DL: Urbani razvoj občine - Na voljo 12 milijonov evrov

10.3.2024 | 11:50

Peter Geršič

Peter Geršič

Novelacija izvedbenega načrta trajnostne urbane strategije omogoča črpanje predvidenih 12,1 milijona evrov iz Evropske unije – Med projekti Loka, Narodni dom in tržnica

Novomeški občinski svet je na zadnji lanski seji sprejel novelacijo izvedbenega načrta trajnostne urbane strategije. Mestna občina Novo mesto ima tako veljavno strategijo urbanega razvoja do leta 2030 z izvedbenim načrtom, ki je akcijski dokument s seznamom konkretnih projektov in aktivnosti za dosego ciljev trajnostne urbane strategije. Zelo pomembno je, da ta dokument upošteva aktualni operativni program evropske kohezijske politike za obdobje do leta 2027, ki glede na prejšnji program oziroma prejšnjo finančno perspektivo vsebuje nekaj sprememb.

»Trajnostna urbana strategija (TUS) je v bistvu edini strateški dokument Mestne občine Novo mesto, ki je obenem tudi pogoj za črpanje določenega dela evropskih sredstev, v tem primeru za črpanje iz finančnega mehanizma celostnih teritorialnih naložb. V prejšnjem obdobju smo jih izvajali na treh glavnih področjih – urbani razvoj, trajnostna mobilnost in energetika. V novi perspektivi so glavna področja urbani razvoj, zelena infrastruktura in trajnostna mobilnost. Z dozdajšnjim izvajanjem izvedbenega načrta moramo biti zadovoljni oziroma bolje rečeno ponosni. Od leta 2017 do danes smo od 31 projektov v celoti izvedli 18 projektov. Gre za mogoče največje infrastrukturne projekte urbanega razvoja v Novem mestu, ki so bili tudi nagrajeni na nacionalni in tudi evropski ravni. Zasnova in izvedba TUS v Novem mestu je primer dobre prakse. Na 148 strani priročnika razvoja trajnostnih urbanih strategij Evropske komisije sta predstavljena naš izvedbeni načrt in njegova izvedba kot primer dobre prakse, kako se sestavljajo projekti, kako se med seboj dopolnjujejo in kako z njimi mesto zaživi v nekem novem smislu. Ta priročnik je temeljni dokument, s katerim Evropska komisija predpisuje, kako naj bi evropska mesta razvijala svoja urbana območja. Lahko smo ponosni, da smo se kot edini slovenski predstavnik znašli v takšnem dokumentu,« trajnostno urbano strategijo občine pojasnjuje Peter Geršič, vodja razvojno projektne pisarne na Mestni občini Novo mesto.

V aktualni perspektivi je seznam novomeških projektov v sklopu izvedbe strategije trajnostnega razvoja še več kot v prejšnjem. Na njem so med drugim tudi obnova Narodnega doma in mestne tržnice, na področju trajnostne mobilnosti prenova in dogradnja ključnih kolesarskih vpadnic ter na področju zelene infrastrukture prenova urbanega parka Loka. Iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb načrtujejo, da bodo dobili 5,5 milijona evrov za področje urbanega razvoja, na področju trajnostne mobilnosti 5 milijonov in na novem področju zelene infrastrukture 1,6 milijonov evrov. »Gre za resen in ambiciozen dokument, ki se bo v prihodnjih letih tudi še spreminjal. To je edini strateški dokument občine, ki je podlaga za črpanje evropskih sredstev in je sinhroniziran z novimi cilji in operativnim programom evropske komisije ter kohezijske politike in za naslednje obdobje usmerja urbani razvoj mestne občine Novo mesto,« je še dodal Peter Geršič.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

I. V.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava