DL: Naša kulturna dediščina - Koledar Martin Krpan

10.3.2024 | 10:30

Koledar s Smrekarjevimi podobami Martina Krpana

Koledar s Smrekarjevimi podobami Martina Krpana

V novomeški knjižnici smo za letošnje leto pripravili stenski koledar z gradivom, ki ga hranimo v Posebnih zbirkah Boga Komelja. Mesece v letu 2024 bodo popestrile ilustracije, ki jih je slovenski ilustrator, grafik in karikaturist Hinko Smrekar (1883–1942) leta 1917 pripravil za povest Martin Krpan z Vrha izpod peresa pisatelja, pesnika in jezikoslovca Frana Levstika (1831–1887).

Levstik je pripoved o ljudskem silaku Krpanu, ki je nedvomno njegovo najbolj prepoznavno delo, objavil leta 1858 v listu Slovenski glasnik, samostojno pa je prvič izšla leta 1917. Izdaja Martina Krpana Nove založbe iz Ljubljane s Smrekarjevimi ilustracijami velja za prvo slovensko slikanico. Omenjena pripoved je do danes izšla v številnih izdajah in ponatisih, za katere so ilustracije prispevali priznani slovenski umetniki.

Trinajst ilustracij v tehniki perorisbe, od katerih je le naslovnica kolorirana, je na koledarju opremljenih s podnapisi, po vrstnem redu, kakor si sledijo tudi v knjižni izdaji. Risbe, ki danes sodijo v sam vrh slovenskega ilustratorstva, so bile v zadnjih letih na ogled v Ljubljani in na Dunaju, naslovnica pred leti v Parizu in Pragi, od lani pa so ilustracije kot del spletne razstave oziroma zgodbe o prvem slovenskem superjunaku Martinu Krpanu predstavljene še v digitalni obliki na portalu Google Arts & Culture.

Hinko Smrekar, ki je s svojim delom zaznamoval zlasti prvi desetletji 20. stoletja, je bil javnosti poznan predvsem po karikaturah, satiričnih ilustracijah in pamfletih, s katerimi se je kritično odzival na dogodke svojega časa. Koledar smo v knjižnici pripravili ob 140. obletnici njegovega rojstva.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava