi varovance domov za starejše. Združenje sodeluje tudi z Rotary klubom Dolenjske Toplice, ki je ob novem letu podaril deset kubičnih metrov drv za deset socialno ogroženih družin ali posameznikov. Milan je dobil ogrevanje na toplotno črpalko, tj. v akciji za pomoč otrokom, ki so ostali brez mame, se zbrana sredstva črpajo za stroške otrok, v akciji za pomoč mladi družini po možganski kapi mame pomagajo pri obnovi hiše, ki jo preurejajo za invalidko. Zbirali so tudi sredstva za šolske potrebščine. Konec leta začenjajo novo akcijo za družino iz Mirne Peči, ki ji bodo pomagali pri dograditvi hiše, da se bo lahko vselila, saj zdaj prebiva v počitniški prikolici.

Na območnem združenju veliko pozornost posvečajo tudi delu z mladimi, za katere so pripravili likovni natečaj za bralna znamenja pod naslovom Mladi za boljši svet. V vrtcih izvajajo delavnice Križemkapica, v osnovni šoli delavnice Nesreča nikoli ne počiva, Reci ne nasilju in delavnico humanitarnih vrednot. Srednješolci so tudi prostovoljci. Enajst jih izvaja telefonsko družabništvo, obiskujejo starejše in pomagajo v skladišču. To je večji del dejavnosti Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto, ki se je lani zelo dejavno vključilo tudi v reševalne akcije na vseh poplavljenih območjih.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

I. V.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava