DL: Prostorska stiska - Knjige celo na okenskih policah

9.3.2024 | 11:50

Marta Strahinić

Marta Strahinić

Dostop v stavbo knjižnice je visoko po stopnicah in ni primeren za invalide – Je projekt Konzum pokopan? – Metličani čedalje več berejo

Ljudska knjižnica Metlika na Pungartu že dalj časa deluje v neprimernih prostorih. Prostora za gradivo primanjkuje, problematičen pa je tudi dostop za gibalno ovirane osebe.

»Vsaj 20 odstotkov od okoli 40.000 enot velikega knjižnega gradiva hranimo v skladiščnih prostorih knjižnice, kar pomeni, da vse knjige niso v prostem pristopu, na dosegu bralcev,« opozarja direktorica knjižnice Marta Strahinić. Prostorska stiska z vsakim letom postaja vse večja, saj so knjižne police postavljene do stropa, del knjig pa je na izposojo kar z okenskih polic.

Dostop v knjižnico, v kateri so nekoč delovale skupne občinske službe, kasneje pa podjetje Komet, je mogoč le po stopnicah. Tudi zato je za starejše in bolne na voljo usluga knjiga na dom, knjige pa ob klicu tudi brezplačno dostavijo. Direktorica pravi, da so za bralce vedno pri roki najbolj brana čtiva (npr. lahkotni romani, kriminalke, zgodovinska literatura), ki jih pogosto v zamenjavo prinašajo iz kleti. Kljub vsem tegobam opažajo porast bralne kulture, saj poleg tiskanih knjig in študijskega gradiva izposojajo tudi e-knjige in zvočne knjige.

Direktorica si tako kot tudi občinska uprava želi, da bi prostore knjižnice obnovili – leta 2025 bo 160 let od ustanovitve prve čitalnice na Dolenjskem, ki je bila v Metliki –, dolgoročno pa je treba načrtovati večji prostor, tako za potrebe knjižnice kot kulturnih prireditev. Metliška podžupanja Anica Kopinič, tudi nekdanja direktorica Knjižnice Metlika, je povedala, da je ministrstvo za kulturo že v letu 2005 občini ponudilo sredstva za ureditev stavbe Konzuma, tudi za potrebe knjižnice, pa se takratno vodstvo ni odločilo za to. Knjižnica je zato ostala v zdajšnjih prostorih. Do kdaj še?

Poleg knjižnične dejavnosti ta občinski zavod od leta 2016 sicer skrbi še za program Kulturnega doma, od leta 2017 pa tudi za organizacijo poletnih prireditev Pridi zvečer na grad. Deluje v metliški občini z nekaj več kot 8.400 prebivalci. Glede na obmejno lego občine je tudi jezikovna struktura prebivalcev mešana. Prevladuje slovenski jezik, ki je za približno 6.200 prebivalcev materni jezik, drugi pa so hrvaški, srbski, romski, albanski, makedonski, nemški, ruski, madžarski, francoski, češki in italijanski. Knjižnica ima okoli 1.700 članov, uporabnikov pa je še veliko več. Približno polovica članov so mladi.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava