Obisk predsednika Ustavnega sodišča

9.3.2024 | 09:00

Obisk predsednika Ustavnega sodišča
Obisk predsednika Ustavnega sodišča

Sreda, 6. marec 2024, je bil za OŠ Veliki Gaber zgodovinski dan, saj so na šoli gostili izrednega gosta - predsednika Ustavnega sodišča Republike Slovenije. To je bil za šolo najvišji obisk državnega funkcionarja v novejši zgodovini šole.

Gospod prof. dr. Matej Accetti, predsednik najvišjega sodnega organa v državi, je svoj čas namenil učencem in jim ponudil edinstveno priložnost, da spoznajo delo ustavnega sodišča iz prve roke. Skupina starejših učencev se je zbrala v avli šole, kjer je potekala sproščena pogovorna ura o pravu, pravici in delu ustavnega sodišča. Predsednik Ustavnega sodišča je s svojim strokovnim znanjem, a obenem tudi s preprostimi in razumljivimi primeri osvetlil pomen ustave, pravne države in vloge sodnika v sodnem postopku pri varovanju temeljnih pravic in svoboščin državljanov. V ospredju ni bilo le težko pravno besedilo, temveč praktični primeri, ki so jih učenci lahko razumeli in povezali z vsakdanjim življenjem. Učenci so imeli priložnost postavljati vprašanja, izražati svoje mnenje ter razpravljati o aktualnih pravnih vprašanjih, ki jih zanimajo.

Obisk uglednega gosta je bil za šolo neprecenljiva izkušnja. Pogovorna ura je učencem omogočila izmenjavo vprašanj in idej s strokovnjakom, neposreden stik s pravosodnim sistemom ter razjasnila marsikatero dvoumnost, ki se lahko pojavi pri razumevanju prava.

Obisk predsednika Ustavnega sodišča bo učencem in zaposlenim ostal v lepem spominu ter pustil trajen pečat na razumevanje prava in pravic.

Zapisal: mag. Gregor Udovč
Foto: Andreja Jaklič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava